Skip to Content

Orale fase; waarom stoppen baby’s en kinderen handen of alles in hun mond?

Orale fase; waarom stoppen baby’s en kinderen handen of alles in hun mond?

Je ontkomt er niet aan: de periode dat je baby alles in zijn of haar mond steekt. Af en toe om gek van te worden, want alles wordt nat en straks slikt hij iets in met alle gevolgen van dien.

Waarom doen ze dat, eigenlijk? Is het erg en hoe ga je hiermee om? En welke trucjes kun je toepassen om te voorkomen dat er iets gebeurt?

Waarom stopt je baby alles in zijn mond?

De orale fase waarin het kind alles in zijn mond stopt is heel gewoon. Sterker nog: het hoort bij het ontdekken van de wereld om hem heen. Met zijn mond kan hij namelijk al veel meer dan met zijn andere zintuigen.

Het gevoel in zijn mond en zijn tong is al veel beter ontwikkeld dan op andere plekken dus is het logisch dat hij dit ook inzet om andere materialen te leren kennen.

Door het voorwerp in zijn mondje te steken, betast hij het zoals jij het bijvoorbeeld met je vingers zou doen. Zo leert hij de vormen kennen, hoe het materiaal aanvoelt en hoe het smaakt.

Het is dus niets anders dan een fase, want hoe meer zijn andere zintuigen ontwikkeld zijn, hoe minder hij zijn mond in hoeft te zetten om dingen te ontdekken.

Is het gevaarlijk voor de baby?

Alles in zijn mondje stoppen mag er dan misschien bij horen, het kan natuurlijk wel voor problemen zorgen. In eerste instantie zal het gaan om voorwerpen die jijzelf hem aanbiedt. Of hij pakt gewoon jouw vingers…

In deze fase heb je dus heel goed in de hand of er geen gevaarlijke voorwerpen bijzitten die je kind kunnen laten stikken of bijvoorbeeld vergiftigen. Maar hoe groter je kindje wordt, hoe meer dit gevaar wel om de hoek komt kijken.

Het is dan ook 1 van de redenen om niet alleen je kindje goed in de gaten te houden, maar ook zijn leefomgeving veilig te houden. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

Zorg dat kleine voorwerpen niet over de grond slingeren of op andere plekken liggen waar hij bij kan. Dit geldt ook voor zaken die vergiftigingen kunnen opleveren.

Nu denk je vast meteen aan zaken als schoonmaakmiddelen en medicijnen. Maar ook drank houd je op veilige hoogte.

En denk ook aan giftige planten (behoorlijk veel kamerplanten zijn wel degelijk giftig!). Kijk eens goed om je heen, liefst vanuit de hoogte van je kind! Ook knuffels en speelgoed zullen regelmatig gecheckt moeten worden.

Wanneer is de orale fase van een baby?

Een baby zal eerst zelf de controle over zijn handjes moeten hebben om überhaupt iets in zijn mondje te kunnen stoppen. Dit zal zo ongeveer rond een leeftijd van 3 maanden zijn.

Hoelang deze fase duurt is niet direct voorspelbaar, want het ene kind is nu eenmaal sneller over dit punt heen dan de ander. En ja, er zijn kinderen die het eigenlijk nooit afleren…

Gemiddeld genomen zal het in de loop van de eerste twee/drie levensjaren steeds minder voorkomen. Als je kind 2 of 3 is, zal hij minder behoefte hebben om dingen in zijn mondje te stoppen.

Aan de ene kant omdat hij al heel veel ontdekt heeft, aan de andere kant omdat hij zijn overige zintuigen inmiddels heel goed kan inzetten. Wat niet wegneemt dat je nog altijd oppast met kleine en giftige dingen! En er zijn genoeg kinderen die op latere leeftijd gewoon nog alles in hun mond stoppen!

Tandjes krijgen

Een andere reden om alles in zijn mondje te stoppen kan het krijgen van tanden zijn. Door ergens op te bijten kan het de druk verzachten. Hier kun je natuurlijk op in spelen door hem speciale voorwerpen te geven die hier voor bedoeld zijn. Zoals een bijtring.

Er zijn varianten die je in de koelkast kunt leggen, waardoor het je kindje nog meer helpt tegen de pijn/druk.

Handige tips

Waar let je op als je baby of peuter alles in zijn mondje duwt? Simpelweg dus dat er geen verstikkingsgevaar aan zit én dat als hij het materiaal binnen krijgt het geen gezondheidsproblemen geeft.

Zoals:

  • Controleer knuffels en poppen op loszittende oogjes, neusjes e.d.
  • Bekijk het speelgoed of er niets aan zit wat er zo af kan komen
  • Controleer of de verf kindvriendelijk is bij bijvoorbeeld houten speelgoed
  • Zet alles wat gevaar oplevert hoog weg, liefst uit het zicht
  • Denk hierbij aan o.a. wasmiddel, schoonmaakmiddel, drank, medicijnen, mierendoosjes e.d.
  • Zet planten hoog weg of zorg dat het planten zijn die echt niet giftig zijn
  • Bij oudere kinderen: controleer of er geen speelgoed op de grond ligt van hen wat gevaar oplevert voor de baby. Knikkers zijn een berucht voorbeeld
  • Maar denk er zelf ook aan om je eigen kleine voorwerpen e.d. niet te laten slingeren!
  • Controleer ook de kleding van de baby! Leuk al die toeters en bellen die er soms aan zitten, maar ook dat kan voor problemen zorgen…

Bijtketting voor oudere kinderen

Nu zijn er kinderen die altijd blijven sabbelen aan bijvoorbeeld hun koordje van hun trui. Of die altijd hun pen opeten. In zo’n geval is het misschien een idee om te kijken naar een bijtketting die hier speciaal voor bedoeld is.

Is meteen een stuk veiliger, want een pen is nu echt niet gemaakt om op te eten. Dat kinderen dit blijven doen (en eigenlijk ook volwassenen…) kan een uiting zijn van bijvoorbeeld stress.

Er zijn kinderen met ADHD die op een dwangmatige manier ergens op moeten kauwen. Er zijn heel leuke kettingen te koop die hier speciaal voor bedoeld zijn.

Pica eetstoornis

Maar het kan nog erger. Er zijn ook mensen die echt de drang voelen om niet-eetbare dingen te eten! Voorbeelden hierbij zijn haar, steentjes, aarde en zelfs muntjes!

Het kan nog gekker: er schijnen zelfs mensen te zijn die gloeilampen eten. Vanzelfsprekend allesbehalve gezond! Het eten van veel rauw vlees wordt overigens ook als pica gezien.

Een jong kind wat dingen eet wat niet te eten is, wordt nog als normaal gezien. Dit is gewoon, zoals hierboven omschreven, iets wat erbij hoort en waar jij dus op toe moet zien dat het niet gebeurt…

Is je kind ouder dan 3 of 4, dan spreekt men wel van pica. De exacte reden waarom kinderen (en volwassenen) dit doen is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er vaak achterliggende factoren aanwezig zijn, zoals een ontwikkelings- of een psychische stoornis.

In Nederland zal dit (waarschijnlijk) niet voorkomen, maar in arme landen kan het ook komen door het hebben van honger!

Uiteraard dient deze stoornis aangepakt te worden omdat er heel veel risico’s aan kleven, zoals verstoppingen, vergiftigingen, inwendige verwondingen, infecties en bijvoorbeeld brandwonden.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)