Skip to Content

Oppas aan huis zoeken & ervaringen

Oppas aan huis zoeken & ervaringen

Bijna precies een jaar geleden schreef ik ook al over het hebben van een oppas aan huis, toen waren ze een stuk jonger en stond ik er heel anders in. Tot op heden hebben we het altijd binnen de familie weten op te lossen.

Was er geen buurmeisje / scholier nodig om voor de kinderen te zorgen. Dat vond ik altijd wel een prettig idee. Met name oma heeft regelmatig opgepast, net als mijn zus. Waar natuurlijk tegenover stond dat haar dochter hier ook met enige regelmaat welkom is.

Het is erg fijn om zoiets af te wisselen. Ze hebben echter ook een eigen leven en ik wil niet compleet van ze ‘afhankelijk’ zijn. Dus begon ik met mijn zoektocht naar een oppas. Gelukkig is dat niet vaak, maar als dat wel het geval is dan is het fijn dat we iemand kunnen bellen.

Mijn zoektocht

Mijn zoektocht begon ik op de website van Care.com. Hier kan je na het aanmaken van een account eenvoudig een oproepje plaatsen. Er is zelfs al een standaard tekst, die je eventueel zelf kan aanpassen.

Er wordt vermeld dat een persoonlijke opdracht meer reacties oplevert dus beschrijf ik ons gezin en dat we op dit moment voor twee data (een overdag en een in de avonduren) op zoek zijn naar een oppas.

Dan klik op publiceren en al snel stromen de mailtjes met reacties binnen. Zelfs een week later blijven ze komen dus heb ik hem weggehaald. Er waren diverse types die reageren.

Wat heel netjes is; allemaal met een minimale leeftijd van 18 jaar. De een is een student SPH die graag wat wil bijverdienen, de ander gastouder en heeft zelf ook kinderen. De leeftijden en tarieven variëren heel erg, net als de achtergrond. Omdat dit niet structureel is valt er ook heel veel af.

Er zitten een aantal reacties tussen die interessant klinken en aansluiten bij wat ik in mijn gedachten heb. Helemaal als ik doorklik naar de website en hun profiel lees. Om te kunnen reageren moet je een premium account hebben en dat kost 35 euro.

Voordeel hiervan is wel dat elke profiel, geplaatste vacature en de geüploade informatie van de kandidaat wordt gescreend. Goedkoper dan als je op zoek gaat via een gastouderbureau. Voor de eenmalige oppas die ik zelf zoek op dit moment niet noodzakelijk.

Mocht je ook op zoek zijn naar een oppas wil ik je graag de volgende vragen meegeven om bij stil te staan.

Wat zijn je verwachtingen?

Ga eerst voor jezelf na wat je eigenlijk verwacht en wat voor oppas je eigenlijk zoekt. Gaat het om overdag en wil je iemand die lekker actief / creatief is en met de kinderen aan de slag gaat?

Zijn het jonge kinderen of nog baby’s en is het fijn als de oppas zelf een baby heeft of ervaring mee heeft. Moet er gekookt worden? Of wat dacht je eventueel van religieuze achtergrond als je wilt dat je kinderen voorgelezen worden uit de bijbel voor het slapen gaan? of heb je voorkeur voor een niet-rokend persoon? Het is belangrijk om dit te checken

Gaat het om de avonduren Is het eenmalig of voor een vast aantal dagen per week? In dat laatste geval is het misschien ook fijn als de oppas beschikt over een diploma, rijbewijs en EHBO of zelfs ingeschreven staat bij het Landelijk Register Kinderopvang als gastouder zodat je kinderopvangtoeslag kan aanvragen.

In dat laatste geval; vind de opvang dan plaats in je eigen huis in de voor hun bekende omgeving of bij hun thuis en komt er dan misschien een kind mee?

Wanneer heb je opvang nodig?

Of het nu gaat om af en toe (een keer per maand) in de avonduren of vast een paar dagen per week kan verschil uitmaken voor je zoektocht. Een student kan dan misschien goedkoper zijn, maar is overdag niet beschikbaar.

Dit is ook goed om af te stemmen; wanneer kan je terugvallen op een bepaalde oppas? Voor de kinderen kan het erg rustgevend zijn om een vast gezicht te hebben en niet iedere avond een ander.

Wat is je budget?

Wil je een professionele oppas met ervaring of is het 16-jarige buurmeisje die in noodgevallen kan terugvallen op haar moeder voldoende. De prijzen verschillen heel erg, en hangt dus samen met de eerste vraag.

Voor het buurmeisje waarvoor je zelf de kinderen naar bed brengt en dus alleen maar beneden hoeft te zitten is 3 / 4 euro per uur voldoende of een cadeaubon en een fles cola / zak chips voldoende terwijl je voor een professionele oppas meer betaald.

Dit kan zijn van een gastouder waar je je kinderen heen brengt rond de 5 euro per uur of een soort nanny die bij je thuis komt rond de 10 euro per uur.

Laat de kinderen bepalen

Als je een oppas hebt gevonden is het heel belangrijk dat er een klik is. Bij de een gaat dit makkelijker dan bij de ander. Voordat er echt opgepast moet worden kan je vragen om een keer kennis komen te maken met de kinderen. Dat je zelf wel in de buurt bent, maar de oppas er een uurtje voor zorgt (overdag).

Je kan ook even weggaan om de boodschappen te doen. Of heel laagdrempelig afspreken om kennis te maken als de kinderen wakker zijn.

Het is dan maar voor even, kan jij er aan wennen dat er iemand anders in je huis is, kunnen de kinderen wennen dat jij weg bent en opeens iemand anders voor ze zorgt en kan de oppas wennen aan de kinderen en hun bijzonderheden. Zeker als je kinderen al wat ouder zijn is dit erg fijn.

Wanneer weet je dat je de juiste oppas hebt gevonden?

Je kind kijkt uit naar haar komst

Natuurlijk kan het een tijdje duren voordat je kind vertrouwen heeft in de oppas.

En nog kan een oppas je partner en jou niet vervangen, maar toch zal je kindje na een aantal sessies signalen moeten afgeven dat hij het oprecht fijn vindt dat de oppas er is (dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij staat te springen op het moment dat ze binnen komt).

Als dit niet gebeurt, kan het zijn dat de oppas niet de geruststelling en warmte kan geven die je kind nodig heeft of wellicht passen hun persoonlijkheden gewoon niet bij elkaar.

De oppas is blij om jouw kind te zien

Als jouw oppas het oprecht fijn vindt om tijd met jouw kind door te brengen, dan merk je dat snel genoeg – en jouw kindje heeft dit ook snel genoeg door. Haar liefde voor jouw kind zal elke keer dat ze samen zijn te zien moeten zijn.

Ze werkt met je samen aan creatieve oplossingen

Als jouw peuter geen verf meer heeft voor zijn kunstwerk, dan heeft zij zo een alternatief geregeld of als je kindje geen zin heeft om zijn tanden te poetsen dan verzint zij een manier om dit toch leuk te maken.

Maar ook als jouw peuter niet kan slapen en ze belt je voor advies, dan is dat een goed teken. Dit betekent dat ze graag initiatief neemt en dat ze wil overleggen met jou en laat zien dat ze haar werk serieus neemt.

Zij respecteert jouw tijd

Een oppas die haar werk serieus neemt laat je weten als zij een paar minuten later is dan afgesproken. Als zij door omstandigheden helemaal niet kan werken dan laat ze dit op tijd weten en zorgt eventueel met jou voor een vervanger.

Ze vindt het belangrijk om in contact te blijven

Een goede oppas laat een briefje voor jou achter of hanteert hiervoor een formulier. Zodat jij op de hoogte bent van gebeurtenissen tijdens je afwezigheid.

Als jij tijd vrij maakt om samen met haar te evalueren, dan begrijpt zij dat jij benieuwd bent hoe het met jouw kindje gaat als hij met haar is.

Je kind en je huis zijn schoon

Dat ze jouw huis en kind schoon achterlaat zegt wat over haar als persoon. Je wilt natuurlijk niet dat ze bezig is met het schoonmaken van je huis, maar dat ze zich focust op jouw baby, peuter of kleuter. Maar dat betekent niet dat ze de rommel die zij en jouw kind maken niet op hoeft te ruimen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat ze jouw kindje schoon houdt en een doekje over zijn mond en handjes haalt als deze vies zijn geworden.

Ongelukken komen zelden voor

Natuurlijk gebeuren er ongelukjes, maar een goede oppas zal van veiligheid een prioriteit maken zowel thuis en als ze met jouw kind op stap is.

Ze kijkt goed of er geen verkeer aan komt alvorens zij de straat oversteekt, zorgt ervoor dat de veiligheidshekken altijd gesloten zijn en houdt haar ogen op jouw kindje in de speeltuin.

Als de oppas jouw baby ook meeneemt in de auto, dan is het een idee om de eerste twee keer met haar mee te rijden. Ook is het belangrijk om te weten of haar auto veilig is, of ze het kinderzitje goed kan installeren en dat ze jouw kind altijd een gordel om doet.

Natuurlijk wil je de juiste balans vinden tussen té laconiek en té overbezorgd.

Met deze 7 signalen in je achterhoofd voel je dit snel genoeg aan. Daarnaast zal ook jouw kindje signalen afgeven die je een positief of negatief gevoel zullen geven.

Waar let jij op tijdens de zoektocht naar een oppas?

Linda van Aken