Wat is open ended play?

Speelgoed waarbij je kind heerlijk zelf zijn eigen spel kan bedenken. Bouwen, zonder vast te zitten aan vaste bouwtekeningen, of spelen zonder speelgoed wat al uit zichzelf piept en rijdt: bij open ended play kan een kind volop zijn eigen fantasie gebruiken. Uiteraard een verrijking voor zijn ontwikkeling én het geeft eigenlijk veel meer plezier tot spelen. Want zeg nou zelf: het is iedere keer weer anders én dus veel afwisselender.

Waarom is open ended play goed voor kinderen?

Zeker voor jonge kinderen biedt deze vorm van spelen veel voordelen. Kinderen willen ontdekken en uittesten hoe iets werkt. Door ze zelf te laten experimenteren komen ze tot mooie oplossingen en ideeën, wat uiteraard heel goed is voor hun ontwikkeling. Denk hierbij niet alleen aan bouwen, maar bijvoorbeeld ook aan uittesten welke kleuren mooi bij elkaar passen en in welke vorm. Of zelfs aan heel andere zaken zoals in rollenspellen: hoe ga je om met bepaalde zaken en hoe reageert de ander? Door in de huid van de ander te kruipen leren ze met gevoel naar een ander te kijken.

Daarnaast is een kind vrij in zijn spel en daardoor meer ontspannen. Er kan immers niets echt fout zijn. Bij het bouwen van een legoschip volgens het bouwschema kan dat wel…

Door een kind de mogelijkheden tot vrij spel te geven, geef je ze een heerlijke kans om op een ontspannen manier te kunnen spelen, ontwikkelen en ontdekken. Niks fout, alles is goed en daarmee stimuleer je juist zijn ontdekkingsdrang. Zo wordt leren opeens wel leuk ?

Verkleden

Zelf bedenken wat je gaat beleven is natuurlijk heel goed mogelijk met een grote kist vol verkleedkleren. En dat hoeven helemaal geen kant-en-klare prinsessenjurken uit de winkel te zijn. Gewoon overbodige kleding van papa, mama en, nog uitdagender, van opa en oma, zijn óók hartstikke leuk en nodigt juist uit tot leuke rollenspellen.

De natuur in

Ja hoor, daar is hij weer: buiten spelen! Niets voorgevormd speelgoed of voorwerpen die uit zichzelf rondscheuren. Jij bedenkt zelf achter wie je aan zit in het bos… of je ontdekt als een echte natuurspeurder mooie sporen, kleine beestjes en natuurlijk ben JIJ dan de grote onderzoeker die dit toch maar mooi gevonden heeft! Natuurlijk heeft dit het meeste succes als je kind niet op de paden hoeft te blijven. Gelukkig komen er steeds meer ontdekplekken in ons land.

Lees ook: De leukste activiteiten in de natuur

Losse legosteentjes of blokken

De ouderwetse legosteentjes waarmee je uren kon bouwen aan grote bouwsels, zoals huizen of paleizen. Maar wel helemaal naar jou eigen idee. Hoe groot gaat het worden, met welke kleuren en ai, je bent een deur vergeten. Geen probleem: dan zit de deur gewoon op de tweede verdieping ?.

Met dit soort bouwsteentjes, zonder bouwtekeningen, kunnen ze heerlijk hun eigen wereldje maken. Ook met andere bouwsystemen kan dat natuurlijk. Of gewoon met houten blokken. Natuurlijk is het leuk om er een paar legopoppetjes bij te hebben om ook nog rond te kunnen lopen in je zelfbedachte huis…

Lees ook: De populairste legosets

Knexx

Lekker zelf bouwen en je technische vaardigheden ontwikkelen. Dus ook hier niet volgens een plan, maar gewoon lekker zelf verzinnen. Goed voor het ruimtelijk inzicht! Denk hierbij gewoon aan speelgoed als Knexx.

Lege dozen

Lekker simpel, maar werkt net zo goed. Lege dozen zijn heerlijk om mee te bouwen in het groot. Pas je misschien zelf ook nog in je huis! Heb je een heel grote doos (bijvoorbeeld van een grote tv) dan past je kind er misschien zelfs wel in. Ga samen met je kind aan de slag waar de deur en de ramen komen en laat hem of haar het huis mooi maken….

Lees ook: 9 spel- & creatieve functies van een kartonnen doos

Knutselmateriaal

Knutselen naar eigen idee (dus niet een bepaald kunstwerk / voorbeeld): je hebt er niet meer voor nodig dan lijm en oude verpakkingen. Toiletrollen, lege doosjes in allerlei maten, glazen potten, plastic flessen enz. Maar vergeet ook de zilveren omhulsels van de chocolade niet… Daar heb ik zelf uren mee voorwerpen zitten maken, samen met een tante. Het was hét knutselwerkje tijdens mijn logeerpartijen bij haar. Tegenwoordig kan je natuurlijk ook gewoon de folie uit de keukenkast pakken. Knopen, stiften en bijvoorbeeld wol zijn een mooie aanvulling. Zorg voor een grote doos o.i.d. om de spullen in te verzamelen, zodat je kind op elk moment zijn creatieve ideeën tot uiting kan brengen. Nog een bijkomend voordeel van knutselen is het ontwikkelen van de fijne motoriek. Zo geef je dus niet alleen het afval een tweede leven, maar biedt het je kind heel veel goeds!

Klei is eveneens heerlijk. Met mooie kleuren kunnen ze prachtige dingen maken. Neem je DAS dan kan het voorwerp ook nog hard worden en zo bewaard worden. Maar heerlijk aan knoeien met klei, wat je steeds opnieuw kunt gebruiken is misschien nog wel veel leuker.

Leuk speelgoed uit de winkel

Natuurlijk zijn er ook in de winkel prima opties te vinden. Zoals gezegd is constructiemateriaal heel goed in te zetten bij open ended play. Maar let dan wel op dat er genoeg losse materialen zijn zodat de fantasie goed gebruikt kan worden. Denk hierbij aan merken als Lego of Knexx. Een autootje volgens een beschrijving van de Lego biedt natuurlijk weinig mogelijkheden voor een zelf bedacht voorwerp. Je kunt beter extra dozen kopen met losse steentjes. Uiteraard zijn bepaalde steentjes die bij de voorbestemde dozen horen, wel leuk om er ook bij te gebruiken.

Houten Speelgoed

Houten speelgoed in een bepaalde vorm, zoals een wobbelbord, kan ook prima gebruikt worden als een brug voor een trein of als hek om je boerderij of …. Laat je kind lekker zijn fantasie gebruiken en het speelgoed gewoon gebruiken zoals hij het ziet. Een prachtig item wat bij dit idee aansluit is de regenboog van Grimm’s. Gebogen houten planken in regenboogvorm, in meerdere kleuren en maten. En wat je daar wel niet allemaal mee kunt doen! Je kunt er hekjes van maken, een toren mee bouwen, een knikkerbaan of gewoon een kunstwerk voor op de kast… En jouw kind weet vast nog meer te verzinnen. Dit speelgoed wordt met de hand gemaakt en kan daardoor soms wat moeilijker verkrijgbaar zijn bij drukke periodes.

Speelgoed die het echte leven nabootsen, zoals een houten keukentje of een speelgoedstofzuiger, zijn mooie hulpbronnen bij rollenspellen. En wat is er mooier dan mama of papa na kunnen doen?

Lees ook: Overzicht van de leukste houten speelgoedmerken

Laat je kind lekker zijn eigen spel bedenken en geef hem/haar alle ruimte om zichzelf op zo’n leuke manier te ontplooien.

Wooden handmade toys stockphoto from Shutterstock / gintas k.

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)