Skip to Content

Wat te doen met oma en opa; de leukste uitjes & activiteiten

Wat te doen met oma en opa; de leukste uitjes & activiteiten

Lekker op stap met kinderen én je ouders? Hartstikke gezellig. Maar waar ga je dan heen, zodat iedereen het naar het zin heeft? Hoe maak je deze dag tot een groot succes?

Opa en oma dag

Wist je trouwens dat er ook zoiets als een opa-en-omadag bestaat? Dit is jaarlijks op 4 juni en bestaat sinds 2004. Misschien een leuk idee om juist dan met elkaar op stap te gaan en de grootouders zo een fijne dag te geven. Maar uiteraard kun je iedere willekeurige dag nemen om er een heerlijke familiedag van te maken! 

Lekker met elkaar 

Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ingewikkeld te denken, want de meeste opa’s en oma’s vinden alles prima en genieten vooral van het ‘met elkaar zijn’. Een leuke plek voor de kinderen blijft dan ook de eerste vereiste.

Want een activiteit waarbij de kinderen direct verveeld zijn of verplicht stil moeten zijn is bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Daarna kun je jezelf afvragen of het ook een leuke plek voor de grootouders is. Maar als de kinderen plezier hebben, dan hebben opa en oma dit eigenlijk ook al!

Naar de dierentuin

Een dierentuin is tegenwoordig meer dan een dierentuin, want praktisch ieder park heeft ook veel speelplekken voor de kinderen én de grote dierentuinen hebben vaak zelfs een binnenspeeltuin. Een heerlijke plek dus om heen te gaan met meerdere generaties.

Dieren kijken afwisselen met spelen is ideaal en leuk voor iedereen. Terwijl de kinderen spelen, kunnen de volwassenen genieten van een kopje koffie en met een beetje geluk van het zonnetje! Of opa gaat lekker mee de glijbaan af en oma vertroetelt de baby terwijl de ouders de andere kinderen in de gaten houden… 

En dan gaan we naar de speeltuin…

Een regel uit een heel oud liedje, maar daarmee nog altijd actueel: naar de speeltuin! Welk kind vindt dat nou niet leuk? Kies bijvoorbeeld voor de authentieke parken Oud Valkeveen, Linnaeushof, Kabouterland of Klein Zwitserland. Hier kan nog echt ouderwets gespeeld worden, maar er zijn ook veel andere leuke dingen te doen. 

Attractieparken voor meer ‘spanning’

Zijn de kinderen al iets ouder? En zijn opa en oma wel avontuurlijk ingesteld? Tja, met opa de achtbaan in is dan toch weer een heel andere ervaring! Of met oma griezelen in het spookhuis. Kies een attractiepark dat aansluit op de leeftijd van de kinderen.

Julianatoren is juist leuk voor de jongere kids, maar voor pubers echt niet meer. Dan kun je beter kiezen voor een park als Walibi of De Efteling. Overigens is De Efteling voor kleinere kinderen dan weer wel leuk door het sprookjesgedeelte.

Zelf vond ik Toverland een heerlijk park om met mijn kinderen heen te gaan, die best wel in leeftijd verschillen. Zo had toch iedereen het naar de zin, want hier vind je allerlei attracties voor zowel jonge kids als pubers/volwassenen. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer attractieparken te vinden. Op Reis-liefde vind je een mooi overzicht van kinderpretparken voor peuters en kleuters of parken voor pubers.

Fotoshoot maken

Een origineler idee, en heel leuk, is het laten maken van een fotoshoot. Kies voor een leuke locatie en maak er een leuk dagje uit van. Kies bijvoorbeeld voor een fotoshoot op het strand en plak er direct een uitje aan zee aan vast.

Na de shoot nog lekker spelen op het strand, ijsje eten of een heerlijke lunch in een strandtentje of even over de boulevard slenteren en ergens lekker dineren. En dan heb je ook nog eens die mooie foto’s als herinnering aan deze leuke dag! Natuurlijk krijgen opa en oma een prachtige afdruk voor aan de muur!

Wandelen met kinderen

Lekker uitwaaien of juist genieten van de zon: opa en oma vinden het vast leuk. Maar de kinderen dan? Als jij kiest voor een kindvriendelijke omgeving vinden ze het echt wel leuk! Ga bijvoorbeeld een kabouterpad volgen of zoek een blote voetenpad op.

Neem een bal mee en speel ondertussen met de kinderen en de bal. Ga met de kids op ontdekking tijdens de wandeling. Wat zien jullie allemaal? Door een boekje mee te nemen waarin je de bomen, vogels of bijvoorbeeld dierensporen kunt opzoeken, maak je de wandeling tot een ontdekkingstocht. Of download heel simpel een app…

Maar zelf in een boekje kunnen zoeken is ook leuk, natuurlijk! Je zou de kinderen ook foto’s ervan kunnen laten maken, zodat ze thuis nog een mooi plakboek kunnen maken van alles wat ze gezien hebben.

Picknicken

Laad de picknickmand vol met lekkers, neem een groot kleed mee en dan hopla, op naar het park, het bos of welk buitenterrein jij ook leuk vindt. Zorg voor speelgoed waarmee de kinderen zich kunnen vermaken. Een bal, een tennissetje of misschien houden je kinderen wel van lezen? 

Lees ook: Picknicken met kinderen

Een escaperoom

Samen bezig zijn is leuk en verbindt. En dat kan prima met meerdere leeftijden bij elkaar. Zoek een escaperoom die past bij de leeftijd van de kinderen en ga met elkaar de strijd aan om te ontsnappen! 

Een stadstocht

Eens iets anders doen dan weer de natuur in? Duik de stad dan eens in! Loop een route die leidt langs mooie bezienswaardigheden, leuke cafeetjes voor de versnaperingen (in de zomer uiteraard terrasjes) én langs speelplekken voor de kinderen.

Van tevoren kun je die route uitstippelen via Google Maps, bijvoorbeeld. Of download/koop een route online. Misschien zit er ook nog wel ergens een klein, leuk museum waar jullie heen kunnen gaan.

Naar een museum

En dan komen we meteen uit bij de musea in ons land. Gelukkig zijn veel musea helemaal niet meer stoffig en muisstil. Veel musea hebben zelfs speciale kinderhoeken of -activiteiten. Zoek een leuk, interessant museum op.

Criteria die je hierbij kunt gebruiken:

  • Zijn er speciale kinderactiviteiten?
  • Mag je veel dingen zelf uitproberen Of mag je enkel en alleen maar toekijken (dat is dus niks voor kinderen…)
  • Is het een thema wat mijn kinderen aanspreekt?
  • Zijn er speelplekken?
  • Staat er een leeftijd bij op de site? Die kan je dan prima als richtlijn gebruiken om te bepalen of het museum wel of niet leuk is voor de kinderen.
Wil Cats
Volg me via: