Skip to Content

Uitstapjes met pasgeboren baby & dagje weg; wanneer op visite of op stap

Uitstapjes met pasgeboren baby & dagje weg; wanneer op visite of op stap

Je bent net moeder of vader geworden en ergens begint het te kriebelen om met je baby op stap te gaan. Maar waar let je nu allemaal op? Vanaf wanneer mag je baby eigenlijk naar buiten? En wat kun je nu rustig met je baby doen?

Vanaf wanneer de eerste keer met je baby op pad?

De eerste vraag is natuurlijk wanneer je baby mee naar buiten mag. Nu hangt het vanzelfsprekend af van hoe het met je kindje gaat en wat voor weer het is. Bij veel kindjes zal het aan het einde van de kraamweek kunnen. Daarin kan je kraamverzorgende uiteraard uitsluitsel geven.

Je kindje zal goed op gewicht moeten zijn. Dit houdt in dat hij minimaal 5 pond moet zijn én hij weer groeit in gewicht. Daarnaast zal hij of zij zich ook warm moeten kunnen houden.

Het mag voor zich spreken dat je niet je kleine, pasgeboren baby blootstelt aan gure herfststormen, maar een wandeling maken tijdens een lekkere zomerdag is natuurlijk een heel ander verhaal. Zet een kleintje een mutsje op, want juist daar verliezen ze veel warmte!

Uiteraard is een kindje wat bijvoorbeeld prematuur geboren is of iets mankeert, veel kwetsbaarder. Overleg met de verzorgende of arts wanneer je naar buiten kan met je baby!

Wat neem je allemaal mee?

Een baby meenemen op stap betekent ook direct een hoop geregel. Zeker bij een eerste kan dat wel even wennen zijn, want zomaar het huis uithollen is er even niet meer bij. Ga je gewoon een blokje om met de wandelwagen, dan is er niets aan de hand.

Hoewel het ook dan altijd wel verstandig is om een spuugdoekje mee te nemen… Maar ga je echt op stap dan neem je veel meer mee:

  • Luiertas met luiers, billendoekjes en een billenzalfje, een verschoonmatje
  • Een plastic zakje of tasje om een vieze luier in te kunnen doen
  • Schoon setje kleren
  • Spuugdoekje
  • Flesje drinken of bij borstvoeding: misschien vind je het fijn om iets mee te nemen waardoor je het zicht een beetje wegneemt. Zou overbodig moeten zijn, maar doe waar je jezelf prettig bij voelt! Denk eventueel ook aan schone zoogkompressen.
  • Als ze iets ouder zijn kan een klein speeltje ook fijn zijn.
  • Een fopspeentje, als je kindje dit gewend is.
  • Wordt je kindje rustig van een speeldoosje? Lekker meenemen!
  • Om je eigen handen te kunnen reinigen na een luierwisseling kun je handgel meenemen.

Waar let je op bij een uitstapje met de baby?

Temperatuur

Zoals gezegd zal je goed de temperatuur in de gaten moeten houden. Denk hierbij niet alleen aan kou, maar ook te warm is niet goed. Oververhitting kan minstens net zo gevaarlijk zijn. Let dus goed op het weer en denk goed na of je wel of niet een dekentje gebruikt, of een jasje, bijvoorbeeld. Is het snikheet en staat er weinig tot geen wind? Dan kan het zomaar zo zijn dat alleen een rompertje aandoen al voldoende is!

Door continu in de gaten te houden hoe warm je kindje is, ben je goed bezig! Bedenk dat je baby stilligt en dus de temperatuur anders beleeft dan jij. Daarnaast ligt hij wel weer beschut terwijl jij alle wind opvangt. Dus ook dat is anders!

Een baby in een draagdoek moet zeker goed in de gaten gehouden worden, want hij zit immers in een heerlijk warm holletje dicht tegen je aan! Voorkom dat het te warm wordt voor hem (of haar)!

Houding

Zorg ervoor dat je kindje in een gezonde houding meegenomen wordt. Zijn ruggetje en hoofdje moet dus goed ondersteund worden. Een kinderwagen met een goed matrasje is dus prima.

Een autostoeltje is belangrijk voor in de auto, maar niet geschikt om lang in te laten meehobbelen of te laten slapen. Bij draagdoeken moet je even goed nagaan vanaf welke leeftijd deze geschikt zijn, dat scheelt per type draagdoek.

Niet te veel stress

Vergeet niet dat je baby nog niet toe is aan heel veel nieuwe indrukken. Ga dus niet meteen de hele dag op stap. Geef je kindje de kans om rustig te slapen en probeer te voorkomen dat alles en iedereen tegen hem gaat zitten kirren. Natuurlijk houd je ook de voeding in de gaten.

Vermijd de zon

Niet alleen voor de temperatuur, maar ook voor verbrandingsgevaar, vermijd je de zon zo veel mogelijk. Zorg dat je kindje in de schaduw ligt en smeer hem/haar goed in. Het babyhuidje kan nog slechter tegen de zon dan die van ons!

Zet de kinderwagen, bijvoorbeeld, in de schaduw en koop een parasolletje om ook tijdens het wandelen de zon bij het babyhuidje vandaan te halen! Kies voor een parasolletje die de UV-stralen echt tegenhoudt!

Let op je baby… en jezelf!

Wat je kan doen is dus heel afhankelijk van je baby. Uiteraard ook van hoe jij je voelt als je echt voor de eerste keer gaat. Jij hebt immers ook nog te maken met een herstelproces van de bevalling én de zwangerschap. Maak het dus voor jullie beiden niet meteen te gek.

Waar kan je heen met je baby?

Begin gewoon eens met een lekker wandelingetje om het huis. Buiten zijn is ook voor baby’s alleen maar goed. Vindt je baby het wandelen prettig, dan kan je natuurlijk ervoor kiezen om langer te gaan wandelen of om eens ergens anders te gaan wandelen. Met een draagdoek geldt dit natuurlijk ook.

Ga niet direct ver weg, maar leer eerst je kindje kennen en weet wat het wel kan waarderen.

Slaapt je kindje zo in, in de kinderwagen, bijvoorbeeld? Dan staat je eigenlijk niets in de weg om gewoon een terrasje te pakken… Is je kindje niet stil te krijgen? Dan is de kans groot dat het overprikkeld raakt. In die gevallen kan je beter rustig aan doen met de langere uitstapjes.

Lekker showen met je baby

Goed, op stap met je baby. De eerste keren een wandeling door het dorp of je oudere kinderen uit school halen. Wat een bekijks heb je meestal die eerste keren. Mijn eigen ervaring was dan toch wel dat ik glom van trots!

Maar zelf vond ik het helemaal niet zo fijn als mensen ongevraagd de bak indoken om die mooie baby eens even aan te raken… Zeker als je baby slaapt, mag je je kindje best even afschermen. Het moet wel leuk blijven voor je wurm, toch? Voor een buggy is je kind nog iets te klein.

Wat is handig om te hebben als op pad gaat met de baby?

Wandelwagen

We hebben de Quinny Buzz 3; dit is een complete set inclusief reiswieg, wandelwagen, kar, muskietennet, regenhoes, maxi cosi houders, voetenzak etc. De reiswieg hebben we ruim een half jaar gebruikt, onderweg sliepen ze hier ook in. ook tijdens de logeerpartij bij oma en opa op Texel na drie maanden. Ook de Nuna, Stokke Xplory en Thule duo wagen zijn erg goed bevallen.

Dooky

Dooky is een doek die je aan de reiswieg of buggy bevestigd. In de zomer erg handig om zon buiten te houden en in de winter de wind en kou. Ook erg handig om af te dekken als de baby slaapt zodat niet iedereen naar binnen kijkt.

Voordeel is dat je niet continu een parasol hoeft te verzetten, nadeel is wel dat je niet altijd je baby kan zien. Sinds kort hebben ze ook andere uitvoeringen voor de maxi cosi en de kap.

Verzorgingstas

Zonder verzorgingstas gingen we niet op pad. Tot de standaard uitrusting hoorde; luiers, een platte luierdoekjesbox, thermozak voor flesjes en melk, matje, hydrofiele doeken, zakje met reserve kleding, flesje water voor mezelf.

Na een half jaar werd dit vervangen door een rugzak waar de naam van dreumes op stond. Weet je tenminste altijd welke tas van jouw is, ook erg handig als zwemtas voor het babyzwemmen. Bij baby boy is de verzorgingstas niet eens van zolder gekomen.

Draagdoek

Sinds de kraamweek gebruikt en erg handig als ze verdrietig is en je toch je handen vrij wilt hebben. Zelfs papa gebruikt deze graag. Ook makkelijk in het openbaar vervoer, of voor het even boodschappen doen. Ligt daarom ook standaard in de auto. Bij baby boy ging dit zelfs boven de wandelwagen.

Wikkeldeken

Tijdens de zwangerschap hebben we er vier aangeschaft, twee daarvan heb ik weggegeven omdat ik ze vooral gebruik als soort van lakentje in de box, bij het consultatiebureau na het uitkleden en voor het wegen en nu in de winter als ze bij oma is geweest en in de auto door kan slapen. Ik heb de hema en Snoozebaby wikkeldeken (hier) (heerlijk zacht en met voetjes) met labeltjes gehouden.

Buggy

Na bijna een jaar hebben we een paraplu-buggy aangeschaft; deze is minder comfortabel dan de wandelwagen maar makkelijker om mee te nemen op vakantie aangezien hij minder ruimte in neemt.

Paraplu omdat hij dan makkelijk opgevouwen mee kan op de fiets. Later zijn we overgestapt op de Nuna Pepp Luxx en daar zijn we ook nu ze ouder zijn nog erg blij mee.

Veilig op pad met auto

Autospiegel

Voor het veiligheidsgevoel een autospiegel die je aan het hoofdkussen bevestigd zodat je in de maxi cosi kan kijken.

Baby on Board bordje

Wij hebben dit baby on board bordje gekocht in het buitenland, maar is ook gewoon in Nederland te koop. Handig, vooral voor het gevoel dat anderen er dan rekening mee kunnen houden en erg handig voor familieparkeerplaatsen.

Easy Fix

De Easy Fix is handig om makkelijk in de auto te stappen, 1 klik en je kan veilig op weg zonder over de baby te hoeven hangen.

Maxi Cosi

Wij hebben de standaard zwarte uitvoering van Maxi Cosi, deze kan je gebruiken tot het kindje met zijn hoofd boven de rand uitsteekt.

Maxi Cosi hoes

Niet alleen handig voor in de zomer, maar ook om wat kleur toe te voegen. Zo hoefden we bij onze tweede geen compleet nieuwe maxi cosi aan te schaffen, maar voldeed een nieuwe kleur Maxi Cosi hoes.

Nachtje weg met baby

Reisbedje

Het eerste half jaar niet nodig gehad, we zijn wel een paar keer ergens gaan logeren of een paar daagjes weg geweest maar in reiswieg geslapen of bij beide oma’s en opa’s in een eigen reisbedje.

Na een jaar gingen we echter op kampeervakantie en hebben we de Deryan Travel Cot (hier) aangeschaft. Ook erg handig in de zomer zodat de baby ook lekker buiten kan slapen. Een babynestje is natuurlijk ook erg handig.

Op de fiets

Mamafiets

Na 8 maanden, toen het weer voorjaar werd heb ik een echte mamafiets gekregen van mijn ouders. Zo werd ik een stuk mobieler en kon ik zelfstandig weg. Een mamafiets is veel steviger en beschikt ook over een stuurslot zodat het voorwiel niet weg kan draaien.

Als fietsstoeltje hebben we een bobike gekozen met een mooi patroon kussentje, windscherm en regenhoes. Deze zijn dan ook goed van pas gekomen tijdens de Nederlandse regenbuien.

Fietskar

Met de geboorte van baby boy kon ik niet meer op de fiets weg. Door de aanschaf van de kidcar die met een derde wiel ook als buggy gebruikt kan worden en een babyschaal kunnen we met zijn drietjes op pad.

Linda van Aken