In de vorige blog schreef ik over ons verblijf op camping De Witte Berg in Ootmarsum en camping de Rammelbeek in Lattrop. Hoewel er genoeg te doen is op de camping en ik de rust die er heerste goed kon gebruiken, hadden we nog een heleboel andere dingen te doen. Weet je nog, dat tasje van de VVV dat we kregen bij het inchecken? Daarin stonden de opdrachten die we dat weekend zouden doen. We zouden verschillende plekken gaan bezoeken om uit te testen. In deze blog neem ik jullie in mijn schrijven mee naar de plekjes die wij bezochten. 

Ootmarsum

Het centrum van Ootmarsum is een mix van nostalgie en moderne vormgeving. In oude panden met prachtige versierselen zitten kunstgalerijen met uiteenlopende kunstvormen. Enorm interessant om daar rond te kijken, alleen omdat wij twee kleine kinderen bij ons hadden hebben we dit niet gedaan. Zelf gingen we even wat boodschappen doen bij de supermarkt en besloten we op vrijdagavond wat in het dorp te eten. Deze korte vakantie hadden we geen zin om te koken, zeker niet na een flinke autorit achter de rug die dag. We besloten een frietje te eten bij ‘t Bakhoes. Ik koos naast frietjes ook voor een Othmarburger en combineerde die met een rauchbiertje van het gelijknamige biermerk. Met twee kids die doodop waren van de dag hebben we slechts een korte tijd in het dorp rondgebracht. Maar we hebben wel nog even ‘hallo’ gezegd bij de VVV.

Meer informatie vind je hier.

Openluchtmuseum Ootmarsum

Als er iets is wat ik leuk vind, is het wel om een duik te nemen in het verleden. Zien waar we vandaan komen en hoe onze voorouders leefden. Hoewel ik blij ben met computers, telefoons en allerlei technische middelen, heb ik ook een zwak voor de nostalgie van het boerenland. Dit is een reden waarom ik het leuk vind om openluchtmusea te bezoeken. De uitnodiging van die in Ootmarsum viel dus ook helemaal in mijn straatje. Van Chantal wist ik dat ze dit leuk zou vinden, maar ik was benieuwd naar de mening van Liam. Bij de kassa was het ijs meteen gebroken, want hij kreeg een luisterapparaatje in handen. Dit museum bevat geen bordjes met meterslange teksten die het zicht flink verpesten op alle oude spullen, maar kleine herkenbare kastjes aan de muur die een verhaal starten. Helemaal leuk omdat je daarop zo goed het Twentse accent kunt horen als dat nodig is bij de uitleg.

Op het terrein loop je van boerderij naar boerderij, van schuur naar bijenstal en door allerlei andere gebouwtjes die elk hun eigen thema hebben. Liam liep van verhaal naar verhaal, soms zelfs hetzelfde verhaaltje vijf keer achter elkaar. Hij is nu eenmaal een peuter (toen nog wel). Ik herkende de tinnen kannetjes zoals we die als toonstukjes ook hebben in de gieterij, leerde betekenissen van decoraties aan de dakgevels terwijl de kinderen genoten van de loslopende kippen.

Aan de picknicktafels aten we onze broodjes, hoewel ik het juist leuk gevonden had om hier een typisch streekproduct te kunnen eten die hier ambachtelijk gemaakt zou zijn. Dat was er helaas niet. Wel kon ik op verschillende plekken merken dat er geregeld mensen zouden zijn die een oud ambacht uitvoeren. Een halve dag hebben we ons ondergedompeld in het platteland van zo’n honderd jaar geleden.

Meer informatie vind je hier.

Natura Docet Wonderryck Twente – Denekamp

In Denekamp, een plaatsje niet ver van Ootmarsum vandaan, staat een pracht van een natuurmuseum. Oorspronkelijk zouden we op zondag een braderie bezoeken, maar op zaterdagavond ontving ik een appje van de VVV dat de plannen gewijzigd waren. Ze hadden toegang voor dit museum voor ons geregeld. Heel eerlijk, ik was erg blij met de wisseling van het programma aangezien ik graag in dit soort museums kom. Liam had ik van te voren een beetje voorbereid. Een grote zaal met allemaal opgezette dieren kan erg angstaanjagend overkomen. Ik vertelde hem over het vogelmuseum uit het boek ‘Pluk van de Petteflet’ waar de vogels glazen oogjes hadden. Eerder had hij bij Ecomare ook al opgezette dieren gezien. Hij begreep dus wat er komen zou.

Wonderryck is een museum dat een grote collectie opgezette dieren heeft van over de hele wereld en uit verschillende tijdperken. Bij binnenkomst kom je meteen oog in oog te staan met het skelet van een Stegosaurus. Keicool, en dan ben je nog niet eens voorbij de kassa, want dan gaat de pret pas echt beginnen. Het eerste deel loopt langs verschillende schermpjes met spelletjes waarin gesimuleerd wordt hoe een valk een muis vangt, het inkleuren van vlindervleugels of de weg vinden voor een das. Elk spelletje heeft zijn eigen leerelementen.

Door een dassentunnel kom je uit in het hart van het museum, de werkkamer van Meester Bernink. Hij is de oprichter van het museum en verzamelde de dieren en fossielen. In zijn werkkamer zien we de eerste opgezette dieren, kasten vol met verschillende eieren, vlinders, dinosaurusbotten, eigenlijk alles wat je later in het museum tegen gaat komen in aparte gedeeltes.

Liam en Kyran konden geen genoeg krijgen van de verschillende spelletjes, het Funky Forest was toch wel een superkamer. Op de muren verschenen digitale bomen als je ervoor stond en het was de bedoeling deze in ‘leven’ te houden door digitaal water ernaartoe te bewegen met kussentjes op de grond. We hebben hier een tijdje met z’n allen gespeeld. Met de trap omhoog kwamen we in de Wonderkamers met een vaste tentoonstelling van dieren uit de hele wereld en bij de wisseltentoonstellingen.

We hebben echt een flinke tijd in het museum rondgelopen en verwonderd rondgekeken. Liam zag allerlei bekende dieren en benoemde ze, vooral als ze ook uit zijn favoriete boeken en filmpjes kwamen. Buiten bij het restaurantje zat nog een natuurgedeelte waar je planten en diertjes kon ontdekken terwijl je door een survivalspeeltuin ging. We hebben nog veel meer gezien en beleefd dan ik nu beschrijf, maar ik denk dat het leuker is om dat zelf te gaan ontdekken. Wonderryck is misschien een stuk onbekender en iets kleiner, maar ik hoop dat het een compliment is als ik zeg dat dit het Twentse antwoord is op Naturalis.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Maarten Fest
Social media
Laatste berichten van Maarten Fest (alles zien)