Skip to Content

Oorpijn kind verzachten en tips oorontsteking

Oorpijn kind verzachten en tips oorontsteking

Oorpijn bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben, maar een van de meest voorkomende is een oorontsteking. Oorontstekingen, ook bekend als otitis media, komen vaker voor bij jonge kinderen vanwege hun smallere buis van Eustachius, die verstopt kan raken, wat kan leiden tot vochtophoping in het middenoor.

Oorontstekingen kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën of virussen en kunnen symptomen vertonen als oorpijn, koorts, prikkelbaarheid, slaapproblemen, braken/diarree en een loopoor.

Een andere oorzaak van oorpijn bij kinderen is zwemmersoor, of otitis externa, een infectie van de uitwendige gehoorgang die vaak wordt veroorzaakt door water dat na het zwemmen in het oor zit.

Symptomen zijn jeuk en roodheid in het aangetaste oor, en oorpijn.

Als je kind problemen heeft met zijn oren, is het belangrijk om je arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsmogelijkheden. Laat ze niet onnodig pijn lijden – onderneem nu actie!

Reden van de oorpijn

Een veel voorkomende reden voor oorpijn bij kinderen is een oorontsteking. Oorinfecties ontstaan vaak wanneer een virus of bacterie de neusholten aantast en zich dan via de buis van Eustachius naar de oren verspreidt.

Als je kind een oorontsteking heeft, kun je merken dat het moeite heeft met horen, dat zijn evenwicht niet goed is, of dat het last heeft van misselijkheid of braken.

Als je kind één van deze symptomen heeft, is het belangrijk om met hem naar de dokter te gaan, zodat hij de juiste behandeling kan krijgen.

Een andere mogelijke oorzaak van oorpijn is een voorwerp dat vastzit in het oor. Dit komt vooral voor bij jonge kinderen die proberen kleine voorwerpen in hun gehoorgang te steken.

Als je vermoedt dat je kind een voorwerp in zijn oor heeft zitten, is het belangrijk om te proberen het voorzichtig met een pincet te verwijderen. Als je het voorwerp niet kunt verwijderen of als je kind veel pijn heeft, kun je het beste met hem of haar naar de dokter gaan.

Oorpijn kan ook het gevolg zijn van sinusinfecties of gebitsproblemen. Deze aandoeningen kunnen ook pijn in de oren veroorzaken.

Als je denkt dat de oorpijn van je kind kan worden veroorzaakt door een sinusinfectie of een gebitsprobleem, dan kun je het beste met hem of haar naar de dokter gaan, zodat hij of zij de juiste behandeling kan krijgen.

Wat kun je zelf doen als je kind last heeft van oorpijn?

Controleer op oorsmeer

Als je kind klaagt over oorpijn, is het eerste wat je moet doen controleren op oorsmeer. Oorsmeer helpt het oor te beschermen tegen vuil, maar te veel oorsmeer kan pijn en irritatie veroorzaken

Om oorsmeer te verwijderen kun je met een zachte, vochtige doek voorzichtig rond de buitenkant van het oor vegen. Je kunt ook een wattenstaafje gebruiken om voorzichtig zichtbaar oorsmeer te verwijderen.

Breng een warm kompres aan

Als de oorpijn het gevolg is van een infectie, kan het aanbrengen van een warm kompres helpen om de pijn te verzachten.

Week gewoon een schoon washandje in warm water en breng het 10-15 minuten per keer aan op het aangetaste oor. Herhaal dit zo vaak als nodig is om de pijn te helpen verlichten.

Geef pijnstillers

Als de oorpijn ernstig is, moet je je kind misschien vrij verkrijgbare pijnstillers geven, zoals ibuprofen of acetaminofen. Zorg ervoor dat je de doseringsinstructies op de verpakking volgt en geef je kind de medicijnen alleen naar behoefte.

Naar de dokter

Als de oorpijn na een paar dagen niet verbetert of als het erger wordt, is het belangrijk om naar een dokter te gaan. Oorontstekingen kunnen erg pijnlijk zijn, dus het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te laten behandelen. De dokter zal waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om de infectie op te heffen.

Vermijd water

Als je kind een oorontsteking heeft, is het belangrijk om te voorkomen dat er water in het aangetaste oor komt. Dit betekent niet zwemmen, baden of douchen totdat de infectie is verdwenen. Als je kind water in zijn oor krijgt terwijl het geneest, zorg er dan voor dat het volledig wordt afgedroogd met een zachte handdoek.

Houd het oor droog

Als de oorontsteking is verdwenen, is het belangrijk om het gebied droog te houden om verdere infecties te voorkomen. Zorg er bij het baden of douchen voor dat je water uit de oren houdt door wattenbolletjes of oordopjes te gebruiken. En droog de oren goed af na het zwemmen of baden.

Wat is een loopoor?

Een loopoor, ook bekend als otorroe, treedt op als er vocht of afscheiding uit het oor komt. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende zaken, waaronder oorinfecties, allergieën, overmatige oorsmeerophoping, en zelfs verwondingen aan het hoofd of het oor.

Het is belangrijk om de reden van het vocht vast te stellen om het goed te kunnen behandelen. Als het bijvoorbeeld door een infectie komt, kunnen antibiotica nodig zijn.

Overmatig oorsmeer kan echter vaak thuis behandeld worden met vrij verkrijgbare druppels of gespecialiseerde hulpmiddelen. In elk geval is het raadzaam een arts te raadplegen als je kind langer dan een paar dagen een loopoor heeft of als er ernstige pijn of koorts aanwezig is.

Laat een loopoor niet onbehandeld – onderneem nu actie om het welzijn van je kind te waarborgen en het ongemak te verlichten.

Wat kun je zelf doen als je kind een loopoor heeft?

  • Pak een wattenstaafje; doop het wattenstaafje in warm water en maak dan voorzichtig de binnenkant van je oor schoon. Pas op dat je niet te diep in je gehoorgang gaat, want dat kan schade veroorzaken.
  • Gebruik een verwarmingskussen; leg een verwarmingskussen op je oor voor 10-15 minuten per keer. Dit zal helpen de ontsteking en de pijn te verminderen.
  • Neem een vrij verkrijgbare pijnstiller; als je pijn hebt, neem dan een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals ibuprofen of acetaminophen.
  • Breng een warm kompres aan; week een washandje in warm water en breng het dan telkens 10-15 minuten op je oor aan. Dit zal helpen om de pijn en de ontsteking te verminderen.
  • Ga naar je dokter. Als je symptomen aanhouden of verergeren, ga dan naar je huisarts voor verdere behandeling zoals buisjes.
Medische disclaimer - Mamaliefde.nl