Skip to Content

Vermoeide ogen; wat kun je er aan doen zoals ooglidcorrectie?

Vermoeide ogen; wat kun je er aan doen zoals ooglidcorrectie?

Iedereen heeft weleens last van vermoeide ogen. Maar natuurlijk kan het zo zijn dat het langer aanhoudt en je er echt problemen door ondervindt. Waardoor kunnen vermoeide ogen ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Wat zijn vermoeide ogen?

Onder vermoeide ogen worden klachten verstaan waarbij je ogen pijnlijk of vervelend aanvoelen. Je kunt een trekkend gevoel ervaren rond je ogen. Ook kun je moeite krijgen met scherp zicht en je ogen kunnen gaan prikken of zelfs gaan steken.

Tranende of jeukende ogen komen eveneens voor. Hoofdpijn kan een gevolg zijn van vermoeide ogen.

Waardoor ontstaan vermoeide ogen?

Vermoeide ogen kunnen ontstaan door:

  • Te lang achter een beeldscherm zitten
  • Veel lezen
  • Een bril dragen die niet op de juiste sterkte is
  • Door een aandoening
  • Rook of stof
  • Airco of wind
  • Centrale verwarming
  • Slechte verlichting
  • Door ouderdom

Wat kun je doen tegen vermoeide ogen

Het hangt er natuurlijk vanaf waar je vermoeide ogen vandaan komen, om te weten wat je ertegen kunt doen. Heb je door dat een omgeving te droog is, dan kun je zorgen voor een vochtigere omgeving.

Slechte verlichting of te lang lezen zijn uiteraard eenvoudig op te lossen. En zorg dat je regelmatig je ogen laat testen, zodat je zeker weet dat je de juiste sterkte voor je lenzen of bril te pakken hebt.

Heb je geen idee waar het vandaan komt, dan kan het slim zijn om je klachten bij de huisarts neer te leggen. Er kan immers ook een aandoening achter zitten! Een reden die om andere oplossingen vraagt is ouderdom.

Neem voldoende rust

Oké, flauw, maar goed: regelmatig is de oorzaak (of in ieder geval een deel ervan) toch slaapgebrek. Probeer dus deze wallen te voorkomen door goed te slapen.

Lukt dit nu eenmaal niet door een huilende baby, dan kun je natuurlijk afspreken met je partner dat jullie elkaar afwisselen. Zo krijg je in ieder geval een deel van de nacht rust. En slaap rustig bij als je baby overdag zijn slaapje doet!

Geen baby in huis? Ga dan gewoon eens eerder naar bed om zo de nodige rusturen te pakken! Waarom slecht slapen trouwens wallen in de hand werkt? Eigenlijk zijn het helemaal die wallen niet. Je huid kan er alleen bleker door uit gaan zien en hierdoor valt het meer op…

Eten & drinken

Om je waterhuishouding op orde te houden, is genoeg drinken (water dus) van belang. Omdat wallen veroorzaakt kunnen worden door een vochttekort is genoeg drinken ook in dit geval een aanrader.

Maar let op: drink geen (of minder) alcohol of koffie. Alcohol en cafeïne zijn beide vochtafdrijvend, wat je huid niet ten goede komt!

Ook je voedsel heeft invloed op dit probleem. Eet gevarieerd, matig je zoutgebruik (houdt vocht vast), en let erop dat je dus alle vitaminen binnen krijgt.

Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een gezonde huid! Zo zorgt vitamine A dat je huid goed weet te herstellen en vitamine C helpt bij het maken van collageen. Collageen houdt je huid soepel én stevig!

Zwelling tegengaan

Heb je al last van wallen, dan kun je een poging doen om de zwelling tegen te gaan door het te koelen met koud water. Leg bijvoorbeeld een koud washandje of kompres op je ogen. Dit moet je wel ruim een kwartier volhouden.

Hierdoor zullen ook de bloedvaten krimpen wat de kleur van je huid ten goede komt. Een andere manier is om eetlepels even in de vriezer te leggen en die, uiteraard omwikkeld, op je ogen te leggen.

Kokosolie heeft een vochtregulerende werking. Dit kun je dus prima gebruiken bij wallen. Voordat je naar bed gaat smeer je een paar druppels op de plek waar de wallen zich voordoen. Zo kan het de hele nacht rustig intrekken.

Tja, een heel, oude bekende, maar het wordt wel als echt werkend beschouwd. Dus waarom zou je niet even met een paar schijfjes komkommer op je ogen relaxen? Het cafeïnezuur in de komkommer vermindert het vasthouden van vocht.

De gezwollen huid onder je ogen, de wallen dus, zullen hierdoor dus slinken! Kun je daarna snel verder met andere beautytips.

Aloë vera is ook niet onbekend en wordt gezien als wondermiddel bij meer huidkwaaltjes. Het heeft een hydraterende werking. Smeer een heel klein beetje hiervan onder je ogen en masseer dit zachtjes in. Laat het zo’n tien minuutjes intrekken en maak daarna de huid schoon met een watje.

Er zijn oogrollers te koop, die cafeïne bevatten. Nu las ik ook de tip van anderen om gewoon zelf een gebruikt theezakje of koffiepad te gebruiken en deze op je ogen te leggen. Allicht het proberen waard!

Daarnaast zijn er oog crèmes en oogmaskers die kunnen helpen. Zo zijn er pads die je op je ogen kan plakken voordat je gaat slapen om te voorkomen dat je de volgende ochtend wakker wordt met wallen of donkere kringen om de ogen. Ook een verkoelende oogcrème kan helpen.

Masseren

Je wallen zachtjes masseren kan ook helpen. Vanuit je binnenste ooghoek duw je voorzichtig met twee vingers naar de jukbeenderen toe. Het idee is dat zo het vocht naar de lymfebanen wordt geleid, waar het dan afgevoerd wordt. Uiteraard doe je dit heel rustig en voorzichtig.

Ooglidcorrectie: een oplossing?

Als je ouder wordt zal de huid rondom je ogen vaak als eerste ouderdomsverschijnselen gaan laten zien. Je kunt dit puur cosmetisch niet mooi vinden, omdat de oogleden gaan hangen en vetweefsel anders gaat worden. Hierdoor krijg je een vermoeide blik.

Het kan zelfs zo ver gaan dat het hangende ooglid je zicht belemmert. Dit kan trouwens ook bij jongere mensen optreden, als dit in de familie voorkomt. Worden de klachten erger dan kunnen er naast cosmetische klachten ook nog gezondheidsklachten op gaan spelen.

Met zelfs hoofdpijn tot gevolg en de huid kan zo gevoelig worden dat er eczeem kan ontstaan. Een oplossing kan dan een ooglidcorrectie zijn.

Een ooglidcorrectie doe je niet zomaar. Hiervoor is het wel heel belangrijk dat je een indicatiestelling hebt. Bij een ooglidcorrectie kan het gaan om het corrigeren van de huid, het vet en de spieren. Vaak is het nodig om dit alle drie aan te pakken

. Het kan ook nodig zijn om de wenkbrauw eveneens mee te nemen in deze operaties. Zorg dat je een indicatiestelling hebt en dat je goed kiest voor een instelling die dit ook allemaal kan doen, zoals ABC Clinic. Er zijn namelijk ook artsen die enkel met de huid werken!

Onderga je deze behandeling, houd er dan rekening mee dat het om een chirurgische ingreep gaat en dat je dus ook echt zult moeten herstellen. Na ongeveer drie maanden kun je pas het resultaat zien. Complicaties zijn er zelden, maar uiteraard kan het altijd wel.

Gelukkig zijn de meeste goed te behandelen en daarmee ook te verhelpen. Waar je rekening mee moet houden is dat je wel eerst vocht kunt vasthouden en dat er een blauwverkleuring optreedt.

Na die drie maanden, ongeveer, zul je er jonger en frisser uitzien wat cosmetisch gezien heel fijn is.

Maar heb je het gedaan vanwege de klachten die je had, dan zul je ook merken dat je ogen minder vermoeid zullen zijn en het een positieve invloed heeft op je hoofdpijn of migraineklachten. Dit is te danken aan het feit dat de spieren in je voorhoofd door de correctie zullen ontspannen.

Slecht zicht kan ook nog door je zwangerschap komen!

Als kersverse moeder (of als je dus zwanger bent) kan het zo zijn dat je problemen met je zicht nog te maken hebben met je zwangerschap! Veel in je lichaam is onder invloed van je zwangerschapshormonen veranderd en er zijn vrouwen die hierdoor ook slechter gaan zien of oogklachten ontwikkelen.

Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van tranende ogen, maar ook van ogen die te droog zijn. Wazig zien of zelfs dubbel zien zijn eveneens oogklachten die kunnen ontstaan.

Dit kan trouwens ook ontstaan door bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of omdat je vocht vasthoudt. Het melden bij je verloskundige of huisarts is dan ook zeker aan te raden.

Ben je eenmaal bevallen, dan gaat je lichaam ontzwangeren en zullen ook deze oogklachten weer oplossen. Dit is per persoon verschillend hoelang dat duurt.

Gaat het niet na een paar weken over, neem dan contact op met je huisarts, zodat je ogen gecontroleerd kunnen worden en er gekeken kan worden of er vervolgstappen nodig zijn!

Vermoeide ogen door het beeldscherm

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je best weet dat je te veel achter een beeldscherm zit en dit funest is voor je ogen. Maar wat doe je als je wel achter dat beeldscherm moet zitten door je werk? Ook dan kun je je ogen helpen.

Dit type vermoeide ogen worden ook wel computerogen genoemd. Wist je dat meer dan 4 uur achter een scherm eigenlijk al te veel is voor je ogen? Dit komt omdat je ogen niet geschikt zijn om continue naar 1 punt te staren.

Ze zijn ervoor gemaakt om verschillende dingen te zien die op verschillende afstanden van je staan. De grootste boosdoener in het geheel is dus het staren naar 1 ding, maar ook het blauwe licht wat een beeldscherm uitzendt.

En het schijnt zo te zijn dat we vanzelf minder knipperen met onze ogen als we achter de computer zitten. Dus zullen ze te droog worden. Nu zijn dat leuke feiten, maar wat doe je eraan? Help je ogen door:

Bewust meer te knipperen

De omgeving vochtiger maken met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of door een kommetje water in de zon te zetten.

Elke 20 minuten kijk je 20 seconden naar dingen op 20 meter afstand. Wat ook helpt is je ogen sluiten als je even ergens naar luistert of bijvoorbeeld even moet nadenken over iets.
Ga regelmatig even naar buiten! Dat helpt waarschijnlijk het beste tegen computerogen.

Draag een bril die ervoor gemaakt is om het blauwe licht te filteren

Linda van Aken