Ontwikkelingsgerichte activiteiten zijn niet alleen slim om toe te passen bij peuters en kleuters. Alle kinderen zijn gebaat bij dit soort activiteiten. Leren kun je heel goed combineren met leuke dingen of anders gezegd: spelenderwijs leren is helemaal fijn. Het is immers de manier om het leuk te houden en eerlijk is eerlijk, spelenderwijs leren is iets wat kinderen van jongs af aan juist doen. Maar wat kun je aanbieden als ontwikkelingsgerichte activiteit?
Op allerlei terreinen en niveaus
Niet alleen de motoriek of de spraak kun je op deze manier stimuleren. Dat is iets waar je misschien meteen aan denkt, maar ook echte schoolvakken zijn prima op deze manier onder de knie te krijgen. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of er is vast een leuke activiteit van te maken.
Natuurlijk pas je de activiteit aan, aan de leeftijd en kunnen van het kind. Zorg dat de activiteit niet te moeilijk is, maar ook niet te makkelijk. Dat is niet alleen jammer omdat je kind zo niet echt gestimuleerd wordt, maar grote kans dat je zoon of dochter het ook niet meer leuk vindt om te doen.
Het jonge kind
Bij een dreumes en bij peuters kun je denken aan activiteiten die inderdaad de grove en fijne motoriek uitdagen, die de woordenschat verhoogt, maar ook aan muziek maken, puzzels maken en bijvoorbeeld torens bouwen. Zo zullen ze getraind worden op meerdere vlakken die ze zeker nodig hebben als ze straks naar school gaan.
Bij kleuters kun je natuurlijk alweer verder denken en komen ook letters langzaamaan om de hoek kijken, kleuren benoemen en bijvoorbeeld lijntjes trekken. Je kunt meer voorbeelden vinden in het artikel: 100 ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters.
Even een leuk idee: een kleurenpatroon namaken is een leuk spel die peuters en kleuters vast leuk vinden om te doen. Natuurlijk kun je dit prima zelf maken.
Of wat dacht je van ballen op een pollepel vervoeren naar een bak? Knap hoor als het lukt!
Belang van lezen
Gaat je kind naar groep 3, dan wordt het meestal aangeduid als schoolkind. Op deze leeftijd zal het steeds meer theorie gaan krijgen op school, waar prima activiteiten op af te stemmen zijn. Maar ook nu geldt nog altijd dat lezen een groot goed blijft.
Voorlezen zal je kind niet alleen meenemen naar andere werelden (waar hij van leert) en zijn fantasie prikkelen (wat goed is om oplossingsgericht te kunnen denken) maar ook zijn woordenschat blijven vergroten. Zelf lezen is daarnaast goed om zijn leesvaardigheid te trainen!
Fijne motoriek trainen
Laat je zoon of dochter ook nu spellen doen waarbij zijn fijne motoriek getraind wordt. Dit kan met knutselen, maar bijvoorbeeld ook met LEGO-steentjes bouwen. Zolang er met de vingers kleine, precieze bewegingen gemaakt moeten worden ben je al een heel eind. De fijne motoriek is immers nodig om netjes te kunnen schrijven.
Grove motoriek
Ook de grove motoriek mag gestimuleerd blijven worden. Beweging is gezond en ook gewoon nodig in het dagelijkse leven. Overigens is bewegen voor je gezondheid om meerdere redenen goed. Zo is bewegen ook goed om je mentaal fijn te voelen!
De botkwaliteit vaart er wel bij en zo heeft de wetenschap nog meer voordelen aangetoond waarom bewegen goed is. Wat betreft de ontwikkeling moet je eveneens denken aan het verbeteren van de coördinatie.
Onderzoeken
Kinderen laten onderzoeken is uiteraard een heel mooi voorbeeld van ontwikkelingsgericht bezig zijn. Je kind leert zo niet alleen meer over het onderwerp op zich, maar ook hoe hij aan informatie komt, hoe hij dit kan verwerken om het te onthouden of hoe hij dit kan uitleggen aan een ander. Uiteraard hangt dit af van wat er onderzocht wordt.
Wist je trouwens dat het uitleggen van stof aan een ander een heel goede manier is om zelf de stof onder de knie te krijgen? Het blijkt veel beter te werken dan een leerkracht die alles voorkauwt of enkel het lezen van de theorie!
Voorbeelden van onderzoeken:
- Op internet een bepaald onderwerp opzoeken en hier een verslag van maken
- Mensen interviewen over een onderwerp
- Spullen uit elkaar halen en zo begrijpen hoe het werkt
- De natuur in gaan en op zoek gaan naar bijvoorbeeld sporen van dieren
- Aan de hand van gidsen flora en fauna ontdekken
Bezig zijn met techniek
Je kunt op internet heel leuke voorbeelden vinden om met je kind met techniek bezig te zijn. Dit kan het maken zijn van een lampje dat echt werkt tot een bouwwerk maken op een bijzondere manier (bamboestieken is echt heel leuk om te doen!).
Bouwen met K’nex of ander constructiespeelgoed kan je ook als techniek zien.
Proefjes doen
Natuurlijk horen proefjes ook in dit rijtje thuis. Dan kom je al snel uit op het gebied van natuur- en scheikunde, maar je kind zal er zeker veel van leren. Handig als het straks al iets ervan weet als hij het vak op de middelbare school krijgt. En ook dit kun je op allerlei manieren doen. Echt als proefje, dus met die glazen buisjes bijvoorbeeld. Maar je kunt eveneens denken aan een speelser karakter, zoals je op het voorbeeld hieronder kunt zien.
Denkspellen
De hersentjes kraken is goed voor volwassenen…maar uiteraard ook voor je kind. En dit soort spellen zijn er eveneens in allerlei uitvoeringen. Waar moet welke kleur of welke steentjes moet je verplaatsen om ergens heen te kunnen. Je kunt zelf iets verzinnen of gewoon bestaande spellen kopen. Bij het jonge kind kun je bijvoorbeeld met bouwblokken een spel maken:
Hierbij moet het kind niet alleen de vorm, maar ook de juiste kleur opzoeken.
Balpatronen maken is eveneens een leuk idee.
Of ga dus gewoon voor spellen als Mastermind.
Domino
En dan is er natuurlijk nog de uitdaging om een groot Domino bouwwerk te maken, waarbij alle steentjes uiteindelijk om moeten vallen. Hierbij train je eigenlijk meerdere gebieden tegelijk. Het technisch inzicht hoe je het moet bouwen zodat het werkt. Maar ook de fijne motoriek bij het neerzetten en vergeet ook zeker het geduld niet…
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024