Skip to Content

Ontwikkeling kind 4 & 5 jaar; wat kan een kind cognitief, sociaal en emotioneel?

Ontwikkeling kind 4 & 5 jaar; wat kan een kind cognitief, sociaal en emotioneel?

En dan is daar de eerste schooldag: je kind is vier en opeens wel heel erg groot. Voor de ene kleuter betekent dit ‘eindelijk’, terwijl de ander tranen met tuiten zal huilen als mama of papa weer naar huis gaat en hij/zij alleen op school moet blijven.

En wat worden ze toch groot, de ontwikkeling kleuter leeftijd gaat ook nog steeds erg snel  Ze leren heel andere dingen en ja, opeens is ‘juf’ of ‘meester’ ook een belangrijk persoontje in zijn/haar leventje en moet je als ouder beseffen dat je wurm steeds een beetje meer een eigen leventje gaat krijgen.

Naar school

Naar school: je kind is groot! Ook in zijn eigen oogjes is hij nu echt groot, zeker als hij oudere broertjes en/of zusjes heeft. Want dan hoort hij er immers helemaal bij. Toch is het natuurlijk vooral ook eng.

Is je kindje gewend om je andere kinderen weg te brengen, dan is het gebouw en misschien de klas en de juf/meester niet onbekend voor hem. Is het je oudste, dan is het helemaal raar.

Het ene kind zal als snel vrolijk naar je zwaaien als je weggaat of ze hebben zelfs geen tijd meer…

Andere kinderen blijven heel lang moeite houden om jou weg te zien gaan. Gelukkig is het vaak alleen maar dat momentje en zodra je echt weg bent, gaan ze dan toch heerlijk spelen. Is een hele dag nog erg lang voor je kind, dan kan je overwegen om hem alleen maar ’s ochtends naar school te laten gaan.

Als ze vijf zijn, moeten ze echter de hele dag. Lopen er dingen niet zo lekker, komt hij erg moe of verdrietig thuis: praat er gewoon over met de leerkracht. Samen kunnen jullie dan kijken wat de oorzaak is en wat je eraan kan doen.

Sociale ontwikkeling kleuter

Een kleuter kan al echt gaan luisteren naar zijn geweten. Hij begint steeds beter te snappen wat wel en niet mag. Overigens zijn dit de regeltjes, de reden waarom is vaak nog niet duidelijk voor hem.

Hij begint te begrijpen dat je volwassenen, kinderen en kleine kindjes hebt. En dat je daar anders mee omgaat. En dat je vriendjes hebt. Vriendjes om lekker mee te spelen, hoewel delen voor veel kinderen toch nog wel een dingetje is.

Hebben je eigen kinderen altijd lekker gespeeld samen en is dat nu opeens voorbij? Je kleuter beseft nu dat hij de aandacht moet delen bij zijn ouders. En dus kan rivaliteit de kop opsteken.

Overigens zal je kindje steeds beter zijn eigen gevoelens kunnen uiten! En ja, dat verliezen niet leuk is, dat weten kleuters maar al te goed. Veel kleuters kunnen dan ook nog niet echt tegen hun verlies!

Seksuele ontwikkeling

Een peuter was bezig met zichzelf te ontdekken, een kleuter zal meer interesse krijgen naar anderen. Hoe zien hun lichamen eruit? Doktertje spelen is op deze leeftijd dan ook een geliefd spel.

Ze ontdekken het verschil tussen jongens en meisjes en bij sommige jongetjes kan de angst ontstaan dat hun penis ook zal verdwijnen. Dit noem je castratieangst. In hun ogen heeft een meisje namelijk hun piemeltje verloren.

Zowel peuters en kleuters kunnen dingen doen die op zelfbevrediging lijken. Heel normaal en absoluut niet vies! Ga er ook zo mee om, want het hoort gewoon bij de ontwikkeling.

Je kan natuurlijk wel uitleggen dat je dat soort dingen niet doet waar anderen bij zijn, maar maak het nooit tot iets verkeerds!

Cognitieve ontwikkeling kleuters

Taal: de grote vraag is “waarom”!

Soms word je er hor en dol van, maar het laat wel zien dat je kind gewoon zo graag zijn kennis wilt vergroten. Bij alles wat je vertelt of wat er gebeurt zal je kleuter vragen waarom het zo is.

En simpel afdoen met een ‘daarom’ is er natuurlijk niet bij! Pikt je kind meestal niet meer, maar hij leert er natuurlijk ook niets van.

In de kleuterjaren zal zijn woordenschat enorm toenemen, mede dankzij school. Er zijn scholen die al in de eerste groep beginnen met Engelse les.

De meeste kinderen vinden dit alleen maar leuk en eerlijk is eerlijk: je leert een taal als kind nou eenmaal het simpelst. Later zullen ze zeker profijt hebben van een tweede goed beheerste taal, en Engels is daarbij een fantastische keuze. Heel veel bedrijven maar ook hogere opleidingen doen veel, zo niet alles, in het Engels!

Schrijven

Leren lezen en schrijven begint tegenwoordig ook al in de kleuterjaren. Vaak met allerlei andere vormen dan werkelijk schrijven, maar het is vooral gericht op het herkennen van letters. En uiteindelijk ook zelf woordjes maken met bijvoorbeeld een letterbak.

Iedere school heeft daar zijn eigen methodes weer voor, maar veel scholen eisen dat een kind al een bepaald aantal letters moet kennen voordat hij door mag naar groep 3.

Nu zijn er al heel veel discussies over het al jong zo veel moeten leren, dus de visie hierop zal per school ook verschillend zijn. Ik heb zelfs wel eens gelezen dat te vroeg leren schrijven en lezen juist dyslexie zou bevorderen…

Tja…Heeft je kind duidelijk interesse in lezen en schrijven? Er zijn heel leuke apps en spelletjes te vinden die je kan aanbieden, maar voorlezen en samen bijvoorbeeld stempelen, klinkt ouderwets maar is minstens net zo leuk.

Stiekem zelfs leuker: je kunt dat immers heerlijk samen doen!

Ontwikkeling fijne motoriek & tekenen

Tekenen, en dus eigenlijk ook de fijne motoriek, gaat steeds beter. Je kindje kan steeds beter tekenen wat hij wil laten zien. Een boom wordt steeds duidelijker een boom, met echte takjes, en een poppetje maakt ook een hele ontwikkeling door.

Waar hij begint met een rondje als hoofd en een streepje als lichaam, zal hij zijn tekenkunsten steeds verder ontwikkelen tot een echt poppetje.

Naast de ontwikkeling van de fijne motoriek is tekenen ook een prachtig middel om meer te weten te komen over de belevingswereld van je kleuter. Hij tekent immers zoals hij zijn wereldje ziet.

Laat je hem vrij tekenen, dan kan je misschien echt achter dingen komen waarvan je helemaal niet wist dat dat hem bezig houdt…

Zindelijkheid

De meeste kinderen zullen nu zindelijk zijn, zeker overdag. Maar soms kunnen grote veranderingen ze weer terug laten vallen in kinderlijker gedrag, zoals onzindelijkheid. Het naar school gaan kan zoveel spanning geven dat ze weer last krijgen van ongelukjes, of ze zijn juist zo moe van school, dat ze ’s nachts niet meer wakker worden als ze moeten plassen.

Normaal gesproken zou dit een tijdelijk probleempje moeten zijn. Maar ga hier niet zomaar vanuit, want je moet natuurlijk wel eerst zeker weten dat het geen lichamelijke oorzaak heeft, zoals een blaasontsteking.

Naast school zijn er nog een aantal bekende stressveroorzakers: de geboorte van een broertje of zusje, een verhuizing of bijvoorbeeld een erg ziek gezinslid, waardoor je kindje onbewust de spanning ervaart.

Fantasie en spel

Spelen, opgaan in je fantasiewereld, het is allemaal helemaal prima. Het is niet alleen goed voor de ontwikkeling van je kleuter, het kan hem of haar ook helpen bij, bijvoorbeeld, angsten.

Sprookjes zijn nu erg geliefd en ook knutselen en kleuren vinden veel kinderen op deze leeftijd leuk. En gewoon lekker mogen bewegen, natuurlijk. Rennen, fietsen, klimmen en lekker gek doen. Spelen is gewoon leuk en nog leerzaam ook! Bleef leren maar zo leuk ?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)