Skip to Content

Ontwikkeling kind 6 & 7 jaar; van gedrag tot kinderpuberteit

Ontwikkeling kind 6 & 7 jaar; van gedrag tot kinderpuberteit

Kleuter-af, dat is je met 6 of 7 jaar niet alleen op school, maar in zijn hele gedrag zal hij/zij veranderen van een nog duidelijk ‘klein’ mensje naar een groter mens met steeds meer onafhankelijkheid. Steeds meer zal je kind een geheel eigen persoontje worden die nu ook echt gaat meedoen.

De grootste uitdaging in deze periode is waarschijnlijk zijn stap in zijn leerproces: echt leren lezen en schrijven en zo opeens van heel veel dingen veel meer kunnen en weten…

Gelukkig maar, want zijn honger om te leren is groot, héél groot!

Grote schoolveranderingen

Een zesjarige zal meestal de stap gaan nemen van de kleuterklas naar groep 3. Bij veel scholen is dit echt een grote verandering, ook al blijf je dan in hetzelfde schoolgebouw.

Vaak heb je een andere ingang, een ander schoolplein en soms ook een andere tijdsindeling. In groep 3 zal er minder gespeeld en meer geleerd worden.

Ook zal de inrichting van het lokaal minder speels zijn en vaak zullen de kinderen dan nu toch echt een eigen tafeltje hebben.

Aan de ene kant heel leuk, want dan ben je immers echt groot. Aan de andere kant is het ook best wennen. En veel kinderen zullen dan ook behoorlijk vermoeid zijn in het begin. Niet alleen van al het leren, maar ook van al die andere veranderingen.

Probeer hier een beetje op in te spelen. Zorg dat ze voldoende slapen en plan na school ook gewoon even rust in en niet meteen een “doorvliegroute” richting zwemles ofzo.

Laat ze eerst gewoon eens een ritme krijgen! Wees daarnaast geïnteresseerd in hun vorderingen, maar leg er niet continu de nadruk op. Het leven is immers ook nog gewoon lekker spelen en plezier maken.

Lichamelijk; bewegen is en blijft belangrijk

Ook voor je zes- en zevenjarige blijft bewegen belangrijk. Als je hoort dat kinderen tegenwoordig zouden verkrampen bij valpartijen, met alle gevolgen van dien, doordat ze niet meer gewend zijn om te bewegen, dan krab je even achter je oren.

Maar: word je ook een beetje moe van al die negatieve verhalen? Lees dan maar eens het artikel van de Volkskrant over dit soort zaken. Gelukkig een wat meer gerelativeerd stukje!

Uiteraard blijft echter wel staan dat bewegen gewoon nodig en gezond is.

En van nature zullen de meeste kinderen ook graag bewegen. Is je kindje echter geneigd om toch liever een beeldscherm te pakken dan naar buiten te gaan, dan zul je daar wat creatiever mee aan de slag moeten gaan.

Op deze leeftijd is een maximale tijd instellen nog simpel. En geef zelf het goede voorbeeld, want een moeder die de hele dag op haar telefoon zit te staren, geeft natuurlijk niet echt aan hoe het van het kind verwacht wordt!

Daarnaast kan je ook bewust kiezen voor een leuke sport en zoek op vrije dagen lekker leuke beweegplekken op. Een andere speeltuin, gewoon de natuur in of even een potje voetballen met papa of mama, het kan allemaal.

Motorische ontwikkeling en verkeer

En al dat bewegen is uiteraard een goede investering in de ontwikkeling van de motoriek van je kind. Want op deze leeftijd is nog echt niet alles geheel ontwikkeld. Beweging zoals fietsen, zwemmen en wandelen zijn prima trainingen en die kan je gezellig samen doen.

Buiten die motoriek om, is het sowieso slim om veel met je kind te fietsen. Zo leert het goed zijn evenwicht bewaren en dat soort zaken, maar daarnaast is het ook een goede verkeersschool.

Leren reageren/anticiperen op het verkeer om je heen, leer je toch echt in de praktijk. En dat doe je toch echt het veiligst met papa of mama naast je! Pak dus niet standaard de auto maar ga op de fiets, waarbij je kind zelf fietst! Woon je zo vlakbij school, dat je loopt?

Doe dit ook heel bewust samen (dus je laat je kindje kijken of je kan oversteken e.d.), zodat je kind ook hierin goed leert uitkijken. Want op het woonerf uitkijken bij het buiten spelen is toch weer anders dan een straat oversteken, bijvoorbeeld.

Cognitieve ontwikkeling

Op deze leeftijd zal je kind gaan leren om concreet te gaan denken. Hij leert nog wel het makkelijkst door de dingen als plaatjes voor zich te zien. Overigens zijn er kinderen (en volwassenen) die beelddenkers zijn en blijven.

Hierbij denk je vooral in beelden. Niets mis mee, maar vraagt soms om een andere manier van dingen leren dan we standaard aanbieden op scholen. Gelukkig wordt men zich hier steeds meer van bewust. Voor deze mensen zijn vakken als wiskunde juist een sterke kant.

Andere dingen dan lezen en schrijven die je kind nu gaat leren is meer begrip krijgen bij getallen, ze herkennen en ook schrijven natuurlijk. Leren rekenen is dus ook een vak.

Hierbij gaat je kind dingen leren als optellen, aftrekken, tellen tot honderd, leren klok kijken (analoog) en bijvoorbeeld stappen maken (in getallen).

Gezond eten: een investering in de toekomst

Leer je kind gezond te eten en probeer teveel tussendoor snacks te voorkomen. Ook als je kind best wel wat zou mogen groeien. Want dit wordt een vervelende gewoonte, die lastig af te leren is. Ook als je later wel te dik wordt… ?

Fantasiewereld / sociale ontwikkeling

Natuurlijk kan jouw kind nog steeds genieten van sprookjes en andere fantasieverhalen. Maar hij zal wel steeds meer grip krijgen op het verschil tussen fantasie en de echte wereld. Die monsters onder het bed zullen steeds meer verdwijnen.

Maar echte angsten ontstaan wel. Wuif ze niet weg, maar ga er ook niet te sterk in mee. Probeer een middenweg te vinden, waarbij je dus wel zijn angst serieus neemt, maar waarbij je ook probeert om een leuke manier te vinden om je kind zijn angst te laten overwinnen.

En soms zijn kinderen zelf heel creatief en kan je samen tot een leuke oplossing komen. Vergeet niet om hem te prijzen dat hij het toch maar mooi heeft geprobeerd/gedaan! Ook als hij toch bang was.

Want het proberen is toch immers het knapste! Zijn het extremere vormen, zoek hulp. Hiermee voorkom je dat een angst al te erg in slijt. Natuurlijk hebben we het dan niet over gewone kinderangsten als een keer niet van de glijbaan durven…

Altijd maar buikpijn

Soms vraag je je weleens af waarom je kind alweer buikpijn heeft. Wees je ervan bewust dat buikpijn (of hoofdpijn) bij een kind vaak voor veel meer staat dan echt pijn in de buik. Spanning en stress leiden bij kinderen ook vaak tot buikpijn. Maar ook dat kan een reden zijn om met je arts te overleggen!

Probeer je kind duidelijk te maken dat je hem of haar graag helpt. Niet alleen door het te zeggen, maar er ook gewoon simpelweg echt voor hem of haar te zijn. Wuif angsten en probleempjes niet weg als onbelangrijk, want voor je kind zijn ze dat wél.

En neem jij dit niet serieus dan kan het zomaar zijn dat je kind de dingen niet eens meer met jou zult delen. En dat wil je al zeker niet!

Groei

Een kind van zes/zeven is al zijn babytrekjes wel kwijt. Babyvet heeft plaats gemaakt voor echte spieren… Gemiddeld weegt een kind van zes ongeveer 23 kg, een zevenjarige rond 25 kg lang leve de WHO.

Wil Cats
Volg me via: