Skip to Content

Baby 2 maanden; dagindeling ritme, van slaapschema tot hoeveel voedingen

Baby 2 maanden; dagindeling ritme, van slaapschema tot hoeveel voedingen

De tweede maand van je baby is aangebroken. Jullie zijn ondertussen al meer aan elkaar gewend en er is een ritme ontstaan. Je begint je kindje steeds meer te begrijpen en andersom is je kindje ook meer gaan snappen van de wereld om hem heen.

Als je baby 2 maanden is zal je kleintje steeds meer interactie gaan geven, wat leuk is om een beetje met hem of haar te gaan spelen! De tijden dat hij wakker is worden langer en natuurlijk gaat zijn ontwikkeling razendsnel door!

Dagritme & Slapen baby 2 maanden

Als je baby twee maanden is krijgt je baby steeds meer een vast dagritme en structuur doordat de slaapjes langer worden. Overdag heeft je baby 14 tot 16 uur slaap nodig; dit wordt verspreid over 4 tot 7 slaapjes per dag.

Gedurende de nacht zal je baby ongeveer 10 uur slapen. Het beste kan je hem vlak voordat je zelf naar bed gaat voeden. Rond deze tijd kan je baby namelijk zes uur achter elkaar slapen zonder voeding tijdens de nacht zodat jij ook weer wat meer slaap krijgt.

Ideaal als je straks weer moet werken na je zwangerschapsverlof. Maak je echter geen zorgen als je kind dit nog niet kan!

Lees ook: Slaapschema baby per maand

Voedingsschema baby 2 maanden

Flesvoeding: krijgt je baby flesvoeding dan krijgt je baby over het algemeen 7 flesjes van 75 ml tot 110 ml of 6 voedingen van 110 tot 150 ml.

Borstvoeding: ook als je je baby op verzoek voedt kan je proberen er wat meer ritme in te krijgen door rond dezelfde tijden aan te leggen. Heeft je kind behoefte aan meer; vooral aanleggen en niet wachten! Als je ‘s avonds wat vaker aanlegt is er een kans dat hij ‘s avonds lang doorslaapt.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; Hoeveelheden & Overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 a 6 maanden?

Gewicht baby 2 maanden

Iedere baby volgt zijn eigen groeicurve en groeilijn en is afhankelijk van het geboortegewicht. Het belangrijkste is dat ze niet afvallen. Bij het consultatiebureau houden ze dit in de gaten en als er echt zorgen zijn, zullen zij dat aangeven. Nieuwsgierig naar de gemiddelden voor een baby;

Gewicht baby meisje 2 maanden; gemiddeld is 5 kg; tussen de 4,5 en 6 kg.

Gewicht baby jongen 2 maanden; gemiddeld is 5,5 tussen de 4,8 en 6,2 kg.

Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht bij groei baby en wat te doen bij afwijking

Wat kan een baby van 2 maanden?

Ieder kindje ontwikkelt op zijn eigen manier, maar de ontwikkeling gaat hard! Zo kan een baby van 2 maanden (gemiddeld):

  • Veel meer bewegen, dus laat hem nergens alleen liggen (valgevaar)
  • Dingen ontdekken door het in zijn mondje te steken (dus let op!)
  • Meer kleuren onderscheiden
  • Wordt socialer omdat hij meer kan zien, dus ook meer mensen kan waarnemen

Het consultatiebureau en vaccinaties

Bij 2 maanden kan je kindje een extra vaccinatie krijgen (DKTP: Difterie, kinkhoest, tetanus, polio -Hib-HepB). Dit is o.a. afhankelijk van wat jij in de zwangerschap hebt gedaan. Heb jij met 22 weken zwangerschap de vaccinatie gehad (de 22-wekenprik), dan hoeft dit waarschijnlijk niet.

Uiteraard zal de jeugdarts van het consultatiebureau dit met je overleggen. Meestal ga je iedere maand een keer naar het bureau om de groei en ontwikkeling van je kindje te laten checken.

Zo verandert…

Ooit zei iemand tegen mij, toen ze naar mijn pasgeboren baby keek: ‘o, hij moet nog uitvouwen..’ Ik moest er wel om lachen, maar ze had ook gewoon gelijk.

Kijk maar eens naar je kindje nu en toen het net geboren was. Wat een wereld van verschil en dat in een paar weken tijd!

Dat is niet alleen maar omdat de baby zo hard groeit, maar je kindje had na de bevalling nog huidsmeer, zag er rimpelig uit en had zogenaamd nesthaar. Dit verdwijnt allemaal al vrij snel. De rimpeltjes maken plaats voor een glad babyhuidje.

Huidprobleempjes

De huid van een baby kan al voor probleempjes zorgen, dat is helaas niet alleen maar voor puberende zonen en dochters weggelegd. Het huidje kan droog zijn of schilferen.

Badolie kan helpen of gebruik een lekker babyolie nadat je hem of haar hebt afgedroogd. Ook berg kan optreden. Dit zijn ook schilfertjes, die voorkomen op het hoofdhuidje. Ook dit kan je insmeren met babyolie (hier).

Na de olie in te hebben laten trekken, kan je zachtjes de schilfertjes proberen te verwijderen met een zachte borstel. Doe dit wel voorzichtig om niet het huidje van je kindje te beschadigen!

Ontwikkeling ogen tweede maand

Natuurlijk hebben ook de oogjes deze eerste maand een ontwikkeling doorgemaakt. Steeds meer details zijn waarneembaar.

Kon een baby in het begin nog maar tot zo’n 25 centimeter iets zien, ze kunnen nu al zo’n 10 centimeter verder scherp zien. Maar felle kleuren blijven ook nu leuker om te zien! De wereld wordt zo natuurlijk steeds leuker om te bekijken!

Sterker ruggetje en nekje

De meeste babytjes zullen nu hun hoofdje al iets kunnen optillen. Wil je je kindje graag in een draagzak meenemen? Dan zullen eerst het ruggetje en het nekje wat sterker moeten zijn.

Aan het einde van de tweede maand zijn ze meestal sterk genoeg om even in de draagzak mee te kunnen, maar zorg er wel goed voor dat beiden goed worden ondersteund.

Ga niet meteen heel lang met een draagzak op pad! Bouw dit langzaam op en overdrijf dus niet! Let echt op de juiste ondersteuning, op de lichaamstemperatuur (niet te koud, zal iedereen snappen, maar let ook heel goed op eventuele oververhitting!) en vergeet ook de bescherming tegen de zon niet!

Dingen volgen

Voorwerpen, die dichtbij zijn en bewegen, kunnen door deze kinderen al een beetje gevolgd worden. Zodoende kan spelen al steeds leuker zijn! Maar ook geluiden kunnen een baby aanzetten tot het draaien van het hoofdje: op zoek naar het geluid!

Lees ook: Zicht baby; wat ziet een pasgeboren baby van 1/2 weken en wanneer herkent het moeder? 

Spelen en lachen

Gekke bekken trekken naar je kindje wordt nu ook een leuk spelletje. Leg hem of haar op je benen, die je voor je hebt opgetrokken, bijvoorbeeld met je voeten op de salontafel.

Houd je gezicht dus niet te ver van je kindje. Zo kan je baby jou goed zien, vrij met zijn armpjes slaan en jij hebt je handen vrijer om een beetje te ‘trutten’ met je kindje. Je baby ziet jouw gezicht en zal het aandachtig bestuderen.

Ook felle speeltjes voor hem houden kan op veel interesse rekenen. En dan kan er zomaar opeens die eerste glimlach van je baby naar voren komen! Door de interactie die hij nu geeft, kan je steeds meer begrijpen wat hij leuk vindt om te doen. Zijn het je gekke bekken of vindt hij die rare geluidjes nog leuker?

Handjes

Je baby zal zijn vuistjes leren ontspannen en een beetje gaan proberen om een speeltje te pakken. Soms kunnen ze een beetje proberen te gaan slaan.

De bewegingen van je baby zullen steeds vloeiender gaan worden en natuurlijk gaan ze gaandeweg steeds meer controle krijgen over de bewegingen.

Samen op de grond

Samen spelen vindt je kindje ook nu al leuk. Je kunt hem natuurlijk in de box leggen en er zelf boven gaan staan rommelen met speeltjes. Maar je kan ook samen met hem op een speelkleed gaan liggen en zo op zijn eigen hoogte zijn. Dit geeft weer een heel ander effect!

Praten

Nee, natuurlijk zal een baby van een paar weken oud nog niet echt praten. Toch is zijn taalontwikkeling al volop aanwezig. Een baby zal beginnen met geluid maken door uitroepjes met klinkers te maken. De voorzichtige a’s en o’s zullen gaan klinken, want dit zijn de eenvoudigste klanken om uit te spreken. En dat is toch maar mooi het allereerste begin van praten…

Box interessant maken

Een veilige plek voor de baby is de box, als jij even geen tijd hebt om met hem bezig te zijn. Zo kunnen oudere broertjes en zusjes of bijvoorbeeld de hond hem niet over het lijfje lopen. Zorg voor een rustige box, waar hij niet overdonderd wordt door heel veel, fel speelgoed. 

Beter kan je twee of drie knuffels neerzetten (ook nu zijn de zwart/witte leuk!) of bijvoorbeeld gebruik maken van een mooie mobile boven de box. Een zacht muziekdoosje kan geruststellend zijn.

Als je je kindje nu geen speen geeft, zal het meer bezig zijn met zijn zintuigen, wat uiteraard veel beter is voor de ontwikkeling. Zorg voor spulletjes die er niet allemaal hetzelfde uitzien of aanvoelen.

Krachttraining

Een baby zal zijn spieren ontwikkelen door doen. Gelukkig voor hem is trainen in zijn geval gewoon lekker spelen. En iedere maand zal je kindje meer kunnen. Jij kunt hem hier ook bij stimuleren door hem uit te dagen iets te doen.

Lees ook: Tummy time; baby op de buik oefenen & trainen

Let nu al op!

Je weet nooit wanneer je kindje zal gaan proberen om om te draaien enzo. Het ene kindje is nu eenmaal sneller dan de andere.

Houd er dus nu al rekening mee dat het kan gebeuren en train je erin om je kindje nooit ergens alleen te laten liggen waar hij of zij af kan vallen! Dus niet op de commode, de bank of waar dan ook wat op hoogte is!

Wil Cats
Volg me via:
  1. Elise schreef:

    Een draagzak mag al vanaf de geboorte. Uiteraard moet het wel een passende draagzak zijn (afhankelijk van de broekmaat van je kindje, niet van het gewicht zoals veel merken doen uitschijnen ) en zijn er veel merken die pas op maat 56/62 beginnen. Maar het heeft niets te maken met hoe goed je kindje zijn/haar hoofd kan optillen. Zolang je je kindje er maar goed insteekt en je voor een goede passende ergonomische draagzak kiest. Bij draagzakken van het type Stokke/Babybjorn zou ik inderdaad wat langer wachten omdat deze spijtig genoeg niet ergonomisch zijn.

    Ergonomisch: bolle rug en knieën wat hoger dan de billen (m-houding).

Comments are closed.