Skip to Content

Obstipatie baby & kinderen; tips wat te doen bij harde ontlasting zoals massage en klysma.

Obstipatie baby & kinderen; tips wat te doen bij harde ontlasting zoals massage en klysma.

Net als volwassenen hebben ook baby’s een eigen ontlastingpatroon. Naast plasluiers dienen ze enkele poepluiers op een dag te produceren. Het kan echter zijn dat je baby last heeft van verstopping. Het gevolg is een ontroostbaar kindje, waarbij het poepen niet lukt of zeer moeizaam gaat. Vervelend als een baby hier last van heeft.

Naast de pijn in zijn buik, kun je als ouder(s) hier ook zorgen om hebben. Wat is een ‘normaal’ ontlastingspatroon bij baby’s? In dit artikel lees je er meer over en ook wat je aan obstipatie bij baby kan doen.

Wanneer spreek je van verstopping bij een baby?

Verstopping bij je baby wordt ook wel obstipatie genoemd. Darmen zijn onmisbaar voor de voedselverwerking in ons lichaam.

Ze halen voedingsstoffen en vocht uit het voedsel, wat overblijft wordt ontlasting. Maar als de ontlasting langer in de darmen blijft zitten, wordt dit harder en is het moeilijker om uit te poepen.

Het gevolg is dat je baby last kan krijgen van verstopping, deze symptomen horen erbij:

  • Darmkrampjes
  • Huilerig
  • Moeilijk kunnen poepen: 2 keer per week maximaal een poepluier hebben
  • Als er ontlasting is, is deze hard en in keuteltjesvorm
  • Onrustig zijn
  • Bij onderzoek voelt de dokter ook dat de darmen ‘vol’ zijn
  • Veel windjes laten

Hoeveel poepluiers heeft een kind gemiddeld?

Ieder kind is anders en daardoor is ook hier ontlastingspatroon anders. Als gemiddelde kun je uitgaan van deze getallen:

Leeftijd babyGemiddelde poepluiers per dag
0-3 maanden flesvoeding2
0-3 maanden borstvoeding2,9 (afgerond 3)
6-12 maanden1,8 
1-3 jaar1,4

Baby’s in de leeftijd van 0 tot 3 maanden die borstvoeding krijgen, poepen dus meer in vergelijking met kinderen van dezelfde leeftijd die flesvoeding krijgen. De flesvoeding kan de ontlasting soms wat harder maken, het ziet er dan ‘kleiachtig’ uit.

Oorzaak van verstopping bij een baby

Meestal is verstopping bij een baby een tijdelijk iets en gaat het vanzelf over. De vertering van het eten is een proces waarbij veel lichaamsfuncties samenwerken.

Denk aan de maag en darmen, de spieren van de bekkenbodem en anus en het zenuwstelsel. Als de samenwerking ergens niet soepel verloopt, kan dat obstipatie geven.

Verder is bekend dat het maag-darmstelsel in de eerste zes maanden na de geboorte nog in ontwikkeling is. Hoewel een kindje dan geen verstopping hoeft te hebben, kan hij toch behoorlijk wat druk moeten geven om de ontlasting naar buiten te werken.

Gevolg: een rood hoofd en het persen lijkt moeizaam te gaan. Omdat de luier echter wel vol zit, is dit geen obstipatie.

Bij die hielprik worden kinderen getest op allerlei ziektes. Eén die voor problemen met de stoelgang kan zorgen is een traag werkende schildklier. Mocht het zijn dat je baby hier positief op getest wordt, dan zal de GGD je bellen. Een andere voorbeeld is taaislijmziekte.

Wat verder mee kan spelen is de soort voeding die je baby krijgt. Kinderen die flesvoeding krijgen en van merk wisselen, hebben vaak ook last van hun maag en darmen door de overgang.

Baby’s met borstvoeding kunnen ‘spuitluiers’ hebben: dunne poep die tot bijna hun nek lijkt te zitten bij het verschonen.

Wat kun je doen aan obstipatie als je start met bijvoeding geven?

Als je kindje de eerste hapjes gaat proeven en eten, kan dit ook het moment zijn dat de darmen even van slag zijn. Ze moeten zich aanpassen aan de nieuwe voedselstructuur.

Een goede vezelinname helpt de darmen om in beweging te blijven. Dit zit in fruit, groente en volkorenproducten. Als je een volkoren boterham met appelstroop geeft, dan heeft je kindje al veel vezels te pakken.

Naar de huisarts voor verstopping bij je baby

Wanneer is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken?

  • Als je je zorgen maakt
  • Bij koorts
  • Als je kindje bloed in de ontlasting heeft
  • Bij klachten in combinatie met eczeem
  • Bij overgeven, het braaksel heeft een gifgroene kleur. Dit kan duiden op problemen met de gal.
  • Als je kindje slechter drinkt
  • Er zijn kinderen die last hebben van een koemelkallergie. Obstipatie hoort hierbij, net als eczeem, een achterblijvende groei, veel huilen of luchtwegklachten.

Behandeling bij obstipatie

Een huisarts zal eerst vragen stellen en daarna de baby lichamelijk onderzoeken. Soms kan besloten worden om wat bloed af te nemen, als de huisarts meer informatie wil en dingen wil uitsluiten. Meestal worden voedingsadviezen geven en is bloedafname niet nodig.

De huisarts schrijft wel eens een poeder voor, wat opgelost wordt in water. Dit poeder helpt de ontlasting in de darmen zachter te maken, waardoor het uitpoepen makkelijker gaat. Namen van dit poeder zijn:

  • * forlax
  • macrogol
  • polyethyleenglycol

Je hoeft niet bang te zijn voor luie darmen. Door dit poeder krijgt het afval in de darmen net het zetje om door de endeldarm naar de anus te gaan.

Huisartsen zullen daarnaast vragen om je over enkele weken weer te zien. Meestal wordt dit middel niet eindeloos voorgeschreven.
Soms heeft de baby een klysma nodig om te kunnen poepen. Vaak wordt er gestart met een micro-klysma. Dit is een kleine tube met vloeistof. De vloeistof wordt voorzichtig in de anus van de baby aangebracht. Hierdoor wordt de harde ontlasting zachter gemaakt. De meeste baby’s krijgen dan ontlasting binnen korte tijd, denk aan binnen het half uur.

Do’s en dont’s bij verstopping van je baby

Do’s

  • Troost je baby. Ook als de nachten onrustig zijn met veel gehuil: probeer zelf rustig te blijven. Het kan helpen om de buik van je baby zachtjes te masseren.
  • Is je baby oud genoeg voor bijvoeding? Zorg dan voor vezelrijke voeding.
  • Vocht is ook erg belangrijk. Als rekensom kun je deze aanhouden: per kilo lichaamsgewicht, heeft een baby 150 ml water of borstvoeding (vocht) nodig.

Dont’s

  • Extra veel water toevoegen aan de flesvoeding. Dit kan juist voor diarree zorgen of helemaal geen uitwerking hebben.
  • Met de thermometer in de anus van de baby prikken. Je kunt zo de anus van je kindje beschadigen.
  • Laxeermiddelen: overleg altijd met de huisarts wat je gebruiken kunt, ga niet zelf shoppen en uitproberen!
  • Het toevoegen van olie aan de voeding kan de obstipatie verergeren.
Obstipatie baby & kinderen; tips wat te doen bij harde ontlasting zoals massage en klysma. - Mamaliefde
Mirjam de Stigter