De zomervakantie is overal weer voorbij, het werken is weer begonnen. Manlief had aan het begin van de vakantie drie weken aaneengesloten vrij en afgelopen week hebben we in Frankrijk doorgebracht. Nu onze dochter naar de peuterspeelzaal gaat en voor hem de zomer nu ook echt voor bij is leek het me wel leuk om iets te schrijven over het het leven in een gezin met een onregelmatig werkrooster. Het dagelijks leven met een partner die onregelmatige diensten werkt gaat er namelijk net iets anders aan toe dan als je partner vaste diensten heeft. Veel moeite heb ik er niet mee. Sinds dat ik hem ken ben ik niet anders gewend. Een korte periode heeft hij vaste kantoordiensten gedraaid, maar dat past niet bij hem. Het was een ‘promotie’ maar werkte gewoon niet. Het is niets voor hem om de hele dag achter een computer te zitten in een ruimte met vier muren. Dat merkte je ook aan de verhalen waarmee hij ‘s-avonds thuis kwam. Die waren er nauwelijks meer. Terwijl hij daarvoor regelmatig thuis kwam met collega zus of collega zo. Na drie maanden mocht hij weer op de ‘werkvloer’ aan de slag en dat merk je. Terug naar het onregelmatig werken en de effecten die het heeft op het gezin, er zijn namelijk voor- en nadelen.

Voordelen van onregelmatig werken

Er zit een enigzins vast ritme in het rooster, maar de uitzonderingen zorgen er voor dat je er niet van op aan kan. De meeste diensten beginnen gelukkig om negen uur en eindigen om zes uur. Met als gevolg dat hij om acht uur afscheid neemt van zijn slapende kinderen, en ‘s-avonds net op tijd terug is om ze naar bed te brengen. Volgens mij is dat al snel het geval bij gezinnen waarbij de partner ‘kantoortijden‘ werkt en een klein uurtje reistijd heeft. Zeker als je in de randstad woont en er ook filetijd bij moet rekenen. Daarom vind ik het niet erg als dat een dagje niet het geval is.

Op de dagen dat hij een late dienst heeft; dat wil zeggen dat hij pas om een of twee uur moet beginnen is hij heerlijk de hele ochtend thuis. Ideaal voor de klusjes die blijven liggen. Zoals het naar boven brengen van de schommelstoel omdat die niet meer wordt gebruikt. Het weggooien van de luiers (zijn klusje) en meer van dat soort taken. Ideaal is ook dat hij dan wat tijd met de kinderen door kan brengen zodat ik rustig de was kan vouwen. Het scheelt toch echt of je dat even alleen kan doen of een peuter hebt rond dreutelen of een baby op bed ligt.

De dagen waarop manlief werkt liggen ook niet vast. In de eerste tijd na de zwangerschap had hij wel een vaste papadag. Hierdoor hoefden we maar twee dagen gebruik te maken van een gastouder. Het voordeel hiervan is dat het mogelijk is om ook doordeweeks uitstapjes te maken met het gezin; zoals op maandag naar de Efteling. Dat is toch een stuk aangenamer dan in het weekend.

Een ander voordeel is dat de onregelmatige uren zorgen voor een hoger uurloon; met name in de avonduren of in het weekend kan dit snel oplopen. Zo verdient hij op de zondag 300% van zijn normale salaris. Dat betekend dat aan het einde van de maand zijn salaris ook sterk kan wisselen. Je weet wat de basis is, maar dit kan snel oplopen bij extra weekenddiensten. Fijn, want daar kan je dan weer extraatjes mee doen.

Het grootste voordeel van onregelmatige diensten is nog niet eens het rooster zelf, maar zijn zijn collega’s. Hij werkt op een vrij kleine afdeling met een paar fulltime krachten en veel parttimers die regelmatig voor elkaar op de bres springen en flexibel zijn als het gaan om het wisselen in roosters. Dit scheelt heel erg in zijn vakantie-uren die hij dan echt alleen bij een weekje vakantie hoeft op te nemen.

Nadelen van onregelmatig werken

Verder dan twee / drie weken van tevoren kan ik nooit plannen. In principe moet het rooster drie weken vooraf bekend zijn, in de praktijk gebeurd dit nauwelijks of wordt er geschoven. Afspraken maken met een tandarts etc. zijn dus wat lastiger. Op de momenten dat het rooster wel ruim van tevoren bekend is, is er een grote kans dat deze nog wijzigt. Dit maakt het vaak ook lastig voor vertrekdagen bij een weekendje naar zijn ouders op Texel. Je weet dan pas kort van tevoren of je in de ochtend vroeg gaat vertrekken of nog na werktijd.

Aangezien de diensten sterk wisselen moet ik hem regelmatig vragen deze op de kalender die op de koelkast staat op te schrijven. Zo weet ik ook een beetje waar ik aan toe ben. Zoals je al een beetje uit deze zin kan opmaken moet ik er echt om vragen, uit zichzelf doet hij dat niet altijd.

Tot slot is het een nadeel voor hemzelf; de woensdagavond is zijn vaste sportavond waarop hij gaat zwaardvechten. De keren dat hij hier echt naar toe gaat zijn eerder een uitzondering dan regel. Toch wil hij het graag blijven doen. Datzelfde geldt ook voor sociale contacten. Buiten familie en zijn collega’s is het voor hem erg moeilijk om vaste contacten te onderhouden. Nu geloof ik ook wel dat het vader worden daar een grote rol in heeft gespeeld. Dat hij liever bij zijn kinderen is dan een avondje met vrienden (die geen kinderen hebben).

Meer informatie over de effecten van onregelmatige tijden vind je hier.

Hebben jullie partners vaste diensten of wisselt dat? Hebben jullie partners ook zogenaamde ‘papadagen’?

Lees ook

Linda van Aken