Natuurlijk, het zal goed bedoeld zijn. Tenminste ik ga ervanuit dat je niet voor je lol bemoeit met het leven van iemand anders. Maar als je iemand anders ongevraagd advies geeft wordt dat niet altijd gewaardeerd. Of dat nu online of offline is. Iedereen is anders, en iedereen maakt andere keuzes. En vaak is daar een reden voor die jij dan niet weet. Of misschien ook niet, maar dan nog is het de keuze van een ander.

Lees ook: Tips hooggevoelig en kenmerken hoogsensitief kind

Ongevraagd advies op straat van wildvreemden

Zo ging ik boodschappen doen met onze zoon. Een echte peuter die lekker dwars kan zijn, toch had ik hem zo ver om zijn speelgoed te laten liggen en (compromis) op de loopfiets mee te gaan naar de winkel. Maar wel met de afspraak om de fiets voor de deur te laten staan, want fietsen horen niet binnen. Ook niet als het een houten loopfiets is voor een kind. Maar nee, daar was een mevrouw die zei dat ik de fiets toch beter mee kon nemen naar binnen. Want in deze buurt weet je maar nooit… Op zich heeft ze daar wel gelijk in, dus mocht hij nog een paar stapjes zetten.

Maar binnen moest hij toch de fiets aan mij geven, zodat ik hem kon tillen. Daar was hij het natuurlijk niet mee eens, want de afspraak ‘fiets buiten’ was ook al verbroken, dus ging lekker dwars op de grond zitten. Ik had nog niet eens de gelegenheid om daar iets van te zeggen of komt daar een meneer binnen die heel nors tegen hem zegt ‘Naar je moeder luisteren’ waarop ik echt zoiets had van pardon… Het is MIJN kind, ik snap dat hij zich gefrustreerd voelt. Zou ik ook zijn als er met mij een afspraak gemaakt wordt en daar niet aan wordt gehouden, dan zou ik ook kijken wat dan wel de grenzen zijn.

Ongevraagd advies online

Datzelfde geldt online. Nadat ik een foto voorbij had zien komen over hoe om te gaan met zo’n drammende dreumes liepen de reacties snel uit elkaar. Van, niets doen en er naar kijken, tot er bij liggen en zelfs een pak rammel geven. Natuurlijk, ik had een vraag gesteld over hoe andere ouders daarmee omgaan. Maar dat wil niet zeggen dat andere ouders er op zitten te wachten om te horen wat ze wel of niet goed doen in de ogen van de ander. Want dat lijkt online zo makkelijk, je ziet iets voorbij komen dus …

Een discussie mag, natuurlijk, soms is het fijn om eens een mening van een ander te horen. Bij voorkeur onderbouwd met argumenten zodat je je eventueel je eigen mening kan bijstellen. Online is het natuurlijk makkelijk om je mening achter te laten, want daar zijn ‘wij’ Nederlanders natuurlijk heel erg goed in. We vinden overal wel wat van. Maar er is een verschil tussen ‘je mening geven’ en de ander de grond in stampen omdat hij / zij een andere mening heeft. Dat heeft niets meer te maken met kritiek geven en daar wel of niet tegen kunnen.

Met respect

Je kan tenslotte niet alles weten. Zo had ik nog nooit gehoord van ergonomisch dragen en was ik blij dat ik daarop werd gewezen toen ik met onze dochter in een niet-ergonomische draagzak liep. Wat voor ons allebei eigenlijk niet prettig was. Dan is het fijn om te weten waar dat door komt en dat er alternatieven zijn. Weer wat geleerd en daarna ben ik een enthousiast drager geworden in plaats van dat ik het na een handjevol keren had opgegeven.

Lees ook: Welke draagzak is het beste voor je baby of peuter?

Maar het moet dan wel op een opbouwende manier gebeuren. Zo kreeg ik te horen dat ik het helemaal fout deed en hoe ik dat überhaupt durfde te gebruiken… Eeeh, omdat ze dat in de winkel verkopen? Dan zal het toch wel goed zijn? Oké, ik werd er wel door getriggerd om op onderzoek uit te gaan. Maar als het net wat respectvoller was gebracht, door niet mij als moeder om de keuzes die ik maak af te kraken, maar te tippen dat er ook alternatieven zijn.

Nu ben ik helemaal geen voorstander van een individuele samenleving. Het hoeft van mij echt niet ieder voor zich te zijn. Maar de opvoeding van mijn kinderen is nog altijd de verantwoordelijkheid van mijn man en mij, en misschien ook wel een beetje de familie en juffen.

Bron: Shutterstock