Het is de ergste nachtmerrie van moeders; dat je kind er zomaar vandoor gaat. Ik heb het een keer meegemaakt, dat zelfs de politie op zoek was, het burgernet was gealarmeerd en er bijna een amber alert uitging. Gelukkig hadden ze me nog net niet verteld dat de brandweer onderweg was om de sloten in de buurt te gaan dreggen. Geloof me dat is een hel, die onzekerheid. Tot je kind weer terug is. Daarom ben ik heel erg blij met de uitvinding van One2Track.

Unboxing

En ik ben niet de enige; dochterlief zag hem en wilde hem direct hebben. Niet alleen omdat ze een horloge heel stoer vindt, maar ook vanwege de roze kleur. Dat is toch wel het voordeel van de beschikbaarheid in meerdere kleuren. Helaas voor haar moest ik hem eerst nog even activeren. In de doos zit natuurlijk het horloge, een zakje met de simkaart en informatie, en een kabel en stekker waarmee je de telefoon kan opladen. Dit gaat heel eenvoudig door het installeren van een app op je telefoon, daar meld je het horloge aan. Dit kan met een qr-code of het nummer van het horloge. Hij maakt automatisch contact en je ziet dus meteen waar het horloge zich bevindt. Nu kon ze het horloge om en kon ik rustig de laatste dingen instellen zoals de telefoonnummers etc.

Bellen

Het horloge wordt geleverd met een pre-paid sim-kaart met 2,50 beltegoed. Op die manier kan je je kind bellen, bijvoorbeeld als het in de speeltuin speelt en de tijd is vergeten of het eten op tafel staat. Maar kan hij / zij ook jou bereiken, of iemand anders waarvan het telefoonnummer staat ingesteld. Er zitten in totaal vier knopjes op het horloge. Dat is dus heel overzichtelijk, maar moet wel even goed uitgelegd worden. Zo hangt hij niet automatisch op nadat er is gebeld, dus zal je kind hem zelf even moeten uitzetten. Gelukkig pakken de kinderen dat heel snel op. Nu maar hopen dat ze er geen misbruik van gaan maken, want knopjes blijven interessant. Ook op die leeftijd. Toen ik dit terugkoppelde kreeg ik de tip dat je dit in de instellingen kan aanpassen. Je kan het zo instellen dat zij alleen een melding kunnen doen (en niet bellen) en jij op je mobiel vervolgens een pushmelding ontvangt. Dan kan je zien waar je kind zich bevindt en altijd nog even bellen.

Zodra de telefoon leeg is, krijg je een melding en kan je hem aan de oplader hangen. Afhankelijk van hoe intensief hij wordt gebruikt en de instellingen (net als op de telefoon kost actief gps-signaal versturen heel veel tijd, dus kan je dit instellen op alleen als je er om vraagt). kan hij er 18 tot 48 uur mee doen is onze ervaring. Nu had ik wel mijn twijfels over hoe lang ze hem om zou houden, voor je het weet is ze ergens aan het spelen en doet ze hem af. Gelukkig krijg je dan gewoon ook een melding op je telefoon. Dus kan je zelf inschatten hoe of wat.

Mocht je er niet uitkomen met de instellingen, zijn ze ook supersnel om je te helpen. Je moet het horloge dan aan de lader leggen en aanzetten en zij kunnen hem van een afstand bedienen. Dat is nog eens service!

Alleen voor helikopterouders?

Kortom; een erg veilig gevoel dus die het mogelijk maakt om haar zo toch stapje voor stapje meer vrijheid te geven en bijvoorbeeld alleen naar de speeltuin te laten gaan. Het leuke is dat ik dit nog niet eens heb gepubliceerd en hier al over werd geïnterviewd door de Volkskrant. De journaliste had ook al met een aantal pedagogen gesproken die van mening waren dat dit soort gadgets alleen gebruikt werden door zogenaamde helikopterouders die hun kind van minuut tot minuut willen volgen. Ze durfde dit bijna niet te vragen of ik mezelf daar onder schaarde om geen vooroordeel uit te spreken maar ik kon haar gerust stellen. Ik ben juist eerder het tegenovergestelde type; dat andere ouders zoiets hebben van zou je dat wel doen? Ik vind het namelijk erg belangrijk om mijn kinderen veel vrijheid te geven, zodat ze in staat zijn om zelf de wereld te ontdekken en ook fouten te maken. Want daar leer je het meeste van. Met dit horloge durf ik ze juist een stuk vrijer te laten.

En nu wil ik niet de moeder zijn die overal beren op de weg ziet; maar mocht je kind onverhoopt meegenomen worden dan valt het met dit horloge niet zo snel op dat er een gps-tracker in verwerkt zit. Het lijkt gewoon een kinderhorloge, dus nu maar hopen dat hij dan gewoon om blijft. En als hij afgaat, wordt er direct een melding gemaakt.

Daarnaast vind ik mijn kinderen nog te jong voor een telefoon, maar vond ik het wel leuk dat het horloge mee ging logeren en ik het ’s avonds als soort telefoon toch even welterusten kon zeggen. Had natuurlijk ook door de echte telefoon gekund, maar dit is wel zo bijzonder.

Meer informatie vind je hier.

Zouden jullie zo’n horloge aanschaffen?

Lees ook

Linda van Aken