Skip to Content

15 onderwerpen om met je puber te bespreken

15 onderwerpen om met je puber te bespreken

Een goed gesprek voeren met je puber: soms ontkom je er niet aan. Er zijn nu eenmaal onderwerpen die belangrijk zijn en waarvan je zeker wilt weten dat je kind dit weet. Hoe pak je dit aan?

Uiteraard zal iedereen zo zijn eigen ideeën hebben over onderwerpen die even aandacht nodig hebben, maar bij deze: 15 onderwerpen waarvoor je even tijd vrij mag maken met je puber!

Praten met je puber

Een goed gesprek met je puber hebben kan al een dingetje op zich zijn. Je kunt je afvragen of je er altijd echt voor moet gaan zitten. Zelf hecht ik meer waarde aan spontane gesprekken.

Als iets op tafel komt er even op inhaken, zeg maar. Zo maak je het minder zwaar, maar heb je er wel degelijk aandacht aan besteed. Je voorkomt dat de stekels bij voorbaat al omhoog gaan. En het gesprek heeft juist veel meer een ongedwongen sfeer waardoor je niet boven je kind staat, maar op gelijke voet.

En daarmee hoeft hij of zij zich niet opgelaten te voelen of in de verdediging te gaan. Ga je toch voor echt een ‘gepland’ gesprek? Houd je dan bij dat onderwerp en maak het allemaal niet heel lang en daardoor onoverzichtelijk (en saai).

In beide gevallen: toon interesse in zijn of haar mening en probeer het niet te zwaar te maken. Een beetje humor doet wonderen!

Onderwerpen om te bespreken

Zoals gezegd zal iedere ouder weer net andere onderwerpen belangrijk vinden. Dingen die toch wel belangrijk bij praktisch iedereen zullen zijn, zijn zaken op het gebied van seks, drugs, drank, online gevaren en schoolwerk. We hebben 15 onderwerpen voor je uitgelicht.

Seks

Misschien wel de ingewikkeldste voor jou als ouder. Seks is nu eenmaal een onderwerp waar ook veel volwassenen nog moeite mee hebben om het zo open en bloot te benoemen.

Niet nodig, natuurlijk, maar dat is makkelijk gezegd. Je puber heeft die schaamte nog meer en al zeker met je ouder! Maak het daarom ook niet te zwaar of te ingewikkeld. Vertel wat je kwijt wilt, leg uit dat je er altijd bent voor vragen en geef je kind een goed boek over voorlichting.

Wees duidelijk wat betreft respect hebben naar de ander toe, dat seks nooit onder dwang mag gaan, je veilig moet vrijen en dat soort zaken.

Voorbehoedsmiddelen

Op bovenstaand onderwerp inhakend: heb het naast puur over seks en hoe je daar mee omgaat ook duidelijk een gesprek over voorbehoedsmiddelen. Dus niet alleen dat je die moet gebruiken voor veilige seks qua gezondheid en het voorkomen van een zwangerschap.

Maar ook feitelijk waar je die dan koopt (condooms) of dat je daar gewoon even voor naar de huisarts moet. Help je kind als het dit moeilijk vindt, want het is zo belangrijk!

Schoolwerk

Bij het ene kind zal het helemaal geen reden tot een gesprek zijn omdat alles gewoon goed gaat, maar bij een ander kan dit echt wel noodzakelijk zijn. Loopt het niet lekker op school? Let eerst eens op of het met de inzet te maken heeft of dat je kind gewoon echt moeite heeft.

Beide gevallen vragen immers om een heel andere aanpak. Weet je zelf niet zo goed wat je er nu mee aan moet?

Vraag eens aan de mentor van je kind of je met hem of haar hierover van gedachten kan wisselen. Zij hebben immers ervaring op dit gebied en kunnen misschien extra ideeën geven.

Drugs

Je kind en drugs: dat wil je echt niet. Als het goed is zal je kind hier ook op school over leren, maar natuurlijk kun jij ook duidelijk je standpunt laten zien en je kind nog eens wijzen op de gevaren.

Besef wel dat in de drugswereld regelmatig weer nieuwe varianten voorkomen. Je goed laten informeren kan natuurlijk prima op internet.

Skittles parties

Het klinkt leuk: een snoepjesfeestje. Maar vergis je niet: die snoepjes zijn niks anders dan drugs/medicijnen. Bij skittlesparties (of pharmparties) nemen de deelnemers medicijnen mee die ze allemaal in een schaal doen.

Iedereen kan dan pakken wat hij/zij wil om high te worden!!! Dat dit ontzettend gevaarlijk is, daar hoef ik geen woorden aan vuil te maken, denk ik.

Roken

Natuurlijk wil je voorkomen dat je kind gaat roken. Leg hem of haar alle gevaren uit. Soms kan een beloonsysteem helpen (je krijgt je rijbewijs van mij als je niet gaat roken…).

De vraag is dan alleen wel wat je kind gaat doen als hij of zij zijn beloning heeft. Aan de andere kant is hij dan wel ouder en kan het de groepsdruk beter aan.

Vaping

Vapen is het inademen van rookachtige damp van een elektronische sigaret of een dampapparaat. Vaping is ontstaan als alternatief voor roken, omdat het minder schadelijk zou zijn.

Inmiddels is echter duidelijk dat ook vapen schadelijk voor je is. Inhaleren via e-sigaretten kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen geven en geeft een verhoogde kans op kanker.

Meer kun je lezen bij het RIVM.

Lees ook: Wat als je je kind betrapt op vapen

Gameverslaving

Een gameverslaving is een serieuze verslaving! Voorkom dat je kind hier slachtoffer van wordt en houd goed in de gaten of hij niet te lang of alleen maar achter de computer zit! Bespreek je zorgen en zoek hulp als je denkt dat hij wel degelijk verslaafd is!

Peer pressure

Een ander woord voor groepsdruk is peer pressure. Bij pubers komt dit veel voor, omdat zij nu eenmaal zeer gevoelig zijn voor de opvattingen van de anderen. Ze zijn hun eigen identiteit aan het ontdekken en willen er alles aan doen om er toch maar bij te horen.

Dit kan tot akelige situaties leiden. En zelfs dat kinderen gewoon mee gaan doen met criminaliteit!

Loverboys

Waarschuw je kind voor zaken als loverboys en aanverwante gevaren!

Cyberpesten

Cyberpesten is de moderne vorm van pesten. Praat er eens over met je kind, zodat hij of zij weet hoe het moet handelen. Niet alleen als slachtoffer van, maar probeer ook met je kind in gesprek te gaan waarom je zelf ook niet moet pesten!

Probeer uit te leggen wat de gevolgen van pesten zijn voor de gepeste. Zo leer je je kind zich in te leven in de ander. Veel jonge daders overzien helemaal nog niet wat ze aanrichten en dat kun je zo voorkomen. Leg uiteraard ook uit dat jij er altijd bent als ze zelf gepest worden!

Lees ook: Cyberpesten bij kinderen

Drank

Onder de 18 gebruiken we niks, maar als je eenmaal 18 bent: doe dan ook gewoon normaal en drink niet te veel! En drank en verkeer al helemaal niet! Wees gewoon streng en geef het goede voorbeeld!

Lust je zelf graag een glaasje? Dan kun je niet verwachten dat je kind dit niet mag! En ben je niet zo moeilijk en mogen ze best wel iets drinken voor ze 18 zijn? Je kunt je afvragen wat voor signaal je dan afgeeft!

Telefoongebruik

Stel paal en perk aan telefoongebruik! Je mag best van je puber verwachten dat er momenten zijn dat hij niet op zijn telefoon zit (bijvoorbeeld tijdens het eten of na een bepaalde tijd ’s avonds).

Leg hem ook uit dat hij geen extra MB’s van je krijgt: op is op! En zorg ook dat zijn telefoon zo is ingeschakeld dat hij niet per ongeluk over de limiet heen kan gaan!

Leer hem dan ook dat hij dat niet moet uitschakelen omdat het tot heel grote bedragen kan leiden die hij dan nog zal moeten bijbetalen en dat jij dat dus echt niet gaat doen!

Verkeer

Ja, je mag verwachten dat een puber beter weet…hoewel: een puberbrein is nog altijd in de groei en er komt van alles los in zo’n puberlijf.

Dus nee, misschien mag je wel helemaal niet verwachten dat je kind al op en top verantwoordelijk is. Hem nog eens piekfijn uitleggen waar hij extra op moet letten of uit moet kijken is helemaal zo dom nog niet.

Studiekeuze

Einde van de middelbare school in zicht (en dat begint eigenlijk al zo’n 2 jaar voordat het zover is) dan komt de grote vraag wat je kind wil gaan doen. Sommige kinderen weten dat al lang. Voor anderen is het een grote warboel en weten het echt niet.

Niet vreemd als je ziet hoeveel mogelijkheden er zijn. Ze moeten gaan kiezen welk vakkenpakket ze kiezen of welk profiel. En daarna dus welke vervolgopleiding.

Samen in gesprek blijven is slim! Maar ga ook gewoon eens hier en daar kijken. Zowel bij bepaalde beroepen als bij vervolgopleidingen. Dit kan online maar in het echt is nog veel leuker!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)