Het lijkt nog ver weg, maar ooit komt de zomer weer terug in ons kleine landje. Soms zelfs al sneller dan je denkt. Dus wil ik je graag op tijd voorbereiden op deze heerlijke dagen van het jaar waarbij je lekker veel buiten kunt zijn. Deze blog gaat over Olympische spelletjes die je in de zomer kunt doen, de Olympische Zomer Spelen. Leg de handdoeken maar alvast klaar en je korte broek met shirt die nat mogen worden, want nat ga je worden, geen ontkomen aan!

Olympische zomerspelen met kinderen

Paardrijden

Op de Olympische Spelen heb je diverse onderdelen die je ook te paard kunt doen. Denk aan dressuur rijden of springen over verschillende onderdelen. Met behulp van stokpaardjes of een zelf geknutseld paard van een zwembuis kun je dit onderdeel nabootsen. Probeer bijvoorbeeld een parcours te lopen of te springen en maak onderweg zo min mogelijk strafpunten.

Tip: Met een paardentuigje (hier) kun je dit onderdeel zelfs in tweetallen spelen.

Potje badminton

Maar dan anders……als het windstil is buiten kun je dit op een schoolplein of veldje spelen, anders moet je toch naar binnen want hier speel je badminton met vliegenmeppers en ballonnen! Trek een lijn op de vloer en mep de ballon naar je tegenstander.

Meer informatie vind je hier.

Schiet spelletjes

Boogschieten is een ook onderdeel op de Olympische Spelen. Dit zou je op verschillende manieren kunnen naspelen. Je zou bijvoorbeeld een rond bord met pijlen hiervoor kunnen gebruiken en dan pijlen met zuignappen als je dit met heel jonge kinderen wil spelen. Maar je zou ook een bord kunnen opvullen met gevulde waterballonnen en deze laten kapot gooien met dartpijltjes. Je kunt ook een bord uittekenen op de stoep met stoepkrijt en dan moeten de kinderen binnen de ringen een natte spons werpen. Maar het schieten kan natuurlijk ook met een waterpistool. Kun jij in zo weinig mogelijk keer spuiten zoveel mogelijk bekertjes omver schieten?

Touwtrekken

Dit is touwtrekken 2.0! Bind om een autoband een x-aantal touwen en ga in een kring op de grond zitten. Wie het eerste de band naar zich toe weet te trekken en de band kan aanraken heeft deze ronde gewonnen. Om geen brandblaren te krijgen is het gebruik van handschoenen aan te raden!

Tafeltennis

Tafeltennissen kan bijna overal, als je maar een setje badges hebt, een pingpongballetje en een net met klemmen om op een (langwerpige) tafel te bevestigen. Op menig vakantiepark of kampeerterrein kom je ook wel eens ronde tafels tegen waar je in een groepjes rond de tafel kan lopen of rennen om een potje te tennissen.

Maar wat als je nóg groter wil uitpakken? Dan kom je uit bij deze variant! Een gymzaal met attributen is hier de geschikte locatie voor. Twee kasten als “net”, twee dikke matten en een skippybal of gymnastiek-/yogabal zijn een prima alternatief om jouw spel in uitvergrootte versie te kunnen spelen. Speel het spel één tegen één of maak er groepjes van. Die keuze is aan jullie.

Zeilen

Tussen al deze sportieve activiteiten door is het belangrijk om even een pauze in te lassen en wat te drinken. Het mooie hiervan is dat je je lege drinkpakje daarna weer kunt gebruiken voor een volgende race, een vaarwedstrijdje. Knutsel je mooiste zeilboot van je lege pakje en kijk of het werkt.

Blijft je bootje drijven op het water? En als je er een touwtje aan bindt, valt het dan nog steeds niet om? Maak een wedstrijdje door alle bootjes of een bepaald aantal op een rijtje te zetten en blaas met een rietje de wind zo in het zeil dat je bootje echt gaat varen. Wie zal er het eerste bij de finish aankomen? Blaas vooral niet naar het bootje van je buurman of buurvrouw hè?!

Estafette

Deze waterestafette zal in ieder geval voor natte voeten zorgen. Want hier moet een fles over een parcours gebracht worden naar het eindpunt, maar de fles loopt onderweg langzaam leeg. Als je dit op een grasveld speelt, houd dan wel in de gaten dat de looproute niet te nat en te blubberig wordt, want dit kan behoorlijk glad worden.

Ploeg estafette

Een andere vorm van estafette kan ook in ploegen gespeeld worden. Ga met je team in een rijtje achter elkaar zitten en nummer 1 moet water in het bekertje (of klein strandemmertje) tappen uit de grote emmer en geeft boven het hoofd de kleine emmer door naar achteren, iedereen pakt om de beurt de emmer boven het hoofd over en de laatste vult het water in de grote emmer. Zodra die vol is heeft het team gewonnen. Zorg dus dat er zo min mogelijk water morst onderweg, dan ben je het snelst klaar met overhevelen.

Ondersteboven estafette

Nog een hilarische estafetterace is Voetenspons. Dit onderdeel wordt ook gespeeld in teams. De bedoeling is om de (natte!) spons over te geven aan elkaar van links naar rechts. De groep die de spons al eerste bij de achterste persoon heeft is de winnaar. De kinderen liggen hierbij op de rug naast elkaar op de grond en houden de voeten in de lucht. Met de voeten wordt de spons aan elkaar doorgegeven, handen zijn hierbij streng verboden.

Monstervoetbal

Een partijtje voetbal kent iedereen. Je hebt twee doelen en een bal nodig en twee teams uiteraard. Om dit spel een nieuwe dimensie te geven kun je de bal iets vergroten! De voetbal hier op de foto is maar liefst 182 cm!!! Die zal met kop en schouders boven de kids uitsteken. Geweldig natuurlijk, maar er zit wel een net zo geweldig prijskaartje aan vast, helaas……Maar goed het gaat om het idee. Denk dus groter, een goedkoper alternatief is bijvoorbeeld een strandbal. Ook die zijn er in verschillende groottes.

Probeer er één te krijgen die zo groot mogelijk is en omdat dit potje toch al “anders” is dan normaal, zou je de regels van de puntentelling óók nog eens kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld elk doelpunt die een ploeg tegen krijgt is een punt! (het leukste is dit als de teams deze manier van scoren NIET weten voor de wedstrijd!). Speel bijvoorbeeld potjes van ongeveer 10 minuten en tel daarna het aantal (tegen)goals.

Deze vind je hier.

Ringgooien

Met zwembuizen kun je ook ringen maken om hier een ringwerpspel van te maken. Er zijn verschillende kleuren buizen. Iedere kleur kun je een aantal punten geven. Zo kun je voor iedere buis die door een ring is geworpen een x-aantal punten optellen. Wie de meeste punten heeft is uiteraard de winnaar bij dit onderdeel.

Ik wens je een sportieve zomer(spelen) toe, liefs Isabell

Lees ook

Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)