Het schooljaar zit er alweer bijna op, het einde van het eerste jaar van onze dochter. Een heel jaar, aangezien ze in de laatste week voor de vakantie jarig was en dus meteen aan het begin van het jaar begon. Een jaar waarin ik haar heb zien transformeren van een verlegen meisje naar een geïnteresseerde kleuter. Natuurlijk omdat ze weer een jaartje ouder en wijzer is geworden, maar vooral ook dankzij de zorgen van haar juf. Want wat boft zij, en daardoor ook wij, met haar. Daarom deze ode aan de kleuterjuf, en alle andere kleuterjuffen! Helaas is er al snel commentaar op het onderwijzend personeel, en is de werkdruk hoog waardoor er binnenkort een staking komt. Zo jammer dat dit nodig is, want naast een pluim verdienen deze professionals zoveel meer. Ik hoop ook echt dat er in de toekomst meer studenten voor deze opleiding kiezen zodat er geen tekort ontstaat aan onderwijzend personeel. Zij zorgen voor de toekomst van onze kinderen.

Respect. Een klas van dertig kinderen, dertig kleuters. Kinderen die net vier zijn geworden en aan het begin staan van hun schoolloopbaan. Ze komen van de kinderopvang, peuterspeelzaal of zijn nog helemaal nergens geweest. Een beetje verlegen, nog moeten wennen en hun eigen plekje vinden. Maar ook oudere kleuters, lekker bijdehand en al ‘rijp’ om naar groep drie te gaan. Ieder kind is anders en heeft een andere handleiding en een andere achtergrond om rekening mee te houden. In televisieseries hoor je het wel eens; dat ze bij een verhoor de good guy en de bad guy spelen. Het ene kind is heel rustig en verlegen en mist mama heel erg dus moet getroost worden. Dan moet je dus even heel lief zijn, het kind troosten, knuffelen en op schoot nemen. En bij de ander moet je duidelijk aangeven wat de grenzen zijn en ingrijpen.

Een kleuterjuf weet de kinderen uit te dagen waardoor ze in een jaar heel veel leren. Maar dan zonder dat de kleuter het doorheeft, spelenderwijs. Want kinderen moeten ook gewoon kind zijn. Het afgelopen jaar heeft ze een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zowel intellectueel, zoals letters en cijfers leren herkennen, maar ook fysiek zoals koprollen maken, en vergeet natuurlijk niet de sociale ontwikkeling zoals samen spelen met je vriendjes en netjes op je beurt wachten. Zelfs als het er niet direct uitkomt, blijkt in de vakantie opeens wat ze allemaal heeft geleerd.

Waar ik zelf stiekem al een beetje opzie tegen het kinderfeestje met een klein groepje kleuters en de hulp van een andere moeder, doet zij dit dag in dag uit. Want ze staat er iedere dag, vijf dagen in de week. Wat heel fijn is omdat dat toch zorgt voor continuïteit.

Wat ik heel erg bewonder in ‘onze’ kleuterjuf is de passie die ze heeft. Als leerkracht sta je niet alleen voor de klas. Je moet ook de lessen voorbereiden, papierwerk en administratie bijhouden, naar vergaderingen, en zelf bij blijven leren. Je moet je blijven verdiepen in wat je doet en de nieuwe ontwikkelingen die er zijn. En dat gebeurt niet altijd van 9 tot 5 of in de uren die ook betaald worden. En alsof je nog niet genoeg te doen hebt, worden er ook nog eens studenten begeleid zodat er ook in de toekomst iemand voor de klas staat. Het lijkt relaxed om in de schoolvakanties vrij te zijn, maar schijn bedriegt. Want wie is er nu al in de zomervakantie bezig met knutsels uitzoeken voor Sinterklaas…

Wat dat betreft is voor de klas staan voor een deel vrijwilligerswerk. Wat je als juf doet moet je echt een passie voor hebben. Om zelfs in je vrije tijd in het weekend cursussen te volgen die je zelf betaalt om maar een betere juf te worden. Juist omdat dit de eerste jaren zijn van onze dochter ben ik extra blij dat ze zo’n goede juf heeft getroffen en ze met plezier naar school gaat. Hopelijk houdt ze dat vast, want naar school gaan is zo belangrijk.

Lees ook

Linda van Aken