Afgelopen weekend brachten we een weekend door in Rotterdam. Ik heb dit altijd al een indrukwekkende stad gevonden, doet me altijd denken aan de skyline van Amerikaanse steden. Vol met wolkenkrabbers, de ene nog hoger dan de andere. Helaas is er in het bombardement veel verloren gegaan van de historische stad maar is er daardoor wel ruimte gecreëerd hiervoor. Als een van de weinige steden in Nederlannod. Zelf heb ik een tijdje in Rotterdam gewoond, tijdens mijn studententijd. Tijd om nu een andere kant van deze stad te ontdekken, namelijk de hotspots voor een weekendje weg met kinderen. Wat stiekem best moeilijk is, omdat er zoveel te doen is voor kinderen.

Rotterdam met kinderen

Er is ontzettend veel te doen in Rotterdam, zo kan je er geweldig shoppen en zitten er ontzettend leuke tentjes om te eten. Met kinderen is een dagje winkelen niet altijd even leuk. Zo zijn er verschillende musea die een speciale tentoonstelling hebben voor kinderen. Denk aan de Ontdekhoek (vanaf 4 jaar), het Wereldmuseum, het Havenmuseum, Mini World en Villa Zebra (vanaf 3 jaar). Je hebt ook de oude tramlijn 10 waarbij je in een traditionele tram een rondje rijdt. Een echt pretpark heeft Rotterdam niet, maar iets ten noorden vind je het Plaswijckpark een gigantisch speelparadijs met dierentuin, watertuin, speeltuin en diverse attracties. Dit stond in eerste instantie ook bij ons op de planning, maar vanwege de regenachtige weersvoorspelling zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Diergaarde Bijdorp is natuurlijk ook altijd een succes. Met name het nieuwe gedeelte met de Amazone en Een bezoekje aan de Euromast waarbij je met de lift omhoog schiet en over de hele stad uit kan kijken of bungee jumpend weer naar beneden kan (niet met kinderen) is ook altijd wel erg bijzonder. Alsof dat nog niet genoeg is worden er ook met enige regelmaat (vrijwel ieder weekend) events en festivals georganiseerd. Dit weekend was dat het event 24 uur. Een soort 24 uurs durende uitmarkt als voorproefje op het komende (theater) seizoen. Dit leek ons erg leuk, met name de bezoeken aan het Hofplein theater met peutertoneel en Circus Rotjeknor. Helaas waren de meeste kinderactiviteiten in de ochtend en voordat we eenmaal op weg waren, en in de file belandden vanwege de afsluiting van de snelweg, te laat voor de meeste. En dat is nog maar een greep van wat er allemaal mogelijk is.

Kralingse Plas

Aangezien onze plannen; Plaswijckpark vanwege het weer en het 24 uurs festival vanwege de vertraging niet doorging werd het improviseren. Het idee was om dan maar eerst naar het hotel te gaan om in te checken en vervolgens op pad met de Pannenkoekenboot. Onderweg reden we echter langs het Kralingse Bos. Het slechte weer viel enorm mee, dus liepen we hier een rondje. Eerst aan de zuidkant bij de molens en over de bruggen. Zo fijn dat zoonlief nu al zulke lange stukken zelf kan lopen. Tot we aan de andere kant van de Plas een speeltuin spotten. Lopend was toch echt iets te ver. Dus hop terug naar de auto.

Aan de noordkant van de plas vind je namelijk een strand met zwemwater, afgezet met een steiger. Een uitkijktoren en een speeltuin. Zelfs een compleet omheinde speeltuin met zwembad voor de kleine kinderen. Dat was dus een groot succes. Het was hier ook aardig druk, blijkbaar hadden meer mensen dat idee. Nadat we de speeltuin wel gezien hadden zag ik in de verte nog iets van een natuurspeeltuin. Klimmen en klauteren doet het altijd erg goed, dus daar togen we heen. Eenmaal bovenop zag dochter de kinderboerderij. Daar moesten we natuurlijk ook even kijken.

Bij de kinderboerderij was het ook aardig druk, en gezellig. Er waren allemaal extra festiviteiten vanwege het oogstfeest. Hadden wij even geluk. De kinderen renden van het ene hok / weide naar de anderen en keken hun ogen uit. Tenminste, zolang de dieren niet te dichtbij kwamen. Natuurlijk moest dochter ook even met een bootje naar de andere kant van de sloot omdat daar nog een tweede speeltuin lag. Dit keer mocht papa mee;-) Bij de verschillende kraampjes kon je appelmoes maken, mini-pizza’s bakken of popcorn. Dat lustten ze natuurlijk wel. Drie keer raden wie er dan bij de pizza-ovens mag wachten… Niet dat dat erg is, ze waren erg lekker waardoor ze teleurgesteld waren toen het op was. Natuurlijk moest er ook popcorn gebakken worden, geduld hebben is een tweede. Gelukkig stond er wat speelgoed zodat ze zich prima vermaakten. Daarna was het toch echt wel tijd om op pad te gaan. Van al dat eten krijg je natuurlijk best wel honger.

Pannenkoekenboot

Weekend Rotterdam Novotel pannenkoekenboot Kralingse Bos - Mamaliefde

Het idee was namelijk om met de boot van 16.00 een rondje te varen. In de auto hebben we dit snel even online gereserveerd, scheelt weer 10% op de rekening. Dit hoort er toch wel bij als je naar Rotterdam gaat. Dat kan natuurlijk met de Spido, maar wij kozen voor de pannenkoekenboot. Kan je varen en eten tegelijkertijd. Als je tafel aan de beurt was mocht je een pannenkoek gaan halen en zelf beleggen met zoetigheid of hartig beleg naar keuze. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen.

Weekend Rotterdam Novotel pannenkoekenboot Kralingse Bos - Mamaliefde

Met name de mini marsmallows, smarties en spikkels waren erg populair. Ook de plakjes kaas en worst gingen er in. Met als gevolg dat een groot deel van de pannenkoek bleef liggen. Achja, ze hadden daarvoor ook al een mini pizza op.

Na de eerste ronde ging ook de klep open naar het ruim van het schip. Dat helemaal omgetoverd was tot ballenbak. Met de (vrij steile) glijbaan gleed je zo in de ballen om vervolgens de grootste lol te hebben. Beide kinderen hadden het enorm naar hun zin. Af en toe kwamen ze even terug, kijken of we er nog waren, om een knuffel te geven of even naar buiten te kijken naar alle bootjes die voorbij vaarden. Ook papa had het prima naar zijn zin en liet de pannenkoeken zich goed smaken. Het enige minpuntje was dat het enorm warm was aan boord, zeker met zoveel mensen. Gelukkig werd er al snel een raampje open gezet. We hadden stiekem ook best wel geluk, eenmaal in de auto begon het namelijk heel hard te regenen.

Met overnachting!

Weekend Rotterdam Novotel pannenkoekenboot Kralingse Bos - Mamaliefde

Na zo’n leuke dag kan je natuurlijk weer naar huis gaan. Maar een nachtje weg maakt het helemaal af. We werden welkom geheten in het Novotel Brainpark. Dit ligt aan de rand van Rotterdam, vlak naast de snelweg en met gratis parking. Erg fijn, want parkeren is ook in Rotterdam erg duur. Vlakbij vind je metrostation Kralingse Zoom waarmee je zo in het centrum van de stad zit. Vroeger deed ik dit traject dagelijks, het hotel lag namelijk naast de Hogeschool en Universiteit Rotterdam waar ik een aantal jaren heb rondgelopen. Het bijzondere aan het Novotel familiehotels is dat er maximaal 2 kinderen tot en met 16 jaar gratis op de kamer van de ouders slapen. Prima geregeld dus. Het inchecken ging erg snel en met de lift zaten we zo op de elfde verdieping voor onze kamer. Vanaf hier had je een prima uitzicht op de stad Rotterdam. Het is normaal een vrij ruime kamer met tweepersoonsbed en een bank die nu dienst deed als bed. Onze dochter had dus alle ruimte voor zich alleen. Voor de jongste hadden we namelijk een tentje meegenomen. Wel zo prettig.

De kinderen waren helemaal op. Dus na even flink gespetterd te hebben in bad hebben we ze naar bed gebracht. Voordat ze daadwerkelijk sliepen waren we een kleine 2,5 uur verder. De jongste sliep vrij snel maar werd een paar keer huilend wakker, of huilde in zijn slaap. Terwijl de oudste haar eigen bed afwisselde met ons bed. Uiteindelijk maar de tv uitgedaan, alle lichten uit en bij haar in bed gekropen zodat ze binnen vijf minuten in mijn armen in slaap gevallen was. Stiekem best wel fijn gevoel. Daarna terug in mijn eigen bed gekropen met de telefoon en een stel oortjes om Netflix te kijken. Eerder had ik ook al de laptop erbij gepakt maar helaas is de wifi erg traag zodat je zelfs niet op instagram foto’s kan kijken. Dat werd dus vroeg slapen. Op zich ook niet erg voor een keertje. Je kan er ook voor kiezen om een tweede kamer te boeken voor de kinderen met 50% korting. Daar zijn deze echter nog te jong voor.

Ontbijt

De volgende ochtend moest manlief vroeg werken. Daarom ook dat we voor deze locatie hadden gekozen. Konden we toch even een nachtje weg, ook als hij de volgende ochtend vroeg moest werken. Sterker nog, het was dichterbij dan normaal. Oma kon ons gelukkig ophalen en kwam gezellig mee ontbijten nadat ik had gedoucht (lang leve de tv oppas) en iedereen was aangekleed. Daar was ik wel blij mee, want vanwege de locatie midden in het business park zat het vooral heel erg vol met zakenlui. Dan wil je niet gestoord worden door twee kleine kinderen en alleen redt ik dat echt niet. Het ontbijt was enorm uitgebreid, met allerlei soorten eieren, spek, worstjes, rijst, fruit, vleeswaren, kaassoorten, broodjes, snacks, yoghurts, cereals en nog veel meer. Het personeel was erg vriendelijk en ze hadden een kinderstoel voor de jongste. Natuurlijk werd er van alles gekozen voor het ontbijt en overal een hapje van geproefd. Normaal ben ik van het eerst opeten voor je wat anders pakt, vandaag was ik daar erg makkelijk in.

Kinderhoek

Na het ontbijt konden de kinderen even lekker spelen in de kinderhoek terwijl ik boven de tassen ging ophalen. Voor het uitchecken kon je heel eenvoudig de kaart in een bus doen en weg gaan. Goed geregeld. Om kwart over negen waren we weer thuis en kon onze dochter alsnog gewoon naar de peuterspeelzaal, al was ze wel erg moe. Zoonlief was ook erg aan het hangen, logisch na zo’n spooknacht dus die heb ik thuis ook even een uurtje op bed gelegd. Kan ik zelf ook even bijkomen van deze leuke maar drukke dag.

Meer informatie vind je hier.

Gaan jullie wel een spontaan een nachtje weg naar een hotel met kinderen?

Lees ook: