De Notenkraker en de Muizenkoning is een sprookje van de Duitse Ernst Hoffman uit het begin van de 19e eeuw. Het is wereldberoemd geworden door de vertaling naar een balletvoorstelling met muziek die speciaal hiervoor werd gecomponeerd door Tsjajkovski. Het Mariinskiballet bracht het stuk in première op 18 december 1892 in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg. Een voorstelling voor het hele gezin dat zich afspeelt op Kerstavond rondom de kerstboom.

Nu ruim 100 jaar later spreekt dit verhaal nog steeds tot de verbeelding. Niet voor niets dat Disney dit jaar komt met een nieuwe film; The Nutcracker en the four Realms. Vorig jaar ben ik met dochterlief naar de on ice variant geweest waarbij het sprookje in het theater De Notenkraker on ice op ijs verteld werd. En toen oma laatst het boek voorlas met het verhaal van de Notenkraker zitten ze er weer vol in en wil ze heel graag een film zien van dit verhaal. Voor de Disneyfilm (vanaf 12) is ze nog echt te jong, dus ging ik op zoek naar alternatieven.

Het verhaal van de Notenkraker en de Muizenkoning in het kortth

Het sprookje begint op Kerstavond als de familie Stahlbaum met zijn allen Kerst willen vieren. Zodra de kerstboom staat worden de kinderen Clara en Fritz erbij geroepen. Ze krijgen cadeautjes en zijn helemaal blij. Om acht uur staat er opeens een mysterieus familielid binnen; peetvader Drosselmeyer is poppenspeler en heeft vier levensechte poppen bij zich die een dans opvoeren. Daarna krijgen ze een Notenkrakerpop. Clara is meteen groot fan van deze pop, maar haar broer Fritz maakt hem kapot. Die nacht kan Clara niet slapen en gaat beneden op zoek naar de Notenkrakerpop.

Als de klok twaalf slaat groeit de Notenkrakerpop tot levensgrote proporties en komt tot leven. De kamer vult zich met muizen onder leiding van de Muizenkoning en vallen de peperkoeken soldaten aan. De notenkraker stuurt versterking van poppen en tinnen soldaten en ziet met behulp van Clara kans om de Muizenkoning neer te steken.

De notenkraker verandert in een prins en hij neemt haar door het bos mee naar zijn koninkrijk Snoepgoedland. Daar vertelt hij de Suikerboonfee over haar heldendaad en tovert ze lekkernijen van over de hele wereld om feest te vieren: chocolade uit Spanje, koffie uit Arabië, thee uit China en zuurstokken uit Rusland. Ze worden opgevolgd door Deense schapenhoedsters, de gembermama en haar kinderen en walsende bloemen. Dan wordt Clara wakker en blijkt alles een droom te zijn geweest…

Notenkraker Ballet

Rond de kerstperiode zijn er veel balletgezelschappen die deze populaire voorstelling vertonen; zowel Nederlandse als internationale gezelschappen. Deze voorstellingen zijn geschikt voor het hele gezin!

Meer informatie over de speeldata, locatie en kaartjes vind je hier.

Charkov City Opera & Ballet

De Notenkraker is een prachtige klassieke uitvoering die de harten van jong en oud zal veroveren. De fabuleuze muziek van Tsjaikovski die live wordt uitgevoerd door een groot orkest, de virtuoze danspartijen, het schitterende core de ballet en het decor maken dit prachtige ballet tot een magisch kerstfeest voor de hele familie.

Het sprookjesverhaal De Notenkraker wordt uitgevoerd door Charkov City Opera & Ballet. Het gezelschap, afkomstig uit Charkov, maakt onderdeel uit van één van de oudste theaters uit de voormalige Sovjetunie en de Oekraïne. Al sinds 1874 worden hier producties gemaakt en getoond in de bekende traditie van Oost-Europa. Maar liefst 700 mensen zijn werkzaam, waaronder de artiesten, decorbouwers, kostuumontwerpers, kleermakers, (ballet)schoenmakers. Deze mensen achter de schermen zorgen ervoor dat de voorstelling tot in de details is verzorgd.

Lees ook: Kindermusicals en theater; De leukste kindervoorstellingen ook voor peuters, kleuters

Kiev Ballet

Het Kiev Ballet of Kiev Modern Ballet werd in 2006 opgericht door de multiprijzenwinnende choreograaf Radu Poklitaru. Internationaal wordt het gezelschap gewaardeerd voor haar originele, verrassende en uitgesproken moderne, met gevoel voor humor gemaakte choreografieën, geweldige dansers en meeslepende theatraliteit. Poklitaru is één van de grootste moderne choreografen buiten West-Europa die laat zien dat er naast perfecte klassiekers ook hoogwaardige moderne dans bestaat van internationale klasse in steden als Kiev.

De zeer persoonlijke stijl van choreograferen van Radu Poklitaru kenmerkt zich door een mengeling van vele, zowel klassieke als moderne, dansstijlen. Verder heeft hij ‘De Notenkraker’ vooral een sprookje willen laten zijn; alles blijkt anders dan op het eerste gezicht lijkt. Het nog jonge Kiev Ballet bezoekt ons land jaarlijks voor enthousiaste, goedgevulde zalen.

Staatsopera van Tatarstan


Geen ballet dat het kerstgevoel zo in zich draagt als De Notenkraker. Op de prachtige muziek van Tsjaikovski creëerden de legendarische choreografen Petipa en Ivanov s