Skip to Content

Norovirus baby; wat zijn symptomen en is dit gevaarlijk bij kinderen?

Norovirus baby; wat zijn symptomen en is dit gevaarlijk bij kinderen?

Er zijn dingen die je als ouder gewoon liever niet wil weten / meemaken. Zoals wat het norovirus is.

Voordat ik kinderen kreeg had ik hier weleens van gehoord, sterker nog ik was op een groot internationaal kamp met een paar duizend deelnemers waar dit norovirus optrad, en de GGD eraan te pas kwam en er extra maatregelen werden getroffen.

Gelukkig bleef ik zelf buiten schot. Dichterbij kwam het toen ik zelf kinderen kreeg en mijn nichtje vanwege uitdrogingsverschijnselen als baby werd opgenomen in het ziekenhuis.

Nu zagen we haar vaak en merkten we ook wat symptomen bij onze dochter maar was gelukkig nog beperkt. Tot we vorige week een mail kregen van de bso dat er daar het norovirus was geconstateerd.

Gaat ze voor het eerst drie dagen naar de bso, krijg je dit te horen. Weer eens wat anders dan luizen. Opeens ging er bij mij een lampje branden, dat verklaarde een hoop want de dagen daaraan voorafgaand zat ik wel heel vaak op het toilet en vermoedde ik buikgriep (gelukkig bleef het braken achterwege) en was ook manlief van zijn werk thuisgekomen.

Iedereen die het heeft gehad kan er over meepraten; het norovirus is drama. Gelukkig hoef je je niet echt heel ziek te voelen, maar het is fijn om een toilet in de nabije omgeving te hebben en het is heel lastig om er vanaf te komen!

Wat is het norovirus?

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat onder andere buikgriep veroorzaakt. Noro kan voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en groente en fruit en is zeer besmettelijk.

Het virus zit onder andere in ontlasting en braaksel van besmette personen. Maar liefst 4,5 miljoen (1 op de 3) Nederlanders krijgt hier per jaar mee te maken.

Waarvan een half miljoen veroorzaakt wordt door het norovirus. Andere virussen die tot buikgriep kunnen leiden zijn, onder andere, het rota- en het adenovirus. Het norovirus kan een ontsteking in het slijmvlies van het maagdarmkanaal veroorzaken. De één zal zich heel ziek voelen, terwijl de ander vrijwel nergens last van heeft.

Wat zijn de symptomen van het norovirus?

De incubatietijd (periode tussen besmetting en symptomen ligt tussen de 1 en 3 dagen; het kan dus heel erg snel gaan).

Na maximaal vier dagen zijn de klachten meestal weer verdwenen. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten langer aanhouden en zijn ze vaak ook heviger.

Het norovirus komt vooral voor als het kouder wordt (winter) en is het risico groter. Evenals op plekken waar mensen dicht op elkaar wonen en leven, zoals in verzorgingstehuizen of in ziekenhuizen. Maar ook op een cruiseschip of tijdens de Olympische Winterspelen was er een uitbraak in Pyeongchang.

De bekendste verschijnselen als je last hebt van het norovirus zijn diarree en het gevoel dat je om de vijf minuten naar de wc moet en daar ook langere tijd blijft zitten.

Bij baby’s en kinderen die luiers dragen kan je dit herkennen aan waterdunne diarree. En braaksel, dit kan heel heftig zijn en opeens beginnen zonder dat je het voelt aankomen.

Andere symptomen kunnen zijn:

  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Buikkramp
  • Spierpijn
  • Gebrek aan eetlust
  • Meer slapen en hangerig zijn

Het kan echter ook voorkomen dat er iemand besmet is, en dus besmettelijk kan zijn voor anderen, maar zelf geen last heeft.

Norovirus baby

Als het norovirus een baby treft kunnen de verschijnselen verder gaan en kan het kindje bijvoorbeeld uitdrogen, waardoor ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Daarom is het heel belangrijk om er voor te zorgen dat je baby / kind voldoende blijft drinken. Biedt regelmatig drinken aan (in plaats van één keer veel drinken tegelijk).

Let ook op de inname van suikers en zout / mineralen. Hiervoor kan je ORS (zout-suikeroplossing) geven dat je kan halen bij de apotheek.

Uitdrogingsverschijnselen kan je herkennen aan:

  • Minder urineverlies (natte luiers) of donkerdere kleur urine
  • Geen of weinig tranen bij het huilen
  • Droge mond en tong
  • Dorst (wat baby’s niet zelf kunnen aangeven)
  • Diepliggende fontanellen bij een baby
  • Diepliggende ogen
  • Lusteloosheid en sufheid

Als je vermoedt dat je kind hier last van heeft; ga dan altijd naar de huisarts toe! Ook als je bloed aantreft in de ontlasting / braaksel, of je kind meer dan 39 graden of hoger dan 38,5 gedurende drie dagen heeft.

Norovirus voorkomen

Er zijn geen inentingen of medicijnen om een norovirusinfectie te voorkomen. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt en ziek wordt

. Echter als je weet dat dit ergens speelt kan je wel de nodige maatregelen treffen. Zoals gezegd zit het virus vooral in ontlasting en in braaksel, de ontlasting kan wel tot 3 weken besmettelijk blijven.

Omdat het gaat om een zeer besmettelijk virus is het heel belangrijk om nog strenger om te gaan met de hygiëne. Als het norovirus in de ontlasting zit kan dit via handcontact (maar ook via deurknoppen etc) worden doorgegeven.

Bij braaksel komt het virus in de lucht waardoor je het virus kan inademen en verspreid het zich door de hele ruimte.

Maatregelen / protocol

Om het norovirus tegen te gaan zijn strenge hygiëneregels heel belangrijk. Waaronder handen wassen met water en zeep of alcohol. Eerder was het advies om bij noro handen te wassen en niet te desinfecteren.

Nu blijkt dat desinfectans de hoeveelheid norovirus wel verlaagt (niet volledig verwijderd dus). Bijkomend voordeel is dat desinfectans ook beter de hoeveelheid andere micro-organismen verlaagt.

Indien mogelijk is het aan te raden om besmette personen een eigen toilet toe te wijzen, bijvoorbeeld in het aparte toilet en dat de rest gebruikt maakt van het toilet in de badkamer.

Dit toilet moet ook vaker en grondiger worden schoongemaakt dan normaal het geval is, bij voorkeur na ieder toiletbezoek met chloor of bleekmiddel. Let ook op de deurklink, lichtknopjes, kraan, maar ook de telefoon.

Goed alles wassen, bij voorkeur op 60 graden. Let op dat je besmet beddengoed niet samenperst in de wasmand zodat het virus zich via de lucht kan verspreiden.

Besmette personen mogen ook geen voedsel bereiden en zo kans lopen om het virus verder te bestrijden, ook als je goed je handen hebt gewassen.

Om uitdroging (zeker bij jonge kinderen en ouderen) te voorkomen is het belangrijk dat er voldoende vocht, suikers en zouten (ORS) binnen komen. Kleine hoeveelheden lichtverteerbaar voedsel mogen worden gegeten. Alcohol en koolzuurhoudende dranken kunnen beter vermeden worden.

Let op: Ook als je zelf geen last (meer) hebt van de klachten kan je nog wel besmettelijk zijn gedurende drie weken dus belangrijk om de strengere maatregelen vol te houden en een nieuwe uitbraak te voorkomen.

Heeft je kind last van het norovirus waarschuw dan altijd even de leerkracht op school. Dan kunnen zij er nog beter op letten dat de handen worden gewassen en na afloop van een toiletbezoek het toilet wordt schoongemaakt om verspreiding te voorkomen.

Mochten er meerdere kinderen symptomen vertonen dan wordt de GGD op de hoogte gesteld zodat ze onderzoek kunnen doen naar de oorzaken en kunnen er strengere maatregelen worden gesteld.

Zo moesten op de opvang de kinderen die last hadden van symptomen opgehaald worden en zijn pas na drie dagen symptoomvrij (geen braken / diarree) weer welkom).

Norovirus baby; wat zijn symptomen en is dit gevaarlijk bij kinderen? - Mamaliefde
Linda van Aken