Vanochtend kon je de tips lezen over een bezoekje aan Parijs met kinderen. We zitten echter in de omgeving van Parijs, Noord-Frankrijk dus. Hoewel het openbaar vervoer goed is geregeld is er veel meer te zien en doen. Hieronder een aantal van deze tips. Meer zijn altijd welkom. Kunnen we een handig lijstje meenemen zodat we daar van dag tot dag kunnen beslissen wanneer we wat gaan doen afhankelijk van energie, lengte van de nachten en weersomstandigheden.

Chartres

Chartres is een stad ten zuiden van Parijs en staat vooral bekend om zijn enorme kathedraal waar de stad omheen gebouwd is. De kathedraal van Chartres (gebouwd tussen 1194 – 1260) is zelfs één van de beroemdste van heel Frankrijk. De kathedraal is gebouwd op een heuvel zodat je een indrukwekkend uitzicht hebt over de stad. De kathedraal is voorzien van een labyrint en staat op een heuvel met uitzicht over de stad Chartres. Verder heb je nog een Museum der Schone Kunsten (gelukkig over het algemeen niet al te duur in Frankrijk), een bezienswaardige kerk en nog een huis waarvan de gevels zijn beplakt met glasscherven… Een zeer historisch verantwoorde bestemming, die dan ook is geadviseerd door een lerares Geschiedenis ;-)

Lees ook: Chartres; Bezienswaardigheden kathedraal, uitjes, activiteiten en wat te doen tijdens vakantie.

Kasteel Chantilly

Na het Louvre is dit het meest belangrijke museum als het gaat om antieke schilderijen en bibliotheek van onschatbare waarden. Maar dat is niet de enige dit prachtige kasteel ten noorden van de Franse hoofdstad ligt midden in het groen. Het is natuurlijk ook even in het bezit geweest van Lodewijk de 13e maar werd na een aantal jaar weer teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren. Nog steeds worden er bals en feesten georganiseerd. Dit paleis beschikt ook over een gigantische Franse tuin waarin Engelse en Engels-Chinese elementen met kanalen zijn aangebracht. Goed alternatief dus voor het eerder bezochte Versailles.

Elfy Park

Helaas is het Elfy Park vanaf onze verblijfplaats waarschijnlijk niet haalbaar. Maar het hoort zeker op het lijstje thuis. Dit nieuwe park dat ligt in de Franse Ardennen (en dus ook goed te doen is voor een dagje vanuit Zuid-Nederland) staat in het teken van kabouters, elfen, folklore en legenden die in dit deel van Frankrijk een grote rol spelen. Dit park is vooral geschikt voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar; dus ideaal voor onze dochter. Voor veel parken is ze aan de jonge kant. Op de website staat het volgende vermeld; “De reconstructie van het kabouterdorp is tot de nok toe gevuld met vertier en spelletjes voor het hele gezin met een accent op de kleintjes. Boomhutten, klimnetten, skelters, kabelbanen, schommels, glijbanen, een zomerse kinderrodelbaan en een opblaaskasteel zijn enkele van de doe-activiteiten.” Aangezien Castlefest goed is bevallen zal dit ook zeker een succes zijn. Ze klimt en springt in ieder geval graag.

Parc Asterix

Mijn ouders, broertje en zusje zijn hier al eens geweest. Zelf zat ik toen als 17-jarig meisje, dat voor het eerst zonder ouders op vakantie ging, in Toronto, Canada. Ik mag de Asterix en Obelixfilms en strips wel, dus ben stiekem wel erg benieuwd hiernaar. Het schijnt vooral een pretpark te zijn met heel veel achtbanen en shows. Voor de achtbanen zijn de kinderen in ieder geval nog te jong, maar kunnen wij, als ze slapen, wel genieten. Het park staat ook bekend om zijn vele shows, waaronder een voorstelling met dolfijnen, een stuntshow en een komisch spektakel rond Romeinse soldaten. Dat zou dan wel weer leuk zijn voor ze, vooral als het niet te lang duurt. Gemiddeld kan ze nu toch wel drie kwartier / uur haar aandacht op een show vasthouden. Niet verkeerd voor een tweejarige!

Versailles

Net na de huwelijksreis, toen ik net zwanger was en dus vol onder de hormonen en we aan het overwegen waren wat we die dag zouden kunnen gaan doen opperden mijn man als een grapje om een ijsje te eten onder de Eiffeltoren. Zo ver zijn we helaas niet gekomen vanwege de gezelligheid op de rondweg. Goede reden dus om iets verder door te rijden en de middag / avond door te brengen in Versailles. Is maar zes uurtjes rijden vanaf ons huis ;-) Heerlijk om eerst even te slenteren door de zalen en het museum, onder andere die gouden zaal die je ook al een aantal jaar in en reclamecampagne terug ziet komen. En na afloop genieten van de rust in de vele tuinen; lekker dwalen en verrast worden door nieuwe hoekjes of je laten overweldigen door de waterfonteinen. Dat moet zeker destijds al heel indrukwekkend zijn geweest. Geen wonder dat er daardoor zoveel verhalen over de ronde gaan.

Lees ook: Versailles

Disneyland en Walt Disney Studios Park

Natuurlijk gaan we hier heen; zoals het er nu naar uit ziet op zaterdag als we met zijn allen zijn. Ik ben benieuwd of we verder komen dan Main Street en alle winkeltjes en figuren die daar rondlopen. Natuurlijk wordt er hard aan de Disneyopvoeding gewerkt hier in huis. Waar Mickey Mouse voorheen de populariteiteitslijst aanvoerde heeft hij die plaats nu moeten inruilen voor Mary Poppins. Zij heeft het helemaal gemaakt bij onze peuter.

Lees ook: Disneyland Parijs met kinderen

Meer informatie over Noord-Frankrijk vind je hier.

 Wat vinden jullie altijd het mooiste in Noord-Frankrijk?

Lees ook

Linda van Aken