Net als ieder jaar worden aan het eind van het kalenderjaar de genomineerden voor de Baby Innovation Awards bekend gemaakt. Deze worden geselecteerd door een groep deskundigen. Vervolgens mag het publiek en de zogenaamde mamajury aan de slag om de winnaars te kiezen. De mamajury maakt ook echt kennis met deze producten; want wat op papier niet zo heel bijzonder lijkt kan in de praktijk toch doorslaggevend zijn. 

Trends in de babywereld

Er waren dit jaar veel technische hoogstandjes te zien bij de nominaties voor de Baby Innovation Awards, zoals een elektrisch aangedreven kinderwagen, een kinderwagen met luchtzuivering en een UVC LED-sterilisator, maar ook slimme borstkolven en relaxing tights voor moeders.

Duurzaamheid staat steeds meer centraal in de babybranche. Veel producten zijn gemaakt van recyclebare materialen, organic coton en PET-flessen en we zien eerste initiatieven voor een makkelijke afvalscheiding.

Mama Jurydag

Medio januari vindt de Mama Jurydag plaats waar genomineerden hun product live kunnen demonstreren aan een groep moeders. Zij bepalen samen met de punten van de vakjury de Categorie Awards. Daarnaast wijzen deze moeders een top 5 aan voor de Consumer Award. Daarvoor kan vanaf 1 februari én op de Negenmaandenbeurs zelf online door consumenten worden gestemd.

Tip: als je het leuk vindt om deel te nemen in de jury moet je de website of Facebookpagina van de Negenmaandenbeurs in de gaten houden. Vaak wordt daar een oproepje geplaatst.

Uitreiking awards

De uitreiking van de awards vindt dit jaar plaats tijdens een feestelijk diner bij de Koninklijke Industriële Groote Club in Amsterdam op de eerste dag van de Amsterdam Baby Week, een nieuw initiatief voor de babybranche. De Consumer Award zal op de laatste dag van de Negenmaandenbeurs in februari 2020 worden uitgereikt.

Genomineerden Baby Innovation Award 2020

In totaal werden door de vakjury 25 nominaties toegekend. Daarvan gingen 19 nominaties naar de Categorie Awards, 3 naar de Green Award en 3 naar de Design Award. Bij de beoordeling van de inzendingen werd de nadruk gelegd op vernieuwing, design en duurzaamheid, maar ook op oplossingsgerichte producten die het leven van de moderne, actieve ouder vergemakkelijken.

Categorie Mobility

 • Maxi-Cosi Coral autostoeltje (Dorel). Optimaal gemak en mobiliteit dankzij dit modulaire autostoeltje met uitneembare zitverkleiner die 50% minder weegt dan andere babyautostoeltjes.
 • Epriam kinderwagen (Cybex). Dankzij slimme sensoren in de duwstang is het duwen, tegenhouden en manoeuvreren van deze kinderwagen, bergop- of bergafwaarts, een fluitje van een cent.
 • Ant buggy (Bugaboo). Een kleine alleskunner voor op reis. Hij is licht van gewicht (7,2 kg), supercompact (handbagageformaat) en heeft een omkeerbaar zitje en trolleyfunctie.
 • iZi Twist B i-Size autostoel (BeSafe). Deze roterende autostoel heeft Universal Level Technology waarmee horizontale installatie van de iZi Turn i-Size altijd mogelijk is, ongeacht de hoek van de autostoel.

Lees ook: Cybex e-PRIAM, de eerste elektrische kinderwagen ter wereld

Categorie Travel & Safety

 • Family bag (Dusq). Een unisex tas gemaakt van duurzame materialen die met het gezin meegroeit: van luierperiode tot schooltas. Met handige vakken, incl. vochtige spullen- of laptopvak.
 • AirCare luchtzuivering (Stokke). Luchtkwaliteit in steden wordt een steeds groter probleem. AirCare is een geïntegreerde luchtzuiveringsinstallatie in de kinderwagen.
 • Primeo draagzak (Hoppediz). Ergonomische ‘fullbuckle’ draagzak die je omdoet voordat de baby in de draagzak gaat. Gebruiksvriendelijk, met gespen op bereikbare plaatsen en gemaakt van Jacquard geweven en rekbare stof.

Categorie Feeding

 • CanDoCup oefenbeker (Little Luca). Deze ergonomische beker helpt kinderen uit een open beker te drinken. Dit is beter voor de ontwikkeling van mond- en tongspieren en vermindert kans op problemen.
 • Freestyle Flex borstkolf (Medela). Freestyle Flex is een efficiënte borstkolf met handige features. De kolf is te koppelen met een app. Uniek is het 360 graden draaibare Flex borstschild met zijn ovale vorm en wijdere openingshoek voor een hogere melkproductie.
 • Zero Zero zuigfles, Suavinex (Mercator Trading). Dit flesje bootst zowel anatomisch als functioneel de borst na, ideaal voor gebruik in combinatie met borstvoeding. Het herbruikbare anti-koliek zakje voorkomt luchtvorming en kans op krampjes.

Categorie Care

 • 59S sterilisatie met UVC led (Moedermelk Netwerk). 59S sterilisatie werkt met UVC LED; supersnel, effectief en veilig voor flessen en spenen. Ook geschikt voor het steriliseren van andere huishoudelijke items zoals nagelschaartjes, sieraden, knuffels etc.
 • Miss Fantastic relaxing tights massage (Anita Maternity). De Miss Fantastic relaxing tights massage maakt zware benen lichter tijdens en na de zwangerschap. De tights zijn comfortabel en gemaakt van functioneel materiaal met driedimensionale noppen die de benen masseren.
 • OXO Tot 2-in-1 opvouwbaar badje (Babymatters). De zijden van dit badje zijn schuin, waardoor een pasgeboren baby comfortabel ligt en dankzij het antislip-steuntje, niet onderuit kan glijden.

Categorie Furniture & Decorations

 • Evolution Premium matras (Aerosleep). De speciale insnijding van het schuim van de matras biedt de mogelijkheid om de matras ook als refluxmatras te gebruiken.
 • Evolux verzorgingstafel (Childhome). Deze verzorgingstafel is verstelbaar op vier verschillende hoogtes en heeft een grote verzorgingsunit met hoge randen om een baby tot 15 kg veilig te verzorgen.
 • MamaRoo sleep wieg, 4Moms (Vinke Trading). Wieg met 5 ingebouwde bewegingen die de baby helpt in slaap te vallen. De mamaRoo heeft ingebouwde natuurgeluiden inclusief een sussend geluid.

Categorie Toys & Gifts

 • Modu speelgoedblokken (Babymatters). Alles kan met MODU speelgoedblokken: een karretje met wielen, raket, wiebelbrug, toren of giraf…! Gemaakt van ecologisch materiaal en geschikt voor kinderen van 0 tot 6 jaar.
 • Oceaan projector Cody (ZAZU). Cody de krab tovert de kinderkamer om in een prachtige onderwaterwereld met bewegende golven en rondzwemmende visjes. De projector heeft een uniek 3-stappen slaapprogramma.
 • Onaroo maathangers (Mama Mila). Houd overzicht in baby’s kledingkast met deze handige maathangers. Gemaakt van stevig kunststof, gaan jarenlang mee, zijn eenvoudig schoon te maken en verkrijgbaar in mooie dessins.

Genomineerden voor Green Award

 • Dusq family bag. De family bag heeft een duurzaam karakter door het gebruik van recyclebare materialen. De tas heeft een functioneel ontwerp dat een leven lang meegaat. Gemaakt bij een familiebedrijf in Portugal waar eerlijke lonen worden betaald.
 • Bugaboo Ant. Geen klinknagels maar schroeven om onderdelen gemakkelijk te vervangen. Meer dan 80% van de materialen kan worden gerecycled. Onderdelen zijn op natuurlijke wijze gekleurd voor een gemakkelijke afvalscheiding.
 • Modu toys. MODU is gemaakt uit ecologisch materiaal. Naast een bewuste keuze voor duurzame materialen, is ook het speelgoed en de spelvorm zelf duurzaam. Geschikt voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Genomineerden voor Design Award

 • Modu. Vernieuwend en multifunctioneel speelgoed. Ondersteunt creatief spel. Lange leeftijdsrange. Gemaakt van duurzame recyclebare materialen.
 • Matty changing mat (Leander). Leander Matty Changing Mat is tijdloos en duurzaam. De zachte, veilige verschoningsmat is gemaakt van PUR-foam dat de baby het gevoel geeft van huid-op-huidcontact. Met stevige antislip-basis voor thuis en onderweg.
 • Zero Zero flesje. Dit flesje valt op door zijn fraaie, nieuwe vorm. Het flesje heeft een herbruikbaar anti-koliek zakje van siliconen dat luchtvorming en kans op krampjes voorkomt.

Meer informatie vind je hier.

Winnaars

Categorie Mobility: Maxi-Cosi Coral, Dorel

Deze autostoel heeft een uitneembare, ergonomische zitverkleiner waardoor deze makkelijk met baby, in en uit de auto kan worden getild. Deze autostoel weegt 50% minder dan andere babyautostoeltjes. Geschikt vanaf 0 tot 12 maanden.

Categorie Travel & Safety: Family Bag, Dusq

Deze familietas is gemaakt van duurzame materialen en groeit met het gezin mee; van luierperiode tot zwemlessen, van school- tot werktas. Met veel handige vakken voor vochtige spullen of laptop, te bevestigen aan kinderwagen of te gebruiken als schouder- of rugtas.

Categorie Feeding: Freestyle Flex, Medela

Deze dubbele borstkolf heeft een 360° draaibare Flex borstschild met ovale vorm en wijde openingshoek voor meer comfort en melkopbrengst. Handig zijn de oplaadbare accu, USB-lader, touchscreen, vertraagde startfunctie en de koppeling met de app.

Categorie Care: 59S UVC Led sterilisatie, Moedermelk Netwerk

Steriliseren met UVC led is snel, effectief, makkelijk, veilig en overal toepasbaar. Er is een mini-sterilisator, aanrechtsterilisator en een mommy bag voor het vervoeren van moedermelk en kolf. Ook geschikt voor het steriliseren van andere items.

Categorie Furniture & Decorations: Evolux verzorgingstafel, Childhome

Deze verrijdbare verzorgingstafel is verstelbaar op vier hoogtes en heeft hoge randen om een baby tot 15 kg veilig te verzorgen. Met afneembaar 3-punts harnasje voor extra veiligheid.

Categorie Toys & Gifts: Modu Toys, Babymatters

Met dit modulaire blokkensysteem kunnen kinderen van 0 tot 6 jaar alles maken: een karretje met wielen, raket, wiebelbrug, toren, een giraf… De blokken zijn gemaakt van ecologisch materiaal en nodigen kinderen uit zelf te ontwerpen en te spelen.

Categorie Green: Bugaboo Ant

Deze buggy voldoet aan de eisen van een kinderwagen, is compact opvouwbaar, heeft een omkeerbaar stoeltje en trolleyfunctie. In plaats van schroeven heeft de Ant klinknagelverbindingen, om zelf gemakkelijk onderdelen te vervangen. Meer dan 80% van de materialen is recyclebaar. De bekleding is gemaakt van 50% gerecyclede PET-flessen.

Categorie Design: Modu Toys, Babymatters

Dit unieke en veelzijdige ontwerp gemaakt van recyclebaar materiaal, stimuleert kinderen zelf te ontwerpen en te bouwen. Van de elementen kunnen geweldige creaties worden gemaakt. Modu kan ook lang worden gebruikt: van 0 tot 6 jaar!

Lees ook