Nijntje viert dit jaar haar zestigste verjaardag, en dat mag iedereen weten. Nijntje is toch een beetje Neerlands trots.  De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor families met jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar, ideaal dus voor ons gezin. Vorige week ging ik hier heen, samen met mijn beste vriendin en de twee kinderen. Het woord museum klinkt misschien een beetje saai, of spannend met twee kinderen. Voor mij in ieder geval wel. Maar dat was nergens voor nodig. Eenmaal binnen haalden we ze uit de drager / buggy en pas na anderhalf uur rennen, lopen, spelen, knutselen, lezen merkten we dat ze de interesse verloren en moe werden. Het was een groot succes. Helaas zijn de foto’s van dit geweldige uitje letterlijk in het water gevallen. Foto’s van vrolijke kinderen zeggen tenslotte veel meer.

Nijntje Museum Utrecht

Toen we bij het Centraal Station op de bus aan het wachten waren werd al duidelijk dat we niet de enige waren met het Centraal Museum als bestemming. Er waren meer gezinnen met jonge kinderen, al dan niet in de buggy. Dat was dus even puzzelen in de bus, die helaas een kwartier te laat kwam, maar wel een mooie Nijntje op de zijkant had staan. Bij het museum is het even kaartjes halen, of al vooraf digitaal reserveren en printen zodat je naar binnen kan. Met de lift is het een halve verdieping omhoog. En dan een grote zaal door waar de eerste twee Nijntjes al zichtbaar zijn. Eentje met hele mooie vlinders en een met een soort burgemeestersketting die peuter erg mooi vond. Aan het einde van deze zaal is het een smalle corridor oversteken en dan kom je in de twee zalen met de expositie.

Zelf kom ik niet zo vaak in een museum en had dan ook geen idee wat ik van het Nijntje museum kon verwachten. Maar dit had ik niet van een museum verwacht: het was namelijk erg leuk. Het was een speelparadijs voor kinderen en dat samen met Nijntje. Er waren verschillende ruimtes (kamers) waar iets te doen was. In het eerste gedeelte was het Nijntjehuis en kon je koken, tuinieren, in bad en slapen en dan kwam je in het ziekenhuis, hier konden de kinderen zich wegen en meten. Ook waren er twee bedden met patiëntjes hier konden kinderen naar hartelust voor de patiënten zorgen.  Boven was er ook vanalles te doen, een heuse verkeersbaan, spoorbaan met slagbomen. Vandaaruit kwamen we in een ruimte waar we even wat mochten eten en drinken (wel zelf meenemen). En daarna kwamen we in de leukste ruimte (dat vonden de kinderen). De dierentuin, hier mochten de kinderen klimmen en kruipen en door de kooien als echte dieren. Hier konden de kinderen geen genoeg van krijgen, ze bleven klimmen en klauteren.

Nijntje

Nijntje was ook steeds in het museum om lekker mee te knuffelen of om mee op de foto te gaan. Milan vond Nijntje wel erg groot, Jesse en Florien die ook met ons mee waren konden er geen genoeg van krijgen om met Nijntje te knuffelen. Toen we nog even boven wilden kijken, waren daar ook nog eens Boris en Barbara. Natuurlijk moesten we daar ook even mee knuffelen en op de foto. Om vier uur ging het museum sluiten, dat was niet erg, want we hadden alles gezien en gedaan. Vanaf vandaag (zaterdag) is het nieuwe Nijntje museum ook toegankelijk voor het publiek.

Feest

Je begint bij enorme houten blokken in vrolijke cadeautjes die cadeautjes voorstellen. De cadeautjes hebben ook nog een functie, zo kan je voelen wat Nijntje allemaal heeft gekregen. En zijn er kussentjes in diverse vormen die als een vormenstoof in deze cadeautjes passen. Genoeg voor dolle pret van de kinderen, terwijl je zelf even op het bankje zit en toekijkt.

Creatief

In beide zalen zijn er een aantal tafeltjes waar je aan kan gaan zitten om te knutselen, kleuren en meer. Zo kan je een kaart kleuren voor Nijntje en die in de brievenbus stoppen. Deze worden allemaal opgehangen zodat ze boven je hoofd wapperen. Of je kan aan een tafel de Nijntje oortjes inkleuren om er een hoed van te maken. Er zijn ook andere ‘vaste’ tekentafels waar je kan kleuren. Of eentje met lichtspel waarmee je een diner kan naspelen. De felle schijnwerpers zorgen voor een mooi schaduwspel en de gekleurde afbeeldingen maken het af.

Taart

Natuurlijk hoort er ook taart op een feestje. Deze enorme taart is wel erg leuk om te spelen, er zijn verschillende ingangen zodat je er onder door kan kruipen. Een van de kaarsen is een periscoop. Als je je afvraagt waarom het zo lang duurt voor je kind er weer uitkomt; er zijn ook een aantal beeldschermen met leuke Nijntje verhalen.

Muziek

Op een groot scherm boven je hoofd wordt er van twee zijden een Nijntje koor geprojecteerd. Met de muziekinstrumenten die er bij staan kan je kindje zelf ontdekken. Zoonlief vond het vooral heel erg leuk om met de triangel en het stokje te zwaaien en dochter was fan van de trommel en deed vooral een wedstrijdje met zichzelf om er zo hard mogelijk bovenop te slaan.

Toettoet

Een erg leuk onderdeel van de expositie vond ik de rijdende bus en auto. Aan de zijkant waren in Dick Bruna stijl de contouren van deze vervoersmiddelen te zien terwijl je kind er in kon zitten en als loopauto heen en weer kon gaan.

In het bos

In het bos zijn de wilde dieren, als je niet oppast komt er zomaar een aap uit de boom vallen. Of vind je een egel onder de paddenstoel. Het is even zoeken want Nijntje en Nina doen verstoppertje. Samen met de cadeautjes hebben we hier het meeste tijd doorgebracht.

Tot rust

Als je beide zalen hebt gehad is het goed om even tot rust te komen. Er is namelijk een echte Nijntje bibliotheek met alle Nijntje boekjes. Nadat de kinderen geïnstalleerd waren kon mama even snel op en naar naar de wc rennen ;-) Er waren ook leuke stoeltjes met een soort telefoon waardoor je naar de verhalen kon luisteren. Mocht je het willen kan je voor je weer de zalen terugloopt en je kind weer van alles gaat doen en zien naar buiten toe in het restaurant. Waar ze ook genoeg dingen op de kaart hebben staan voor kinderen. Al is het maar een ijsje voor 85 cent.

Kortom een echte doe-expositie dus. Zeker de moeite waard om hier nog snel, voor 21 september, heen te gaan want dan sluiten helaas de deuren. Wel wordt het dick bruna huis omgebouwd tot het leukste kindermuseum van Nederland: het nijntje museum. Hét museum waar peuters en kleuters samen met Nijntje spelenderwijs hun wereld ontdekken.

Parkeren

Parkeren rond om het museum is best prijzig, bijna € 5 per uur. Vanaf het Centraal Station in Utrecht rijdt er iedere tien minuten een speciale bus tot vrijwel voor de deur van het Nijntje Museum. Er was vooral vanalles te doen en te beleven voor de kinderen in het museum, ik zou het dan zelf ook eerder een speelhuis noemen. Het is niet heel erg groot. Daarom zou ik het wel combineren met iets anders in de buurt, zoals het Spoorwegmuseum dat zich op loopafstand bevindt. Ik denk dat je er max 2 uur kan vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij hier al geweest?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)