Vorig jaar zijn we met DFDS op een magische minicruise naar Newcastle geweest met het gezin. Wij zijn in april gegaan en dat beviel erg goed, de boot is goed verwarmd en overdag ben je lekker buiten. Ideaal dus voor straks in de voorjaarsvakantie. Een hele ervaring op zich; het reizen op de boot is toch iets anders dan een half uurtje op de veer van Den Helder naar Texel om naar opa&oma te gaan. Je speelt, eet en slaapt op de boot. Ideaal voor kinderen die geen genoeg krijgen van boten of als je weer eens wat anders wilt. De reis is al een avontuur op zich maar ook de eindbestemming doet daar niet voor onder. In en om Newcastle is er van alles te zien en te doen, ook voor het gezin!

Bezienswaardigheden Newcastle

Newcastle - Mamaliefde.nl

Newcastle - Mamaliefde.nl

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

In Newcastle was er nog even tijd voor een korte rondleiding. In het winkelcentrum was er een protest gaande zodat we daar niet alles konden zien (vanuit de taxi, het voordeel is dat hij overal mocht komen en langs alle opstoppingen kon rijden). We zagen ook één van de eerste metalen spoorbruggen van Europa, het huis waar de elektriciteit was ontdekt en de eerste straat met straatverlichting, het stadion, de twee universiteiten en veel oude statige gevels. We reden ook langs het kasteel New Castle waaraan deze plaats haar naam verdient. Deze staat erg hoog op een rots. Opvallend is dat de entreepoort aan de ene kant van de spoorlijn staat en aan de andere kant de rest van het kasteel. Deze is namelijk in het midden afgebroken voor één van die allereerste spoorbanen van Europa! Iets wat nu absoluut niet meer mogelijk is natuurlijk. In het centrum maakten we een stop bij de kade voor de Milleniumbrug voor een fotostop. Onder andere van de brug, het moderne concertgebouw en de oude treinbruggen. Het kasteel was net niet te zien. Dit is ook de eerste brug over de rivier Tyne vanaf de kust gezien.

Alnwick Castle – Harry Potter kasteel

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Zelf hebben wij een bezoek gebracht aan Alnwick Castle. Dat ligt nog een stuk noordelijker en is wereldberoemd geworden omdat hier alle Zwerkbalscènes zijn opgenomen uit Harry Potter. Nog steeds worden er daarom veel activiteiten georganiseerd en kan je zelf ook Zwerkballes volgen. Na afloop was er nog even tijd voor een korte tour door het centrum van Newcastle. Wat op zich al een aanrader is.

Coastal route

Warkworth castle - coastal line northumberland - Mamaliefde.nl

Warkworth castle - coastal line northumberland - Mamaliefde.nl

Warkworth castle - coastal line northumberland - Mamaliefde.nl

Op de weg naar kasteel Answick reden we via de schitterende coastal route richting het noorden. We volgden de kustlijn langs twee andere kastelen (ruïnes) uit de tijd van de vele oorlogen in Northumbia (voorloper van Northumberland) tussen de Engelsen en de Schotten. De reden ook dat Hadrian’s Wall is gebouwd. Veel van deze kastelen zijn vervallen. Bij de eerste Warkworth Castle maakten we een korte stop zodat manlief uit kon stappen om foto’s te maken. Met twee slapende kinderen bleef ik even zitten. Het kasteel staat op een heuvel dat in de lente vol staat met narcissen waarvoor ieder jaar een fotograaf van de London Times komt om een foto te maken. Ik snap wel waarom, dit is echt een schitterend gezicht (google maar eens op Warkworth daffodils).

Heuvels van Schotland

Terug maakten we een toeristische route dwars door de binnenlanden waarbij we onder andere in de verte de bergen zagen die de grens vormden met Schotland. In tegenstelling tot wat veel mensen denken ligt Newcastle niet in Schotland. We reden ook langs een kolenmijn en over vele binnendoorweggetjes voordat we de snelweg pakten van Edinborough naar Newcastle.

Hadrians Wall / Wallsend

Als je vanaf Newcastle terugrijdt naar het schip kom je door het plaatsje Walls End, waar, zoals de naam het al zegt, Hadrians Wall eindigde (of begon). Vlak naast de kust vind je een Romeins fort Segedenum waarvan de grondvesten bewaard zijn gebleven. Hier was ook een compleet badhuis te zien. In het bezoekerscentrum is een uitzichttoren die je kan beklimmen zodat je een goede blik vanaf boven kan zien. Voordat je hier komt zie je een kort stukje van de muur, een reconstructie, van hoe het eruit heeft gezien en een paar meter verderop daadwerkelijk nog wat resten in de grond. Helaas was hier geen tijd meer voor een fotostop, wilden we op tijd terug zijn om terug aan boord te gaan.

DFDS minicruise

Minicruise met DFDS Seaways van Amsterdam naar Newcastle upon Tyne met de Queen Seaways met kinderen - Mamaliefde.nl

Aangezien Newcastle boordevol kinderhotspots zit die leuk zijn voor het hele gezin, lanceert DFDS een nieuw platform waarop je alvast een plan kan maken van bestemmingen die je echt niet wilt missen tijdens je bezoek. Je hebt tenslotte een dag, tenzij je kiest voor een overnachting, en die tijd wil je natuurlijk optimaal benutten!

In het overzicht vind je kindvriendelijke musea, bezienswaardigheden, winkels die echt een must zijn voor kinderen of andere tips. Het bijzondere hieraan is dat er ook adressen en bezienswaardigheden zijn die niet overal vermeld worden en sommige dus ook nog vrij onbekend zijn of alleen door de locals bezocht worden. Die ‘inside tips’ zijn in de praktijk vaak de meest interessante ;-)

Weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem; DFDS heeft de bezienswaardigheden onderverdeeld in vier thema’s. Zo kan je dat afstemmen op de interesses van je kind en weet je zeker dat zij een geweldige tijd hebben. En als de kinderen genieten, genieten mama en papa ook ;-) De thema’s zijn bijvoorbeeld ‘Magie en Sprookjes’ of ‘Dino’s en Dieren’.

Magie en Sprookjes: Seven Stories

Een bijzondere kruising tussen kinderboekenwinkel en museum. Er worden boeken voorgelezen (in het Engels) en daarnaast zijn er talloze activiteiten voor kinderen zoals knutselen en verkleden.

Ridders en Ruïnes: Blackfrairs

Heerlijk eten in een middeleeuwse setting. De kinderen krijgen een kleurplaat en een lijstje met feitjes over de middeleeuwen.

Dino’s en dieren: Great North Museum

Bij de entree word je welkom geheten door een indrukwekkend skelet van een T-Rex, waarna de kinderen meer leren over geschiedenis en natuur. Mummies, fossielen, er is genoeg te zien en te doen voor het hele gezin.

Voetbal & Fun; Stadionbezoek Newcastle United

Gooaaaaal! Voor kleine voetballers is een tour door het stadion een must! Kies voor de family-tour, dan leidt de mascotte van Newcastle United jullie langs de kleedkamers en loop je net als de spelers het veld op via de spelersingang.

Meer informatie vind je hier.

stories

Lees ook

Linda van Aken