Skip to Content

Xylometazoline neusspray tijdens zwangerschap

Xylometazoline neusspray tijdens zwangerschap

Het is altijd behoorlijk vervelend als je verkouden bent. Een verstopte neus zorgt ervoor dat je minder goed kunt ruiken, maar vooral minder goed kunt ademen.

De meeste mensen ademen namelijk door hun neus, maar als deze verstopt zit, zul je waarschijnlijk door je mond moeten ademen. Bij een verkoudheid kun je ook veel last hebben van een loopneus, keelpijn, oorpijn en bijvoorbeeld hoesten.

Normaal gesproken zou je bij een neusverkoudheid waarschijnlijk neusspray gebruiken; hiervan gaat de neus weer open en kun je weer vrij ademen. Maar helaas ligt dat net even iets anders wanneer je zwanger bent; je mag dan namelijk niet zomaar elk medicijn gebruiken, want de stoffen die hier in zitten kunnen schadelijk zijn voor je baby.

Mag je wel of geen neusspray gebruiken tijdens je zwangerschap?

Je kunt het best eerst overleggen met je huisarts of verloskundige als je last hebt van een neusverkoudheid en neusspray wilt gaan gebruiken. Dit zul je dan ook lezen wanneer je de bijsluiter van een neusspray bekijkt.

In de meeste neussprays zit xylometazoline, waardoor de zwelling van de slijmvliezen in je neus afneemt. Als je dit langdurig en in te hoge dosering gebruikt, kan het nadelig zijn voor de doorbloeding van de placenta en kan het dus schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.

Het wordt sowieso afgeraden om langer dan een week achter elkaar gebruik te maken van neusspray met xylometazoline. Het kan namelijk zorgen voor beschadiging van de neusslijmvliezen én er kan gewenning optreden.

Je kunt dus eigenlijk verslaafd raken aan neusspray. Je zal dan een te hoge dosering van het stofje xylometazoline binnenkrijgen, waardoor het gevaarlijk wordt in verband met de zwangerschap.

Vaak kan het geen kwaad om kortdurend gebruik te maken van een neusspray met xylometazoline tijdens je zwangerschap.

Overleg dit altijd eerst met je huisarts of verloskundige, want in sommige gevallen wordt het wél echt afgeraden bij zwangere vrouwen.

Bijvoorbeeld als er sprake is van een hoge bloeddruk: de xylometazoline kan er na langdurig gebruik en in een te hoge dosering voor zorgen dat de bloedvaten in je lichaam vernauwen, waardoor je bloeddruk verder stijgt.

Ook wordt neusspray met xylometazoline vaak afgeraden als je al last hebt van een slechte doorbloeding van de placenta; beter kan er dan geen risico worden genomen om dit verder te verergeren.

Om besmetting te voorkomen, kun je het beste altijd gebruikmaken van je eigen flesje neusspray. Gebruik niet die van iemand anders, maar laat iemand anders ook niet gebruikmaken van jouw flesje neusspray.

Je zult merken dat de neusspray binnen zo’n 5 minuten begint te werken, doordat je neus weer opengaat en je er weer gemakkelijker door kunt ademen.

Om de 8-10 uur mag je weer een volgende dosis neusspray innemen, maar niet vaker dan 3 keer per dag. Gebruik de neusspray dus ook niet langer dan 7 dagen achter elkaar, zoals in de bijsluiter staat. Als je verkoudheid na deze 7 dagen nog steeds niet over is, kun je overstappen op bijvoorbeeld een zoutoplossing.

Zoutoplossing

Als je zwanger bent en last hebt van een neusverkoudheid, kun je wel iets anders gebruiken, namelijk neusspray op basis van zoutoplossing. Dit kan een neusspray zijn die voor baby’s en kinderen is bedoeld, omdat daar ook geen xylometazoline aan is toegevoegd.

De zoutoplossing vind je ook wel onder de naam natriumchloride. Je mag een neusspray op basis van zoutoplossing ook langer dan een week gebruiken.

Je kunt een neusspray met zoutoplossing dus kant-en-klaar kopen bij de apotheek of drogist, maar je kunt ook zelf een zoutoplossing maken. Je mengt hiervoor eenvoudig wat warm water met een theelepeltje zout. Je kunt deze zoutoplossing bijvoorbeeld in een leeg en omgespoeld neussprayflesje doen

Sinds kort is er ook een andere populaire methode. Dat is bijvoorbeeld de Rhino Horn, een speciaal kannetje waarmee je je neus kunt spoelen met de zoutoplossing zonder geknoei. Dit hulpmiddel wordt ook wel een neusdouche genoemd.

Het water en zout zorgt ervoor dat het vastzittend slijm los komt te zitten. Zonder gevaarlijke stoffen kun je op die manier tóch vrij ademen.

Andere neussprays

Er zijn ook neussprays op de markt die slechts de helft van de hoeveelheid xylometazoline bevatten. In de normale variant vind je 1 mg xylometazoline per milliliter, terwijl er in andere varianten slechts 0,5 mg per milliliter zit.

Vaak kun je dit gebruiken als goed alternatief voor een normale neusspray als je last hebt van een neusverkoudheid tijdens je zwangerschap.

Als je last hebt van hooikoorts, zijn er ook genoeg alternatieven voor de gewone neusspray met xylometazoline. Deze neussprays bevatten bijvoorbeeld beclometason, fluticason of budesonide. Deze kun je ook tijdens de zwangerschap veilig gebruiken als je last krijgt van hooikoorts.

Wat kun je nog meer doen?

Als je verkouden bent tijdens je zwangerschap, zou je bijvoorbeeld meer rust kunnen nemen. Slaap werkt erg goed! Zo kan je lichaam vechten tegen de verkoudheid. Om beter in slaap te kunnen komen met zo’n verstopte neus, kun je je hoofd iets hoger leggen door een extra kussen te gebruiken of je matras schuin te zetten.

Om het slijm in je neus los te laten komen, kun je je hoofd stomen boven een bak met heet water. Let op dat het water niet té heet is, want hierdoor kun je verbranden!

Ook is het belangrijk om veel te blijven drinken, zodat je vochtbalans op peil blijft. Het vele drinken helpt ook goed tegen de keelpijn die je misschien ook hebt tijdens een verkoudheid.

Risico

Een studie van de Boston University wees in 2013 uit dat het gebruik van neusspray in het begin van de zwangerschap de kans op een geboorteafwijking bij het kindje vergroot.

Middelen die slijmvlieszwelling tegengaan, zoals neussprays, kunnen tijdens de zwangerschap leiden tot afwijkingen bij de baby aan het spijsverteringskanaal, het oor en het hart.

Vaak gaat het dan om medicijnen met efedrine, fenylefrine en oxymetazoline. Deze laatste zit bijvoorbeeld in de neussprays van het merk Vicks.

Verwar het dus niet met xylometazoline, wat bij normaal gebruik geen kwaad kan.

Ook over oxymetazoline wordt gezegd dat het tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode veilig gebruikt kan worden, maar het is misschien beter om geen risico te nemen en voor een neusspray met xylometazoline te gaan, of nog beter: een zoutoplossing.

Omdat de adviezen over het gebruik van neusspray tijdens de zwangerschap nogal uiteenlopen, geldt nogmaals: overleg eerst met je huisarts of verloskundige.

Omschrijving van de afbeelding

Jisca