Skip to Content

De navelstreng: uitkloppen en afnavelen (Cord ring of navelklem)?

De navelstreng: uitkloppen en afnavelen (Cord ring of navelklem)?

Voor het afklemmen van de navelstreng werden vroeger steriele vetertjes gebruikt, en tegenwoordig gebruiken sommige mensen ook nog zulke navelveters voor het afnavelen. Populairder is de navelklem, die vanaf de jaren tachtig erg vaak wordt gebruikt. Tegenwoordig is een nieuwe ‘trend’ te zien: de Cord ring. Maar hoe werkt dat allemaal precies?

De navelstreng verbindt je baby in jouw buik met de placenta. Zo krijgt je ongeboren kindje zuurstof en voedingsstoffen binnen, en afvalstoffen worden via de navelstreng naar de placenta gebracht en afgevoerd.

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt, maar vóór dat gebeurt is het goed om de navelstreng eerst te laten uitkloppen. Daarna wordt de navelstreng ergens mee afgeklemd en vervolgens doorgeknipt met een schaar.

Navelstreng laten uitkloppen

Tussen je baby en de placenta wordt voortdurend bloed uitgewisseld, en na de geboorte blijft dat ook nog even doorgaan. Wist je dat zo’n 70% van het bloed bij de geboorte in het kindje zelf zit, en de overige 30% zich nog in de placenta en navelstreng bevindt?

Als je de navelstreng dus al snel na de geboorte doorknipt, blijft er een groot percentage van de hoeveelheid bloed, inclusief essentiële stoffen, achter in de navelstreng en de placenta.

Ook het zuurstof krijgt je baby nog via het bloed in de navelstreng binnen. Zo kan je kindje geleidelijk aan wennen aan het ademhalen; je kunt je dus wel voorstellen dat het voor je pasgeboren baby nogal een schok kan zijn als de navelstreng direct na de geboorte al wordt doorgeknipt en je kindje meteen over moet gaan op deze nieuwe manier van ademhalen.

Hier een aantal voordelen voor je baby van het laten uitkloppen van de navelstreng:

  • Je baby krijgt via het bloed nog een grote hoeveelheid ijzer binnen, wat bloedarmoede in de eerste levensperiode kan voorkomen.
  • De extra bloedtoevoer kan er vooral bij prematuren voor zorgen dat een eventuele bloedtransfusie misschien niet nodig is.
  • In het bloed uit de navelstreng en placenta zitten grote hoeveelheden witte bloedcellen en antistoffen, waardoor eventuele ontstekingen beter bestreden kunnen worden.
  • Ook bevat het bloed een grote hoeveelheid bloedplaatjes, wat ten goede komt van de bloedstolling bij je baby. Er zijn ook aanwijzingen dat een baby waarvan de navelstreng is uitgeklopt, daarna geen extra vitamine K hoeft te krijgen.
  • Via de navelstreng krijgt je baby eigen stamcellen binnen; dit is ook voordelig voor de gezondheid.
  • De bloedcirculatie van je baby wordt voor de eerste paar uur verbeterd.
  • Het uitkloppen van de navelstreng zorgt voor een betere regulatie van de lichaamstemperatuur van je baby.

Navelklem

Een navelklem is letterlijk een klemmetje, waarmee de navelstreng wordt afgeklemd. Een navelklem is er meestal in het wit of blauw, en is ongeveer 5,5 cm breed.

Het is gemaakt van hard plastic en voorzien van een veiligheidspal, zodat de navelklem na het afnavelen niet zomaar los kan raken. Het is makkelijk schoon en droog te houden, totdat het navelstompje vanzelf loslaat na ongeveer een week.

Een navelklem is altijd steriel verpakt en de verpakking moet ook gesloten blijven tot op het moment dat de navelstreng doorgeknipt gaat worden. Als je een kraampakket koopt of krijgt van je zorgverzekeraar, zit daar altijd een navelklemmetje in.

Cord ring

Een Cord ring is een klein rubberen ringetje dat lijkt op een elastiekje. Net als een navelklem is het makkelijk schoon en droog te houden. Het is alleen wel een stuk kleiner dan een navelklem, en daardoor weegt het ook vrijwel niets.

De Cord ring wordt tijdens het afnavelen om de navelstreng heen geschoven. Ook een Cord ring zit steriel verpakt en moet gesloten blijven tot het moment dat er wordt afgenaveld.

Een Cord ring zit helaas niet in het kraampakket, maar er zijn veel verloskundigepraktijken die deze verkopen. Online kun je er ook genoeg vinden. De standaard Cord ring is gemaakt van natuurrubber, wat vrij soepel en fijn is in gebruik.

Er is ook een latexvrije variant van de Cord ring, die wat stugger is om om de navelstreng te schuiven, maar natuurlijk ideaal is bij een overgevoeligheid voor latex.

Een plastic navelklem kan nogal hard, onhandig en lomp zijn. Je kunt je voorstellen dat zo’n grote klem toch een beetje in de weg zit, en vooral bij het verschonen van de luier niet heel handig is. Een Cord ring is echt een stuk kleiner en dus erg vriendelijk en gemakkelijk in gebruik.

Dit zijn de voor- en nadelen van de Cord ring samengevat:

  • Een Cord ring is kleiner van formaat dan een navelklem, die zo’n 5-5,5 cm breed is. Een Cord ring is alleen een klein ringetje dat om de navelstreng heen zit, wat dus minder in de weg zit bij het verschonen van de luier van je baby.
  • Bovendien is een Cord ring gemaakt van zachter materiaal. Terwijl een navelklem gemaakt is van hard plastic, is een Cord ring gemaakt van natuurrubber of een latexvrij materiaal, waardoor de huid van de baby minder snel geïrriteerd is.
  • Een Cord ring is minder belastend voor het milieu, gezien het materiaal waar het van is gemaakt.
  • Een nadeel van de Cord ring is dat het navelstompje soms wat later loslaat dan wanneer deze met een navelklem is afgeklemd. Dat gaat natuurlijk gepaard met een minder fijn geurtje van de navel.
  • De Cord ring is niet bij elke verloskundige of gynaecoloog goed bekend, waardoor ze soms niet weten hoe ze de Cord ring moeten aanbrengen. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de Cord ring niet standaard in het kraampakket zit, en de navelklem wel.
  • Het is lastig om een Cord ring aan te brengen als de navelstreng erg dik is; soms lukt het dan echt bijna niet om het ringetje om de navelstreng heen te schuiven.
  • Van tevoren kan het dus handig zijn om alvast jouw wens om een Cord ring te gebruiken, te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Zo kom je er al snel achter of hij of zij ermee bekend is en hoef jij je daar geen zorgen meer om te maken. Omdat niet alle ziekenhuizen naast navelklemmen ook Cord rings in huis hebben, is het altijd goed om er zelf eentje aan te schaffen en die mee te nemen in je vluchttas als je in het ziekenhuis gaat bevallen.

Omschrijving van de afbeelding

Jisca