Mama Anders is een van de mama’s met een blog die regelmatig schrijft en haar ervaringen deelt rondom het natuurlijk ouderschap. Denk aan blogjes over wasbare luiers, je kindje dragen en borstvoeding. Als aanleiding voor een serie over Natuurlijk Ouderschap heb ik haar gevraagd om haar kijk te delen over het Natuurlijk Ouderschap. Aan de hand van de 7 B’s, de uitgangspunten van het Natuurlijk Ouderschap volgens Dr. Sears. Ze combineert dit met persoonlijke foto’s die het verhaal illustreren. Welkom in de wereld van het natuurlijk ouderschap! Meer weten; breng dan zeker een bezoekje aan de Ouders Natuurlijk Beurs in Doorwerth.

Ouders Natuurlijk Beurs

Op de beurs zijn talloze stands te vinden opde Ouders Natuurlijk Beurs die naadloos aansluiten bij de bewuste keuze van ouders om op een meer natuurlijke wijze te leven en op te voeden. De standen staan bol van  duurzame producten zoals bijvoorbeeld houten speelgoed, poppen van wol, natuurlijke verzorgingsproducten, eco en fairtrade feestartikelen en kinderkleding van biokatoen.  Ook producten die de hechting tussen ouder en kind bevorderen zoals co-sleepers en draagdoeken komen uitgebreid aan bod. Verder zijn er educatieve stands waar ouders  informatie kunnen inwinnen over zaken als vaccinaties, thuisonderwijs, borstvoeding en nog veel meer en natuurlijk zijn er verloskundigen en lactatiekundigen te vinden. Vorig jaar zijn de ouders van mijn gastkindje hier geweest en kwamen vol positieve verhalen terug. Dit jaar gaan we zelf eens een kijkje nemen, en ons helemaal laten onderdompelen in het natuurlijk ouderschap. Een ouderschapsstijl waar ik me in grote lijnen in kan terugvinden.

Natuurlijk ouderschap. Klinkt goed hè. Maar wat is het nu eigenlijk? 

Natuurlijk ouderschap (vanaf nu noem ik het NO) is de Nederlandse term voor Attachment Parenting.  Attachment Parenting of A.P. zoals ik het de rest van deze post ga noemen is een stijl van opvoeden. In mijn visie is het een natuurlijke, liefdevolle manier om je kinderen op te voeden. Het uitgangspunt is eigenlijk dat elke ouder precies weet hoe op een fijne manier zijn/haar kinderen op te voeden maar teveel afgeleid wordt door alle mensen om zich heen die regels stellen/tips geven of zich bemoeien met de opvoeding. Ouders worden hierdoor onzeker en gaan onnatuurlijk gedrag vertonen. (Dit is heel kort door de bocht gezegd hoor). Want denk er eens over na; hoe natuurlijk is het om je pasgeboren baby op een andere kamer ver weg van mama te laten slapen? En waarom moet een baby “getraind” worden om door te slapen? Wie heeft er eigenlijk verzonnen dat je een huilende baby alleen moet laten krijsen in zijn bedje? Wat leert hij hier van? Veel moeders gaat het tegen alle gevoel in om hun kind te laten huilen, en toch doen ze het wel. Uit maatschappelijke druk. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden over hoe ver ouders tegenwoordig afdwalen van hun eigen gevoel als het over opvoeden gaat. 

A.P. brengt opvoeden terug naar de basis. Het gaat uit van een aantal principes: De 7 B’s.

  1. Birth Bonding: Zorgen voor een fijne zwangerschap, binding met je kindje in de buik en een zachte geboorte. De eerste uren na de geboorte houd je je kindje zoveel mogelijk bij je zodat jullie goed met elkaar kunnen binden.
  2. Breastfeeding: Borstvoeden. Daar waar mogelijk geef je je kindje borstvoeding voor langere tijd.
  3. Babywearing: Draag je baby! Op je arm, in een doek of in een drager. Draag de baby zoveel mogelijk en laat hem bijvoorbeeld ook lekker zijn middagslaapjes op jouw lichaam doen in een doek. Dit is goed voor de binding met je kind en creëert een veilige basis voor je hem. Ook leert je kindje ontzettend veel omdat hij meekijkt met jouw dagelijkse bezigheden.
  4. Bedding close to baby: Houd je baby bij je. Ook ‘s nachts. Laat hem bij je op de slaapkamer slapen. Bij jou in bed, in een co-sleeper aan de bed vast of in een wiegje naast je bed. Geloof me, als je beter wilt slapen is dit de oplossing!
  5. Belief in the language value of your baby’s cry: Als jouw baby huilt wil hij jou wat vertellen. Dan is hij niet opzettelijk lastig. Luister naar hem en reageer op hem. Geef hem de liefde en de aandacht die hij verdiend. Hiermee creëer je veiligheid en vertrouwen.
  6. Beware of baby trainers: Pas op voor mensen die vinden dat je je baby moet laten huilen, moet trainen door niet naar hem te luisteren en door allerlei strenge methodes te hanteren. Een baby heeft geen training en strengheid nodig maar een liefdevolle ouder.
  7. Balance: Niet alleen de baby heeft aandacht nodig. Jij en je partner ook. Zorg dus ook goed voor jezelf en put jezelf niet volledig uit. Weet wanneer je om hulp moet vragen.

 Bron: AskDrSears.com

Dit zijn 7 principes en het is aan jou of je ze toepast. Je hoeft dus niet perse alle 7 exact op te volgen om een “natuurlijk ouder” te zijn. En daarom vind ik het laatste principe ook zo mooi: Balans! Je hoeft niet perfect te zijn en je helemaal over de kop te werken om een zo goed mogelijke ouder te zijn. Als je geen tijd voor jezelf (en je relatie) neemt kun je namelijk ook niet op 100% werken.

 Hoe passen wij ze toe in ons dagelijks leven?

Birth bonding

Nummer 1 is bij mij bijvoorbeeld helemaal mislukt… Na een rottige zwangerschap eindigde mijn droom van een rustige waterbevalling in een ziekenhuis volgespoten met antibiotica, ruggenprik en uiteindelijk een keizersnee. Na de keizersnee lag ik op de IC en heb ik mijn dochter het eerste uur van haar leven niet gezien. Tja, mislukt. Word niks meer dan als de start al zo is zou je denken? Nou nee hoor. Na dat uur is mijn dochter de eerste 6 maanden van haar leven niet langer dan een uurtje bij me weg geweest. Dus ondanks dat ik dat “magische moment” vlak na de geboorte heb gemist is onze band prima. Pluspunt is ook nog dat ze het eerste uur van haar leven heerlijk op de borst van mijn man heeft gelegen. En geloof me; dat heeft tussen hen een hele bijzondere band gesmeed. 

Borstvoeding

Nummer 2 werd ook een strijd. Ze wilde niet. In het ziekenhuis stribbelde ze elke zuster en lactatiekundige tegen. Ze wilde écht niet aan de borst. Ze huilde, schreeuwde, strekte, werd donkerrood en dronk niet. Tepelhoedjes, slangetjes, kolfapparaten het hele circus kwam voorbij. Maar ze dronk niet. Uiteindelijk heb ik 3 maanden lang haar elke dag aangelegd, meerdere consulten van lactatiekundigen gehad en heeft ze één keer echt bij me gedronken. Het mooiste moment van de strijd. Uiteindelijk heb ik een jaar gekolfd voor haar. Borstvoeding heeft ze dus gehad, maar dan een beetje anders.

Baby dragen

Nummer 3: Babywearing. Geen probleem! De eerste weken waren lastiger door mijn keizersnee maar ik denk dat vanaf een week of 4 Zon de hele dag bij me was. In de doek op de buik en later op de rug. Geweldig! Wat een uitvinding, Ik doe de huishouding, zit te computeren, ga lekker wandelen en Zon gaat met me mee. Veilig, warm en vertrouwd. Al haar middagdutjes deed ze op mijn lichaam (of samen in bed) Ook Baard draagt haar graag. We genieten beide van de binding. Nu ze 17 maanden is komt ze zelf de doek brengen wanneer ze gedragen wil worden. Ze zit op onze rug en wijst van alles aan. Ze ziet de wereld, maakt de wereld mee vanuit ons oogpunt. En dat merk je. Ze straalt vertrouwen uit. 

Lees ook: Baby draagdoek knopen; Tutorials hoe op buik, rug, heup of met gezicht naar voren?

Samen slapen

Nummer 4: Zon slaapt bij ons. Nu ze 17 maanden is slaapt ze in de co-sleeper, daarvoor sliep ze tussen ons in en toen ze nog piepklein was schommelde ze heerlijk in een hangwieg naast ons bed. Hoe lang ze nog bij ons slaapt weet ik niet. Van mij mag dat nog wel heel lang want het is heerlijk wakker te worden door kleine friemelhandjes in je haar en zonnekusjes op je voorhoofd. In de periode dat Zon veel wakker was ‘s nachts heeft samen slapen ons leven gered. Ik kon aan haar ademhaling al horen dat ze op het punt stond wakker te worden of te huilen. Vaak was een hand op haar lijfje al genoeg om de spanning weer te laten zakken zodat ze verder sliep. Zou ze in haar eigen kamertje liggen dan zou ze flink moeten huilen voordat ik haar hoorde, moest ik (of Baard) uit bed er naar toe, troosten, wachten tot ze weer slaapt, weg, verder slapen en dat dan 4 a 5x per nacht. Nee, op een flesje of kolfbeurt hier en daar na heb ik een goede nachtrust gehad. (In vergelijk met mensen met een baby, niet vergelijken met hoe het was vóór Zon)

Lees ook: Samen slapen met je baby; rooming-in of co-sleeping

Huilen & communicatie

Nummer 5: “Zon huilt eigenlijk nooit. En als ze huilt is er wat”. Ik hoor het mezelf zo vaak tegen mensen zeggen. Maar eigenlijk is dat normaal toch? Als een baby huilt is er wat. Dan wil hij communiceren. Moe,drinken, buikpijn, bang. Allemaal dingetjes waarbij een baby een reactie of actie van de ouder nodig heeft. En zo ook bij Zon. Ik ben er wel van overtuigd dat doordat wij adequaat op haar hebben gereageerd altijd ze niet zo snel huilde. Gewoon omdat ze geen bevestiging nodig had dat wij er wel zouden zijn. Ook nu merk ik dat. Soms wordt ze wakker en huilt heel even. Dan kijkt ze in de camera van de babyfoon, ziet het lampje knipperen en gaat lekker verder slapen. Ze weet dat we er zijn. Wil ze wel dat we komen dan roept ze ons. Ook als ze bang ergens voor is loopt ze naar ons toe, pakt je even stevig vast en zegt “huuu”.  Huilen doet ze niet want ze weet dat ze veilig is. Ik vind dat fijn om te zien en ben blij dat, ondanks de heftige kritiek van onze omgeving, we haar nooit hebben laten huilen. 

Babytraining

Nummer 6: Ik lees veel op internet en in boeken over opvoeden. Maar tussen opvoeden en babytraining zit een groot verschil. Ik kijk graag naar de opvoedprogramma’s op TV. Als toeschouwer, observator. De technieken die toegepast worden zijn mij vaak te extreem. Hoewel ik er wel van overtuigd ben dat de ouders in de programma’s zo de weg kwijt zijn qua ouderschap dat heftig ingrijpen meestal echt nodig is om de balans te herstellen voor de kinderen. De ouders hebben meestal al zoveel verschillend opvoedadvies gekregen dat ze overdonderd zijn en vaak geen enkele duidelijke lijn meer hebben in de opvoeding. Is wat voor kinderen niet goed is. Babytraining is echter anders in mijn ogen. Baby’s tot een jaar moet je niet willen “opvoeden” en “trainen” Dat kán gewoon niet. Dus slaaptraining, eierwekkers, laten huilen en bewust negeren is not done. Niets natuurlijks aan.

Balans

Nummer 7 Balans. Mijn favoriete. Voor jezelf zorgen, de tijd nemen voor jezelf. Nee zeggen en egoïstisch zijn zoals dat voelt als je mama bent. Maar om die zware term er nu eens af te halen en dat eeuwige schuldgevoel noem ik het balansen. Ik balans regelmatig (lees eens per 2/3 maanden) een dagje in de sauna. Heerlijk. Manlief balanst in zijn garage. Even los van het gezin, even tijd voor jezelf. En dan balansen we nog wel eens met zijn tweetjes. Dingen doen de je niet kunt doen met een kleintje er bij. Samen racen op het circuit, bioscoopje, dagje Walibi of simpelweg de hele dag op bed liggen. Op zo’n dag is Zon heerlijk bij haar opa’s en oma’s in een vertrouwde omgeving en de volgende dag merk je gewoon dat je verfrist, happy en met nieuwe energie de dag begint. Niet vergeten dus: Balans. Voor je gezin maar ook jezelf. Vraag om hulp.

Natuur

Naast deze punten voed ik mijn dochter op met oog en liefde voor de natuur. Ik kleed haar in natuurlijke materialen als wol, wolzijde en biokatoen. Ik laat haar zo veel mogelijk spelen met speelgoed van natuurlijke materialen. We eten biologisch, veel uit eigen tuin en eten weinig vlees. De eerste 6 maanden heeft ze exclusief borstvoeding gehad, gevolgd door eten met de Rapley methode. Dit is geen moeten bij AP maar het valt op dat de groep ouders die AP-en deze idealen vaak ook nastreven. Net als UP. Unconditional Parenting een opvoedmethode waarbij je je kind niet straft op beloond. UP is voor mij een stap te ver, en pas ik dus niet toe. Al het bovenstaande valt vaak ook onder de noemer “natuurlijk ouderschap”.  Eigenlijk is het maar net wat je er van meepikt en waar je je thuis bij voelt.

Attachment parenting ervaring

Ik ben een AP moeder in de basis, de principes lopen vlekkeloos over in de opvoeding en levensstijl die Baard en ik voor ogen hadden toen we over kinderen spraken zoveel jaren terug. Het sluit aan, het werkt, het vloeit. Ik vind het fijn dat ik door middel van AP het beestje een naam kan geven. Mijn omgeving onderbouwde stukken kan laten lezen en min of meer aantonen dat we niet zomaar wat doen. Dat deze opvoedstijl niet een keuze is uit luiheid (maar man wat scheelt het een energie ;) ) of overbezorgdheid (nee we laten haar niet huilen ondanks dat het goed is voor de longen en nee ze wordt daar geen verwend nest van). Nee AP is een liefdevolle benadering van je kinderen met hart en ziel en zonder goed of fout. Het gaat om het eindproduct immers: een kind met een stevig basisvertrouwen, die met open blik de wereld in kan. 

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Redactie Mamaliefde