De wereld zit vol met geheimen en avonturen klaar om ontdekt te worden. Of je nu op vakantie gaat in het bos, op zoek naar vogels terwijl je rond het kampvuur zit. Je gaat duiken in de onderzeewereld of je naar de jungle vertrekt. Iedere omgeving heeft wel wat. En het mooie is, je hoeft nu niet meer te kiezen, of urenlang in het vliegtuig te zitten, want ze zijn gewoon te vinden hier in Nederland. Overdekt, dus zelfs als het buiten regent zal je je hier binnen prima vermaken. Na afgelopen jaar de zeer succesvolle expositie T’Rex in Town gehad te hebben kan je dit jaar van 24 juni tot en met 10 september terecht voor de zomerexpositie op expeditie met Naturalis.

Naar Naturalis

Ga je dit jaar niet op vakantie? Of blijf je dichtbij huis maar wil je wel graag op een ontspannen manier de rest van de wereld ontdekken of ga je helemaal niet en wil je er toch even tussenuit? Dan is een dagje naar de zomerexpositie van Naturalis in Leiden een echte aanrader. Dit museum is op loopafstand van het centraal station in Leiden dus prima bereikbaar met de trein. Vanaf vandaag is deze geopend, daarom waren we gisteren met een groep genodigden uitgenodigd om deze nieuwe expositie alvast zelf te komen ervaren. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen, ook manlief wilde graag mee. Daarom togen we na school op naar Leiden. Na het ontvangst in een passende tropische sfeer was er het welkomstwoord en mochten we de nieuwe expositie bezichtigen.

Op expeditie als een echte onderzoeker

Bij de entree ontvang je een echte Expeditie-Doe-Boek waarmee je over heel veel informatie beschikt om echt aan de slag te gaan als een echte onderzoeker. Want in deze expositie hoef je niet alleen te kijken, maar ga je vooral aan de slag. Geen handjes op de rug maar lekker zelf ervaren, en daarbij heb je alle zintuigen nodig.

In de eerste hal staan er al een aantal proefjes om te kijken of je een echte onderzoeker bent. Zo worden je tastzintuigen getest door blind te gaan voelen. Word je fitheid getest door zoveel mogelijk op te drukken. Je vaardigheden om samen te werken met een spel waarbij je een bootje door de amazone moet leiden. Je nauwkeurigheid door zoveel mogelijk soorten vlinders te herkennen en nog veel meer. Na afloop van alle testen ben je een echte onderzoeker en kan je met behulp van een loep en een hoedje beginnen aan de expeditie. Waarbij je exemplaren uit de dierenwereld tegenkomt (net zoals in een natuurhistorisch museum) maar dan op een heel interactieve manier en je je absoluut niet hoeft te vervelen. Daar kunnen andere musea nog een voorbeeld aan nemen!

Mount Kinabalu in Borneo beklimmen

De expeditie begint in Borneo, op de Mount Kinabalu. Waar je onder andere de oerang oetang vindt die natuurlijk ook aanwezig is. Hier vind je enorme kevers die je kan gaan sorteren op een magneetbord. Een enorme vleesetende bloem waarmee je op de foto kan, als je durft tenminste. Maar het grote succes in deze zaal is toch wel de vlinderboom. Na een druk op de knop kan je aan de slag om vlinders te gaan vangen die door de lucht dwarrelen. Daar is je kind wel even zoet mee.

Duik in de oceaan

Na de warmte is het tijd voor een verkoelende duik in de oceaan. Met de onderzeeboot duik je de diepte in waar je het gevecht aan kan gaan met de boksgarnaal. Wie is de sterkste? Of laat je je licht schijnen om de schitterende kleuren van de onderwaterwereld tevoorschijn te toveren. Er is ook een bioscoop met onderwaterbeelden zoals van koraal en scholen vissen die voorbij zwemmen.

 Caraïbisch gebied

In de Caraïben ga je op het strand weer aan zee. Om rustig met je hengeltje te gaan vissen in de zee. Als je genoeg gevangen hebt kun je een experiment gaan doen met spons of een bepaalde groep dieren onder de loep leggen op de grote wereldkaart.

Regenwoud van het Amazonegebied

De wereldreis eindig je in het regenwoud van de Amazone. In het donker neem je plaats rond een kampvuur of klim je omhoog boven de bomen uit om met een verrekijker en dieren te gaan spotten. Zie jij ook de slang?

Atelier

Je eindigt de expeditie in het atelier. Ook daar kun je bepaalde vaardigheden van een onderzoeker oefenen. Zo staan er tafels met potloden en stiften en een tafel met natuurlijke materialen. Daar kan je een insect of diertje uitzoeken om dat te gaan natekenen. Van kevers tot en met vlinders, vissen en schelpen! Die moeten natuurlijk wel vastgelegd worden, dus die moeten nagetekend worden. Dit was toch wel één van de favoriete activiteiten van onze dochter. En het viel me op dat ze dat beter deed dan ik had verwacht. Al was de vlinder wit / zwart een beetje saai dus heeft de kopie wat meer kleur gekregen.

Slootsafari

Na deze wereldreis kun je ook op safari gaan gewoon in de achtertuin. Ieder uur start er namelijk een speciale workshop om op slootsafari te gaan. Dit begint in het atelier met een uitleg. De netjes en emmertjes staan tegen de muur en daarmee ga je op pad naar de sloot aan de zijkant van het gebouw. Daarvoor moet je wel weer even naar buiten. Twee weken geleden hadden we dit ook gedaan en dat was een groot succes. Ook nu vonden ze het heel erg leuk. Er was alleen een nadeel, de wal liep vrij schuin af waardoor ze het wel een beetje spannend vonden. Zittend ging het gelukkig ook. Er wordt ook veel aandacht gegeven aan veiligheid, twee jaar geleden hadden ze deze workshop ook met de expositie in het kader van Freek en dat was zo’n groot succes dat ze het nu herhaald hebben. Na het vangen van de insecten loop je naar de binnenplaats waar tafels klaar staan onder een afdakje waar je de diertjes uit de emmers kan vangen en in kleine bakjes kan stoppen om vervolgens binnen te gaan onderzoeken welk dier je nu hebt gevonden.

Wildlife Photographer of the Year

Onderdeel van het zomerprogramma is de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year! Deze vind je in het midden van de expositie. Hier hangen de foto’s van alle winnaars en finalisten van het Wildlife Photgrapher of the Year competition dat sinds 1965 wordt georganiseerd door het Natural History Museum in Londen. Ongeacht wat je mooi vindt zitten er voor iedereen wel foto’s tussen die je aanspreken. Alle foto’s zijn ook voorzien van achtergrondinformatie. En voor de kinderen die geneigd zijn hier snel langs te lopen is er een opdracht.

Als je ook graag zulke mooie foto’s wilt maken is het een aanrader om deel te nemen aan een fotoworkshop voor het hele gezin (vanaf 6 jaar, onder begeleiding) waarbij Naturalis in samenwerking met Kidzflix een fotografieworkshop organiseert waarbij je anders leert kijken om de natuur beter in beeld te krijgen.

Algemene informatie

Naturalis is van 24 juni t/m 10 september elke dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Speciaal voor de tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year is Naturalis op donderdag tot 20.00 uur geopend en zijn er geen familie activiteiten vanaf 17.00 uur. De toegangsprijs is €11 voor zowel volwassenen en kinderen. Na je spannende expeditie kun je nog lekker nagenieten in het restaurant of op het zomerse terras, onder het genot van een hapje en een drankje. In anderhalf uur kan je het museum gezien hebben, maar ik zou zeker het dubbele ervoor uittrekken zodat je rustig de tijd hebt voor alle activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Kan jij ook niet wachten om op avontuur te gaan?

Lees ook

Linda van Aken