Hoe burgerlijk is dat; twee keer per jaar je huisje aan de kant. In het voorjaar en in het najaar. Ja, na het blogje een paar dagen geleden weer een lekker huis, tuin en keuken blogje ;-) Echt herfstig. Het was in ieder geval iets wat ik vroeger een ‘ver-van-mijn-bed-show’ vond. Een beetje onzin. Daar moet ik nu met twee kinderen echter op terugkomen. Hier in huis begint het eigenlijk op het moment dat het wat frisser wordt en het tijd wordt om de kledingkasten van de kinderen om te wisselen. De zomerkleding mag naar zolder en de winterkleding naar beneden. Vaak is dit de eerste stap om ook de rest van het huis aan te pakken.

De kledingkast

Alle kleding haal ik uit de kast en loop ik na; is het schoon, is het heel, is het niet te dun. Een aantal shirtjes blijven liggen voor onder een vestje of een nog verrassende warme dag. De rest gaat onverbiddelijk naar zolder. Daar staat het grote bureau van manlief met zijn laptop, die hij al een jaar niet meer heeft aangeraakt… Ook als ik van maatje doorwissel komt er een stapel met kleding te liggen. Op zolder staat een kast met dozen waarin netjes jongens- of meisjeskleding op maat gesorteerd ligt. Maar dat is een klusje die ik uitstel. Tot de berg dusdanig is dat het echt wel moet. Dat moment is dus nu gekomen. Dan wordt alle kleding gesorteerd op maat en sekse. Komen de dozen weer van hun plaatsje uit de kast en wordt het ingepakt. Om de een of andere reden blijkt de inhoud van de dozen dan toch door elkaar te liggen. De inhoud wordt er dan uitgehaald, opnieuw gesorteerd en ingepakt. Dan kom je nog een winterjas tegen waarvan je niet meer wist dat je hem had. Of seizoenskleding in de maat die je al beneden gehaald dacht te hebben. Of een jurkje waarvan je dacht dat het niet meer zou passen maar toch nog de moeite waard is om te proberen. De schoenenkast wordt natuurlijk ook even gecheckt. Open schoentjes gaan naar boven om onnodige strijd met peuter te voorkomen, die zijn namelijk haar favoriet. En de laarsjes komen naar beneden.

Speelgoed

Binnenkort is er een speelgoedbeurs; goed moment om even de speelgoedkasten door te lopen. Beneden, op de kamer van peuter en op zolder. Er is een hoop speelgoed hier in huis, waarvan ik een groot deel gebruik of goedpraat doordat ik werk als gastouder. In de praktijk echter blijkt er genoeg speelgoed achter te blijven waar nauwelijks mee gespeeld wordt. Of zijn flesjes die ik vul met rijst en lege bakjes en lepeltjes populairder. Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit voor het laatst heb gedaan en het speelgoed heb weggeven aan Bureau Jeugdzorg voor in de speelkamer. Mijn voornemen is dus nog om dit even na te lopen. Welk speelgoed is het afgelopen jaar niet aangeraakt. Wil ik het bewaren voor een volgende baby of is dat een slecht excuus. Dan gaat het gewoon de deur uit. Krijg ik er wellicht ook nog iets leuks voor. Een deel van de opbrengst gaat ook naar een goed doel, dus komt het goed terecht. En heb jij minder volle kasten voordat de Sinterklaasperiode aanbreekt.

De voorraadkast

In de loop der tijd haal je een hoop boodschappen in huis. Waarvan je maar een deel nodig hebt, of ergens achterin een kastje verdwijnt. Of toch maar blijft staan, zoals een eenzaam blikje ragout en mini ragoutbakjes. Dat eten we eigenlijk alleen in December, ik hou er niet zo van. Tijd dus om alle kastjes even langs te lopen op verlopen houdbaarheidsdata. Evenals het leeghalen van de vriezer en het laten ontdooien. Scheelt gelijk weer in de energierekening ;-) Open verpakkingen met producten die nog wel goed zijn worden gelijk opgemaakt of gebruikt bij het koken. Betekend wel even creatief denken; zoals een witlof met paprika stampot… Voor de gelegenheid gelijk maar een uitgebreid boodschappenlijstje gemaakt. Het idee is namelijk om daarop bij te houden wat op is, zodat dit makkelijk bijgehaald kan worden bij de volgende grote boodschappenronde. Vers brood, zuivel, groenten en fruit halen we bij de Lidl om de hoek.

De tuin

Een van mijn minder favoriete klusjes; het winterklaar maken van de tuin. Het snoeien van de takken. De tuin aanharken. Het wegharken van de bladeren, ik zie het nut daar eigenlijk niet van in, die bladeren blijven vallen, maar afijn, de buren waarderen het heel erg. Het speelgoed uit de achtertuin even schoonmaken en onder een zeiltje wegzetten voor de winter. Kijken of alle kleine spullen die een stevig herfstwindje niet overleven veilig staan. Eventueel alvast wat bollen strooien. Het is niet mijn ding. Gelukkig heeft manlief dit jaar een hoop gedaan en kan de tuin er weer tegenaan.

De financiën

Dit vind ik een van de vervelendste klusjes in huis. In principe worden rekeningen zodra ze binnenkomen gelijk betaald. Liever nog zorg ik dat ze automatisch geïncasseerd worden. Heb je er geen omkijken naar en scheelt heel veel gedoe als er iets onverhoopt mis gaat. Deze gaan vervolgens ook gelijk de prullenbak in. Natuurlijk kan je noteren dat ze betaald zijn, maar dan blijven ze maar onnodig slingeren. Papieren waarvan ik vermoed dat ze bewaard moeten worden gaan naar boven. Bij ons op de slaapkamer staat er in de boekenkast een doosje waar deze in belanden. Als de stapel te groot, of als ik ‘ohoh’ het overzicht dreig te verliezen worden alle mappen naar de eettafel versleept en begint het grote uitzoeken en opbergen. Dit is nog wel een puntje van aandacht. Voorheen, als student, had ik een dossierkast in de kamer dus was ik daar een stuk trouwer mee. Papieren gingen anders veel sneller rondzwerven. Met kinderen is het geen goed idee, dus moet mijn motivatie veranderen. De babyboeken bijwerken hoort hier eigenlijk ook bij.

D’ruitdaging

Meer tips of een steuntje nodig voor het systematisch aanpakken van de schoonmaak van je huis kijk dan eens op de website van Yourganize. Deze challenge begint ieder jaar op 1 oktober en duurt een maandje. Helaas kwam ik hier te laat achter, maar de opdrachten worden ook op de blog gepubliceerd. Kan je het rustig in je eigen tempo aanpakken. Heel handig is het steuntje om iedere dag een bepaalde kast of voorraad aan te pakken. Ook die plekken die je anders snel vergeet of uit gemak overslaat. Nu nog onthouden voor volgend jaar…

Heel fijn is het ook als er een schoonmaker komt om de keuken en badkamer even stevig onderhanden te nemen. Daarna nog even nalopen met wat antischimmel plekken, het plafond in de badkamer is daar heel gevoelig voor. En wat andere kleinere klusjes, zoals het goed schoonmaken van de wasmachine. Niet alleen omdat hij halverwege ermee stopte en aangaf dat dat nodig was. Maar ook omdat de was daarna weer heerlijk fris ruikt. Binnenkort toch maar weer eens die zwitsal wasmiddel gebruiken, eerder rook ik het verschil niet. Maar nu ruik ik dat heerlijke vers gewassen geurtje weer. Na zo’n schoonmaak is het perfecte moment om met een kop warme chocolademelk of een glaasje wijn onder een dekentje voor de tv te gaan hangen…

Doen jullie ook iets van een najaarsschoonmaak?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)