Heb je zin om er met het gezin dit seizoen even op uit te gaan, maar wil je niet te veel betalen voor een appartement of huisje en vind je de tent te koud? Dan kan (het huren van) een caravan een goede optie zijn. Met een caravan zit je warm en droog en bovendien is het erg knus. Een ideale manier dus om, ook met een kleiner budget, een weekendje of weekje de boel de boel te laten en het avontuur op te zoeken – in eigen land of juist iets verder weg. Ik geef je hieronder alvast twee tips voor leuke bestemmingen die in minder dan vier uur met de auto te bereiken zijn.

Ietsje kouder, geen probleem

Het grootste voordeel van een caravan is dat je er zelfs in de koudere maanden mee kunt reizen, tenzij je natuurlijk de zon opzoekt. Bovendien heb je altijd je huisje bij je. Dus als een bestemming tegenvalt, ben je zo op weg naar een volgende, betere plek. Wanneer je niet over een eigen caravan beschikt, is huren ook een optie. Het is mogelijk om voor een week of langer, maar ook alleen voor een dag een caravan te huren. Ideaal wanneer je eens wilt uitproberen hoe het is om met de caravan eropuit te gaan. Vooral in het laagseizoen hoeft het huren van een caravan geen enorme kostenpost te zijn. Wel is het belangrijk dat je auto is voorzien van een trekhaak, om de caravan ook daadwerkelijk achter de auto te kunnen plaatsen. Op de site van Rameder vind je een ruim aanbod aan trekhaken die geschikt zijn voor personenauto’s. Erg prettig aan het huren van een caravan is dat jezelf nergens aan hoeft te denken. Zo is de caravanverzekering inbegrepen en vaak behoren ook de keukenbenodigdheden, koelkast, verwarming en zelfs een fietsendrager tot de standaarduitrusting. Ook is het mogelijk om caravans te huren van particulieren via verschillende platforms, zoals bijvoorbeeld Camptoo. Hier kun je onze ervaringen lezen met Camptoo.

Leuke bestemmingen voor het najaar met de caravan

Wanneer je maar een paar dagen of een weekje weg kan, is het raadzaam een bestemming te kiezen die in een paar uur te bereiken is, ook aangezien je met een caravan langzamer rijdt en het besturen van een auto-caravancombinatie toch enige gewenning vereist. Zo houd je voldoende tijd over om op de plaats van bestemming echt te kunnen genieten van de omgeving. Want er zijn genoeg bestemmingen in de buurt die leuk zijn voor de ouders, maar waar kinderen zich ook prima kunnen vermaken. Ik geef je alvast twee ideeën mee:

De Waddeneilanden: lekker uitwaaien in het rustige naseizoen

In het hoogseizoen kan het een behoorlijke uitdaging zijn een plekje op een camping op één van de Waddeneilanden te reserveren. De populaire eilanden in het noorden van het land zijn vaak al geruime tijd van te voren helemaal volgeboekt voor de zomermaanden. In het najaar zijn de eilanden aanzienlijk rustiger en kun je zelfs profiteren van extra voordelige tarieven op caravanstandplaatsen. De eilanden zijn prima geschikt om lekker uit te waaien. Het maken van strandwandelingen, fietstochten of het bezoeken van pittoreske dorpjes kan natuurlijk in elk seizoen, maar de warme chocolademelk met slagroom smaakt na afloop in de herfst en de winter nog lekkerder.

De Eifel: andere omgeving, toch dichtbij

In nog geen vier uur rij je vanuit Utrecht naar het hart van de Eifel in Duitsland. Deze heuvelachtige regio is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers. Een aantal jaren terug waren we hier al eens met de hele familie om van de sneeuw te genieten, maar ook in het najaar kun je hier prima uit de voeten en even vertoeven in een totaal andere omgeving. Vooral de Vulkaan-Eifel is echt een bijzondere belevenis. Het landschap in het zuidoosten van deze regio is namelijk gevormd door vulkanische activiteit, waardoor je je echt even in een andere wereld waant.

Reis jij ook wel eens met de caravan? Wat zijn jouw bestemmingstips?

Lees ook

Linda van Aken