Skip to Content

Baby nachtvoeding overslaan; wanneer droomvoeding afbouwen

Baby nachtvoeding overslaan; wanneer droomvoeding afbouwen

Wanneer je een kind krijgt, weet je al van tevoren dat het leven drastisch zal gaan veranderen. Je moet natuurlijk overal goed over nadenken en rekening houden met het feit dat je nu niet meer alleen (met je partner) bent!

Ook de nachten met nachtvoeding zullen waarschijnlijk heel anders verlopen dan je gewend was. Een pasgeboren baby (maar ook een kindje dat al wat ouder is) heeft ’s nachts ook behoefte aan geborgenheid, voeding en eventueel een schone luier!

Het zorgen voor een kind is een 24/7 job en dus moet je ook ’s nachts voor je kindje klaar staan. Dat kan in het begin heel erg wennen zijn, of misschien vind je die gebroken nachten zelfs verschrikkelijk en kijk je uit naar het moment waarop je kind gaat doorslapen.

Maar laat je ook niet bang maken door de horrorverhalen van sommige moeders, tantes, vriendinnen of buurvrouwen: er zijn zeker genoeg manieren om de nachten voor jullie allemaal zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Doorslapen

Er lijkt soms een soort taboe te heersen op het feit dat veel baby’s niet doorslapen en ’s nachts ook om een voeding vragen. Dat is eigenlijk heel raar en typisch iets van de huidige maatschappij, want het is hartstikke normaal dat een baby niet doorslaapt.

Baby’s kijken natuurlijk niet op de klok; ze slapen wanneer ze moe zijn en worden wakker als ze niet meer moe zijn. Wij volwassenen hebben echter een drukke agenda waarbij we vaak vroeg moeten opstaan ’s ochtends en dan is een gebroken nacht natuurlijk niet gewenst.

Dit kan vaak erg frustrerend zijn, maar bedenk dan dat je baby daar niets aan kan doen! Het is heel wat voor zo’n kleintje om na negen maanden veilig in je buik te hebben gezeten, ineens in een wereld te zijn die helemaal nieuw is.

Je baby is zich er helemaal niet van bewust dat het nacht is en zijn ouders willen slapen; hij heeft bepaalde behoeftes die ook in de nacht vervuld moeten worden.

Wanneer je dit als ouder accepteert, zul je al zien dat de nachten een stuk gemakkelijker worden.

Het belang van nachtvoedingen

Je baby wil natuurlijk drinken als hij honger heeft en wordt daarom wakker. En dat is helemaal niet zo gek; volwassenen worden ook wakker wanneer ze honger en/of dorst hebben.

Wij kunnen dan natuurlijk zelf uit bed stappen en iets te eten en te drinken pakken, of we besluiten om toch weer verder te gaan slapen als het lukt, maar een baby is daar nog niet toe in staat.

Zeker borstvoeding is licht verteerbaar en daarom moet er regelmatig gedronken worden om de bloedsuikerspiegel van je baby op peil te houden. Je baby zal dus waarschijnlijk van zich laten horen door geluidjes en bepaalde bewegingen te maken (hongersignalen), zodat jij ook wakker wordt en hem kan voeden.

Met een beetje geluk en als je er snel bij bent, valt je baby daarna weer lekker in slaap!

Geef je borstvoeding, dan zorgt de aanmaak van oxytocine in de hersenen er ook voor dat je zelf ontspant. In het begin heb je bovendien nog geen stabiele melkproductie en is het van belang om je baby vaak aan te leggen zodat het hormoon prolactine wordt aangemaakt, wat de melkproductie stimuleert.

Daarnaast worden zowel jij als je baby een beetje slaperig door het hormoon cholecystokinine (CCK) dat zich in moedermelk bevindt.

Wanneer je je kindje opnieuw voedt 30 tot 60 minuten nadat hij tijdens het drinken in slaap is gevallen, is de kans groot dat er nogmaals een piek van dit hormoon plaatsvindt en dat je baby in een diepere slaap valt.

Tot wanneer geef je een nachtvoeding?

Op deze vraag is eigenlijk maar één heel simpel antwoord: tot het moment dat je kindje er niet meer om vraagt.

Er kan wel gezegd worden dat baby’s na een bepaalde leeftijd geen nachtvoedingen meer nodig hebben, maar elk kind is anders en gaat zich echt niet aan zo’n richtlijn houden omdat het volgens de boekjes zo zou moeten.

Het is natuurlijk wel zo dat je kindje in principe minder vaak om een voeding zal vragen naarmate hij ouder wordt; de maag wordt groter, waardoor er meer melk en eventuele andere voeding in past, en daardoor komt het steeds wat minder vaak voor dat je baby ’s nachts een voeding wil.

Echter, kinderen worden niet alleen wakker om gevoed te worden, maar ook omdat ze bijvoorbeeld veiligheid en geborgenheid willen voelen.

Dit kun je als moeder ook prima geven door je kindje aan te leggen, want borstvoeding is zoveel meer dan alleen voeding. Laat je niet gek maken door anderen; het is natuurlijk heel fijn voor iemand als zijn of haar baby ’s nachts niet voor een voeding komt, maar dat voordeel is eigenlijk vooral voor de ouders die een ononderbroken nacht hebben.

Nachtvoedingen zijn namelijk ook heel goed voor de ontwikkeling van je baby, ongeacht de leeftijd van je kindje. Het is dus niet zo dat nachtvoedingen qua voeding zinloos zijn nadat je kindje een bepaalde leeftijd heeft bereikt.

Droomvoeden

Vooral in het begin wil je er alles aan doen om je melkproductie goed op gang te laten komen en ook in stand te houden. Het kan wel tot negen maanden duren voordat deze een beetje stabiel is. Voor je melkproductie is het dan ook niet fijn als je baby al snel doorslaapt.

Je lichaam maakt immers alleen melk aan die gedronken wordt, en als er ’s nachts geen voedingen zijn, zal dat effect hebben op de productie.

Bij jonge baby’s kun je dit oplossen door bijvoorbeeld te kolven; je zal zelf waarschijnlijk wel merken dat je borsten aardig vol raken wanneer je baby meer tijd tussen twee voedingen laat zitten dan normaal.

Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je uit bed moet om je spullen te pakken en dat het wel even wat tijd in beslag kan nemen.

Wat je echter ook kunt doen, is je baby een droomvoeding geven. Dit is een voeding terwijl je baby nog slaapt. Wanneer je de borst aanbiedt, zal je kindje instinctief reageren door aan te happen en te gaan drinken, terwijl hij dus nog slaapt.

Zo worden jouw borsten goed geleegd en blijft je melkproductie behouden, en krijgt je baby allemaal extra voedingsstoffen binnen!

Wil je het voor jezelf én je baby helemaal makkelijk en fijn maken, dan is samen slapen wellicht iets voor jou. Let in dat geval wel goed op de veiligheid!

Jisca