Kinderen houden van bewegen. Van bewegen leren ze veel. Ze leren het lichaam beter kennen en het is goed voor de geest. Zelfs in het onderwijs wordt hier en daar al meer en meer aandacht aan besteed, denk aan bewegend leren rekenen of staand leren schrijven met dansen op muziek allerlei bewegingen maken en tijdens die beweging op papier allerlei schrijfvormen neerzetten. Hoe leuk is het dan om je eigen muziekinstrument te maken?

Blaasinstrumenten

Hoorn

Met een stukje tuinslang en een trechter is natuurlijk ook een mooi blaasinstrument te knutselen. Kijk deze mooie hoorn is. Krijg jij hier geluid uit? Met of zonder bolle wangen?

Kazoo

Een kazoo, een blaasinstrument wat niet allesdaags is, dus daarom o zo leuk om dus te maken. Jij bent origineel bezig! Met een klein wc-rolletje versierd met glitters, verf en stickers en een stukje vliegerpapier vastgemaakt met een elastiekje heb jij je eigen kazoo getoverd. Blazen maar, voel je je lippen trillen?!

Panfluit

Zie je in de schuur van je vader nog wat pvc-buisjes liggen, of papieren rietjes? Dan zou je daar pijltjes mee kunnen schieten, of besjes, maar je kan er natuurlijk ook een muziekinstrumentje van maken. Wat dacht je van een eigen panfluit?!

Trompet

Met slechts een lege keukenrol en een stuk stevig karton heb je supersnel je eigen trompet geknutseld. Pimp het nog een beetje op met wat stickers en een beetje verf en je kunt er op los trompetteren!

Schudinstrumenten

Bellenkransjes

Of maak een dans met deze mooie rinkelende belletjes om je been. Als je een beetje handig bent met naald en draad kun je deze bandjes maken met vilt en lekker veel kraaltjes en pailletten versieren. En natuurlijk de belletjes niet vergeten hé?!

Castagnetten

Maak jij liever een dansje? Prima, dat is natuurlijk ook een groot onderdeel van muziek. Met deze castagnetten in je hand kun je dansen als een heuse Spaanse señorita. Til je rok maar op en klik met je hakken op de (dans)vloer!

Den Den Drums

Geïnspireerd op de Chineese trommeltjes die je in je hand moet draaien zodat het touwtje van de ene zijkant naar de andere zijkant van het trommeltje slaat, zijn deze houten pollepels gemaakt met kraaltjes. Draai ze tussen je handen zo snel mogelijk rond en hopelijk raken de kraaltjes steeds op het juiste moment de lepel aan en heb je muziek!

Maracas

Met plastic eieren (liefst zo groot mogelijke verrassingseieren of de plastic eieren van de Hema) gevuld met rijst, macaroni of bonen en plastic lepels en vrolijk wahsi tape maak je deze vrolijke maracas.

Rammelaar

Voor deze rammelaar heb je een houten ring nodig, daar knoop je wat lintjes en bellen aan en klaar is je rammelaar.

Regenmaker

Heel handig hiervoor zijn de chipskokers. Eén kant is al dicht en de andere kant sluit met een dop die er eventueel nog met een vrolijk gekleurd tapeje extra dicht geplakt kan worden. Versier de bus met stickers of een leuke kleurplaat, geef het een vrolijk likje verf en vul de koker met een handje harde korrels als spliterwten of macaroni of bonen of rijst. Deksel erop en shake it baby!!!

Sambaballen

Het is even een werkje maar met papiermarché kun je heel mooie, stevige sambaballen maken. Dans jij de samba(ballen) met me mee?

Schudinstrument

Doet jouw kind ook niets anders dan stokken zoeken; gebruik ze dan om er een muziekinstrument van te maken. Tussen de stokjes span je een touwtje waaraan je rammelende voorwerpen toevoegt; bijvoorbeeld platgeslagen bierdopjes, kralen of andere voorwerpen. De stok kan je versieren met gekleurd touw of strookjes crêpepapier.

Tamboerijn

Met twee papieren bordjes aan elkaar geplakt en daartussen aangevuld met rijst of macaroni heb je een prima muziekinstrument om flink mee te schudden. Ook leuk om een bordje “open” te laten en af te plakken met doorzichtig folie zodat de kralen of rijst nog te zien zijn. Zo kunnen kinderen goed zien wat er gebeurt als je erop slaat of mee schudt.

Slaginstrumenten

Djembé

Een blikje te klein voor je? Kies dan grotere blikken, bijvoorbeeld uit de horeca of van die grote babymelk voedingsblikken. Met een spijkertje kun je twee gaatjes aan de zijkant maken om een halskoord aan te kunnen bevestigen. Versier de trommel met vrolijk gekleurd papier en maak er eventueel nog echte trommelstokken bij. En dan ram je er lekker op los! Of als je er geen halskoord om wil maken, houd je het op schoot vast als een echte djembé.

Trommel van blik

Met een leeg (conserven)blik en een ballon kom je al een heel eind. Maak aan de binnenzijde van de open kant de eventuele scherpe randjes veilig door er een plakbandje overheen te plakken en zo kan ook een jonge peuter zonder zich te bezeren aan het blik veilig knutselen. Als de ballon strak genoeg om het blik is gespannen kun je er met je vingers goed op trommelen.

Trommel

Heb je meer dan genoeg lege chipskokers liggen van eenzelfde maat? Dan kun je ook hier een leuke trommel van maken. Tape ze bij elkaar en versier de trommel nog extra met een groot papier erom heen. Maak een lange band om de trommel aan je nek te hangen en met echte trommelstokken maak jij hier een mooie roffel op! Misschien kun je de kokers ook nog vullen zodat iedere trommel een ander geluid geeft nog?! Probeer het uit!

Water xylofoon

Hoe gaaf is deze xylofoon gemaakt van drinkflessen die gevuld zijn met verschillende hoeveelheden zodat ze een verschillende klank maken. Je kan ze zo neerzetten, of aan een touwtje ophangen aan een stok die je omhoog zet. Voor een extra visueel effect kan je alle flesjes een ander kleurtje geven zodat het regenboogeffect ontstaat.

Xylofoon

 

Allerlei verschillende groottes en diktes kokers en rolletjes maken waarschijnlijk ook allerlei verschillende geluiden als je erop slaat. Probeer de klanken uit en probeer ze van laag naar hoog goed vast te maken in een mooie, stevige schoenendoos en je kunt op je eigen xylofoon spelen!

Snaarinstrumenten

Banjo

Klein maar fijn en superschattig vind ik deze minibanjo’s gemaakt van een ijslollystokje en een dop of deksel van een pot met een stuk of vier loombandelastiekjes. Versier het stokje nog met wat leuk washi tape en dan moet iedereen muisstil zijn zodat ze jou goed kunnen horen.

Gitaar

Hoe gaaf je eigen gitaar! Raak jij de hiermee de juiste snaar? Probeer het maar. Het enige wat je nodig hebt is een schoenendoos, wat elastieken, een keukenrol en ijslollystokjes. Voor dat bedrag heb je geen echte hoor!

Lees ook: Schoenendoos versieren / knutselen

Toetsinstrument

Duimpiano

Zijn de koekjes opgegeten en is nu de trommel leeg? Was hem dan snel af en maak er een duimtrommel van! Met een paar ijslollystokjes en wat houten latjes en elastiek kun je op de site van schooltv een leuke video tutorial zien hoe je daar een duimpiano van kunt maken.