Als het buiten regent of koud is, zijn overdekte uitjes natuurlijk een absolute aanrader. En nu het buitenland er dit jaar vrijwel niet in zit is dit natuurlijk het ideale moment om ons eigen land te ontdekken! Daarom wordt er in de herfstvakantie de Museumkidsweek georganiseerd. Deze duurt van 10 tot 25 oktober, dus gedurende beide regio’s. Tijdens de Museumkidsweek blijven we dit jaar lekker dicht bij huis, want ook  daar valt van alles te beleven. Museumkids (alle kinderen t/m 12 jaar) gaan tijdens de herfstvakantie op tijdreis in het museum – we reizen via de riddertijd naar de pruikentijd. Dit sluit aan bij het thema van de kinderboekenweek 2020; En toen! In het hele land houden musea honderden activiteiten speciaal voor kinderen én zijn er extra challenges van Museumkids. Natuurlijk alles coronaproof en leuk!

Museumkidsweek

De Museumkidsweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige collecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle Nederlanders met museale collecties door het hele land. Die sterkere binding met museale collecties begint bij de jongste generatie. Deze binding is nu belangrijker dan ooit in een tijd waarin we behoefte hebben aan bezinning, troost en ontspanning. In het museum vind je dit allemaal op een veilige, verantwoorde én leuke manier, ook tijdens de Museumkidsweek.

Challenges en Kidsproof inspectie

Tijdens de Museumkidsweek kunnen bezoekers t/m 12 jaar meedoen aan twee interactieve challenges van Museumkids. Door het inspecteren van een museum via de Museuminspecteurs-app maken ze kans op een VIP-museumbezoek met vijf vriendjes of vriendinnetjes, een Museumkidskaart of een speciaal Museumkids t-shirt. De inspecties van museuminspecteurs bepalen jaarlijks of een museum ‘Kidsproof’ is. Via de website kunnen kinderen inspecties eenvoudig aanmelden en doen ze automatisch mee aan de wedstrijd. Er is ook een app die je kan installeren op de telefoon, met behulp van een aantal multiple choice vragen en een paar open vragen kun je het museum beoordelen en wat foto’s insturen.

Tikkit Talks

Ook kunnen kinderen tijdens de Museumkidsweek een spreekbeurt houden over hun favoriete pronkstuk in het museum. Deze Tikkit Talks kunnen ze online uploaden als vlog en in sommige musea mogen ze zelfs komen vertellen voor een écht (bescheiden) publiek. Tikkit Talks worden beloond met een speciaal aandenken én deelnemers maken ook automatisch kans op een VIP-museumbezoek.

Coronaproof

Een museumbezoek en alle activiteiten tijdens de Museumkidsweek zijn dankzij de coronamaatregelen veilig, verantwoord én leuk. Reserveer vooraf je museumbezoek. Op museumkidsweek.nl staat hoe je dat doet en vind je alle deelnemende musea en activiteiten.

Een overzicht van alle activiteiten vind je hier. Op social media kun je alles volgen via #Museumkidsweek en via de kanalen van @Museumkids.

Redactie Mamaliefde
Laatste berichten van Redactie Mamaliefde (alles zien)