Je even heerlijk terugtrekken in de natuur; dat hoeft niet saai te zijn! Vaak zorgt het voor een afwisselende omgeving dat zeer verrassend kan zijn. Tegenwoordig worden ook de meest leuke activiteiten voor kinderen opgezet.

Bargerveen (Weiteveen, Drenthe)

In Drenthe heb je prachtige bossen en natuurgebieden. De favoriet van Elke is het Bargerveen in Weiteveen. Je kunt daar tussen de wilde dieren lopen. Echt prachtig! Het leuke is dat je in verschillende soorten natuur komt. Je loopt door het veenlandschap, het bos maar ook door heide.

Eiland van Brienenoord (Rotterdam, Zuid-Holland)

Als je denkt dat Rotterdam alleen uit steen bestaat, dan heb je het mis. Niet alleen vind je in de stad veel parken, middenin Rotterdam ligt ook een heus natuurgebiedje: het Eiland van Brienenoord. Op dit kleine groene eilandje onder de Van Brienenoordbrug – dat je in het zomerseizoen moet delen met Schotse Hooglanders – is het goed toeven met kinderen. Er zijn volop mogelijkheden om te spelen en te klauteren. Er zijn bomen om in te klimmen, touwen om aan te schommelen, strandjes om te ontdekken. En er is ook nog een ‘echt’ speeltuintje. Maar het is ook leuk om met kinderen het eiland rond te wandelen en onder die enorme brug door te lopen.

Korendijkse Slikken (Goudswaard, Zuid-Holland)

Vroeger namen de opa en oma van Merel haar regelmatig mee naar de Korendijkse Slikken. Daar gingen we dan vogels kijken met de verrekijker en ik herinner we ook eens babypadjes zagen. Prachtig vond ik die middagen. Deze plek staat hoog op mijn lijstje om nog eens te gaan doen.

Nationaal Park de Hoge Veluwe (Gelderland)

Krijg je jouw kinderen niet achter een beeldscherm vandaan om naar een natuurgebied te gaan? Kies dan voor Nationaal Park De Hoge Veluwe en speel The Nature Game. Hierbij ga je op zoek naar het mysterie van het nooit gebouwde museum. Erg leuk en interactief gedaan. Als ouders zal je moeite hebben om niet de iPad van de kinderen af te pakken ;-). Misschien dan maar meteen twee iPads huren bij het bezoekerscentrum is de tips van Vanhiernaartimboektoe?

Noord-Hollands Duinreservaat (Bergen, Noord-Holland)

In het Noordhollands Duinreservaat vind je naast duinen – zoals de naam al zegt – ook bossen, en eindeloos veel wandel- en fietspaden. Als je geluk hebt kom je tijdens je wandeling Schotse Hooglanders of paarden tegen, die daar vrij rondlopen. Het is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en het loopt van Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Bij slecht weer is bezoekerscentrum De Hoep in Castricum een aanrader met kinderen. Daar leer je op een leuke manier van alles over het natuurgebied en het zuiveren van water. Er worden regelmatig excursies georganiseerd, ook voor kinderen.

Recreatieoord De Binnenmaas (Hoeksche Waard, Zuid-Holland)

Als je in de Hoeksche Waard komt met kinderen, dan moet je volgens Merel echt even naar Recreatieoord De Binnenmaas gaan – een begrip op ons eiland. Behalve een enorme speeltuin met midgetgolf, bootjes en een skelterpark, kan je hier ook het grote buitenzwembad bezoeken en een kinderboerderij. Genoeg te doen dus!

Weerribben – de Wieden (Steenwijkerland, Overijssel)

Het leukste natuurgebied vind ik nationaal park Weerribben – de Wieden. Hier kun je alle kanten op: wandelen, varen, lekker ravotten (voor de kinderen), een laarzenpad lopen, of één van de activiteiten doen bij het bezoekerscentrum. Omdat het nationaal park redelijk centraal in Nederland ligt, is het voor veel mensen prima als dagtrip te doen. En maak je er een weekendje van, dan is Giethoorn ook vlakbij en een leuke combinatie met het nationaal park.

Zeegse (Groningen)

Zeegse is een mooie zandvlakte met prachtige klimboom en een geweldige vijver. Dit is een geweldig stukje natuur volgens Yvonne.

Lees ook

Linda van Aken