Nederland is het land van het water. Je kan er dan ook niet omheen. Of je nu in de stad bent of in the middle of nowhere. Overal vind je plassen, meren en natuurlijk onze eigen Waddenzee en Noordzee. Een overzicht van de leukste wateren van Nederland.

De Zwarte Dennen (Staphorst, Overijssel)

Meer De Zwarte Dennen is een superleuke bosvijver in Staphorst, dichtbij Meppel. Dit meer, Yvonne noemt het de zwemvijver, ligt midden in het bos, een onwijsmooie omgeving dus. Zij komen hier meerdere keren per jaar. De kinderen spelen hier graag in het zand, en in het water. De bosvijver is echt heerlijk om even in af te koelen. De kinderen kunnen uren graven in het zand, of zelf een kleine vijver maken voor de kikkervisjes of kikkertjes die ze er vangen.

Grevelingenmeer (Zuid-Holland)

Het Grevelingenmeer is het grootste zoetwatermeer van West-Europa. Als watersportliefhebber kun je hier je hart ophalen, van surfen tot jetskiën. Lekker op je bootje ronddobberen of bezoek het surfcentrum voor andere leuke wateractiviteiten. Zoals suppen of ga als een echte waaghals van de waterjump af. Een echte aanrader volgens Melanie.

Bergse Achterplas (Zuid-Holland)

Ten noorden van Rotterdam vind je in Bergschenhoek de Bergse Achterplas. Dit is het meer waar ook het Plaswijckpark aan ligt. In het meer liggen diverse eilandjes. Daar rondomheen kun je op verschillende plaatsen vanuit een restaurant naar het water kijken of met een rondvaartboot een rondje varen.

Ook de Kralingse Plas in Rotterdam is zeker de moeite waard. Dit is een groot meer, waar je niet zomaar een rondje omheen loopt. Met diverse molens en restaurantjes. En aan de noordzijde een strandje met natuurspeeltuin en kinderboerderij waar je ook heerlijk kan spelen.

Loosdrechtse Plassen (Noord-Holland)

Maaike vindt de Loosdrechtse plassen heerlijk, omdat het een mooie omgeving is waar je heerlijk kunt zeilen of andere watersporten kunt beoefenen, maar ook leuke strandjes en fietsen erlangs is ook leuk.

Sneekermeer (Sneek, Friesland)

Eén van de bekendste meren van Friesland is het Sneekermeer. Met kinderen is een hele dag op het water misschien wat lang, maar dat is in Sneek geen enkel probleem. Ga eerst varen met een fluisterbootje en daarna het stadje in. Voor kinderen is het Fries Scheepvaart Museum erg leuk om te bezoeken. Daar leren ze spelenderwijs meer over de scheepvaartgeschiedenis van Friesland en daarmee ook over de Friese meren.

Uitgeestermeer (Uitgeest, Noord-Holland)

Bij het Uitgeestermeer, niet ver van de A9 bij Uitgeest, kun je surf- en zeillessen nemen of een bootje huren. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen al leren zeilen in een ‘Kindervalk’, uiteraard met een zwemvestje aan. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker gaan zwemmen bij één van de strandjes aan het meer. Wie lekker wil eten kan dat volgens Annemarie met uitzicht op het water bij restaurant Havenrijk, of bij Bistro ’t Stokpaardje of restaurant ’t Schippersrijk in de jachthaven van Uitgeest. Het Uitgeestermeer loopt over in het grotere Alkmaardermeer.

Toolenburgse Plas (Noord-Holland)

Het leukste meer is voor Judith de Toolenburgse plas of het pierenbad in het Amsterdamse bos. Lekker kleinschalig, budgetproof en gezellig door de vele kinderen.

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)