Skip to Content

Moeilijkste periode baby

Moeilijkste periode baby

Je bent net moeder geworden of misschien nog zwanger. Je hoort allerlei verhalen of maakt zelf dingen mee met je baby, waardoor jij je weleens afvraagt wat nu de moeilijkste periode is tijdens het eerste levensjaar van je kindje. Waar moet je rekening mee houden? En wordt het echt allemaal ook weer makkelijker?

Welke maand is het moeilijkst met je baby?

Tja, eigenlijk ligt dit antwoord niet zo eenvoudig. Want baby’s zijn net mensen…en ouders ook, trouwens. Met andere woorden: iedereen is verschillend en dus zal het ook voor iedereen weer anders zijn. Misschien is je baby wel een heel goede slaper vanaf het begin en ontkom je zo aan de slapeloze nachten die veel jonge ouders meemaken.

Of je baby is wel vaak wakker, maar jij kan daar prima tegen en heb je er meer moeite mee als je zoontje of dochtertje van slag is doordat zijn tandjes doorkomen… Om maar even een paar voorbeelden te geven. Toch zijn er bepaalde groeisprongen, die voor veel kinderen tellen. Daarom zullen we deze sprongen aan je uitleggen.

De eerste weken

Allereerst kun je de eerste weken als zwaar ervaren. En dat is helemaal niet zo vreemd. Zowel jij, als je baby, moet wennen aan je nieuwe leven. Je kunt schrikken van de verantwoording die je nu voelt richting je kindje en dat ook nog eens dag in, dag uit. Jouw baby kan veel huilen en/of veel wakker zijn, waardoor je te weinig slaapt. Je wilt heel graag borstvoeding geven. Bij de één loopt dit vanzelf, bij de ander is ook dat eerst zoeken naar de juiste manier.

Toch wil ik als ‘oma’ even een tip geven. Ja, de eerste periode kan zoeken zijn en zwaar zijn. Maar vergeet toch ook niet te genieten van deze bijzondere tijd. Het gaat echt heel hard, want het kleine hulpeloze van je pasgeboren baby is zo voorbij. En dat heeft toch echt zo zijn eigen heel speciale bijzonderheden. Houd maar in je achterhoofd dat je echt wel weer in een mooi ritme komt en jullie allemaal jullie plekje wel zullen vinden.

En als dat huis dan nu eens niet de aandacht krijgt die het zou moeten krijgen of dat je eens af laat weten op een verjaardag: nou én? Maak het jezelf niet ingewikkelder dan het al is en geniet heerlijk van je kindje! En snap dat je partner ook opgeslokt wordt door zijn/haar nieuwe rol. Samen hiervan genieten is ook een vorm van samen zijn!

Sprongen

Zoals gemeld zijn er sprongen in de ontwikkeling van een baby (en ook later). Tijdens de babyperiode zijn dit er in principe 8. Als dreumes volgen er nog twee. Deze sprongen worden behandeld in het boek ‘Oei, ik groei’, oa te vinden bij bol.com. Een bekend boek, maar het heeft ook een website met veel info. Hier kun je ook de app downloaden waarmee je zelf de sprongen van je kindje kunt bijhouden.

Het is zeker een idee om het boek eens door te lezen. Ben je voorbereid op de sprongen, dan kun je het veranderende gedrag van je kindje ook beter begrijpen. En begrip zorgt meestal ook voor meer geduld en/of acceptatie van jouw kant af. Uiteraard kun je zo je kindje ook het beste begeleiden. Ook nu natuurlijk de kanttekening dat ieder kind op zijn eigen tempo ontwikkelt. 

De fasen van een sprong

Je kunt deze sprongen indelen in twee fasen. De eerste fase wil zeggen dat een baby huilerig wordt, minder goed gemutst is en hangerig is. De baby zal van slag zijn door de veranderingen in zijn hersentjes. De wereld is opeens weer anders, voor hem of haar. Deze fase is dan ook de lastige fase.

Je kindje doet het dus niet expres, maar heeft jou juist nodig om door deze ‘enge’ fase heen te komen. Dat juist deze fase moeilijk kan zijn voor jou, als ouder, is logisch. Je kindje zal minder goed slapen, zeurderig zijn en dan wil alles in je ook nog eens je kindje troosten. De tweede fase is dat je kindje nieuwe dingen gaat uitproberen. Dat is dan weer leuk om in de gaten te houden!

De tien sprongen in het kort

Om toch even de sprongen aan te stippen, hier een korte uitleg. Let even op: men gaat uit van de weken na de uitgerekende datum en niet van de geboortedatum!

  • Sprong 1: Deze sprong draait om de zintuigen. De eerste symptomen ontstaan tussen week 4 en 6 (na de uitgerekende datum dus!).
  • Sprong 2: Je baby zal meer interactie krijgen met de wereld om hem heen. Zijn automatische reflexen raken op de achtergrond. De eerste symptomen zullen tussen week 7 en 10 vallen.
  • Sprong 3: 4 maanden. De lastige fase kan aanbreken vanaf week 11. De baby zal minder houterig zijn en zal ruiken, horen, proeven en voelen. De fase van alles in zijn mondje stoppen breekt dus aan.  
  • Sprong 4: Vanaf week 14. Je baby kan een voorwerp pakken en/of begint woordjes te brabbelen.
  • Sprong 5: Vanaf 22 weken. Deze wordt gezien als een grote sprong. Je baby gaat verbanden leggen en snappen dat je bijvoorbeeld een blokje ergens onder kunt leggen. Ook kan hij gaan snappen dat jij wegloopt. Daardoor kan hij gaan huilen omdat hij bang is dat je weg bent. Dit is dus geen lastige fase qua sprong. Je baby heeft juist geleerd dat je weg kunt gaan! Geef hem het vertrouwen dat je niet weg bent door tegen hem te praten als je niet in het zicht bent.
  • Sprong 6: Vanaf week 33 zal hij gaan beseffen dat de wereld ingedeeld kan worden in ‘groepjes’.  Dat kan inhouden dat hij gaat zien dat een hond een ander ‘iets’ is dan een koe. Maar ook dat jouw stemming niet altijd hetzelfde is. 
  • Sprong 7: Vanaf 41 weken. Wat hoort er bij elkaar? En hoe heet iets? Je kindje begint het allemaal steeds meer te snappen. 
  • Sprong 8: Vanaf week 51. Je kindje is (bijna) jarig en allang geen kleine, hulpeloze baby meer. Je baby is nu een dreumes geworden. Jouw dreumes zal jaloerser worden, wil graag dat je hem aan blijft raken en dat je met hem bezig bent. Het humeur kan nogal eens wisselen en zelfs nachtmerries kunnen voorkomen. Maar je kind kan inmiddels ook meerdere handelingen doen, waarvan hij snapt dat dat bij elkaar hoort. 
  • Sprong 9: Rond week 59. Je dreumes leert vooruit te denken. Hij kan ook de gevolgen van zijn acties beter inschatten. Zelfs plannen maken behoort nu tot zijn vaardigheden.
  • Sprong 10: Vanaf 70 weken. Je dreumes wordt steeds zelfbewuster. Hij krijgt meer besef van tijd en wordt al een echt mannetje of vrouwtje. Zo heeft hij zijn eigen voorkeuren en wil natuurlijk alles zelf doen…

Lastige periodes van een baby

Schrik niet als je dit zo leest, want nu lijkt het net alsof het hele eerste jaar vol zit met sprongen en het dus een jaar lang hopeloos is. De lastige fase duurt maar even en je weet dat je kindje door die sprongen juist weer nieuwe dingen kan gaan leren.

Het is heel leuk om die nieuwe vaardigheden bewust bij te houden. Dat kan dus in de app van Oei, ik groei. Of maak er een eigen verslag van in een mooi boekje waar je ook foto’s in kunt plakken. Dat is hartstikke leuk om later door te kunnen nemen.  

Wil Cats
Volg me via: