Als moeder weet je pas echt hoe vermoeidheid voelt. Iedere ouder zal beamen dat de eerste jaren van je kindje pittig zijn. De gebroken nachten hebben hier een groot aandeel in. Het worden dan ook niet voor niets ook wel de tropenjaren genoemd. Veel moeders slapen te weinig. En dat terwijl wel gewoon van ze wordt verwacht dat ze goed blijven functioneren op het werk en klaarstaan voor hun gezin.
Een mens kan echter niet lang leven op heel weinig slaap. Je hebt slaap nodig om te kunnen functioneren en je mentaal en lichamelijk gezien goed te voelen. Bovendien komt een slechte nachtrust niet altijd door een baby, dreumes of peuter. Vaak zien we ook dat vrouwen sinds ze moeder zijn gewoon veel lichter slapen en daardoor vaak wakker worden.
Ongeacht de leeftijd van je kind zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je iets uitgeruster te voelen. Slechte nachten horen erbij, maar ze moeten niet je gemoedstoestand gaan bepalen. In dit artikel geven we vier tips om de ernst van de gevolgen van de gebroken nachten te verminderen en de slechtere nachten aan te pakken.
Extra comfortabel bed
Slaapt je baby redelijk en merk je toch dat je vaak wakker bent? Dan is het wellicht slim om je bed eens kritischer te bekijken. Een oncomfortabel bed is funest voor je nachtrust. Juist als nieuwbakken moeder is nachtrust iets waar je in moet investeren. Een nieuw bed nodig? Laat je dan adviseren door De Boxspringspecialist. Boxsprings zijn door de jaren heen niet voor niets uitgegroeid tot één van de populairste slaapcombinaties in ons land. Ze stralen niet alleen luxe uit, maar bieden ook nog eens optimaal comfort voor iedere type slaper.
Nog een groot voordeel van een boxspring is dat deze over het algemeen breder is dan een standaard ledikant. Heel fijn als je bijvoorbeeld co-sleeping overweegt. Hierbij slaap je samen met je kleintje in één bed. Een beetje extra ruimte is dan wel heel fijn. Zo hebben zowel jij als je partner én je kleintje voldoende ruimte om comfortabel te slapen.
Kies je voor een Boxspring 180×200 of zelfs nog groter? Je kunt eventueel in de winkel de verschillende maten bewonderen en zelfs uitproberen. Zo weet je zeker welke het meest geschikt is en is de basis voor een goede nachtrust in elk geval al gelegd.
Verdeel de nacht met je partner
Is je baby nog erg klein en wordt deze regelmatig wakker voor een voeding? Dan is het lastig om aan voldoende slaap te komen. Een slimme manier om toch beide aan de benodigde hoeveelheid slaap te komen, is door de nacht simpelweg op te delen.
Eén iemand gaat bijvoorbeeld heel vroeg naar bed, terwijl de ander in de avond beneden blijft met de kleine. Zo word je ook niet onnodig wakker gemaakt. Vervolgens legt je partner de baby rond middernacht op bed, waarna deze pas meestal weer om drie of vier uur komt. Deze nachtvoeding neem jij vervolgens op je. Op die manier krijgen jullie beide ongeveer evenveel slaap.
Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om de nacht om en om te doen. De ene nacht gaat je partner uit bed en de andere nacht jij. Dit is echter minder prettig als je zelf ook van elk geluidje wakker wordt.
Geef je borstvoeding? Onderzoek dan eens of veilig samen slapen een optie is. Als je kindje bij je ligt, hoef je niet uit bed om hem te voeden. Dat scheelt veel tijd en werk. Bovendien valt je kindje vaak weer sneller in slaap zo. Lees je wel goed in over veilig slapen, zodat je zeker weet dat je je kindje niet onnodig in gevaar bent.
Pak regelmatig een powernap mee
Slapen wanneer je baby slaapt is zo’n advies waar je meestal weinig mee kan. Hoe dan? Er moeten toch ook dingen in huis worden gedaan? Je moet toch ook gewoon werken? Dat klopt.
Maar probeer ook eens voor jezelf te kiezen. Slaapt je kindje dus en heb je de keuze tussen het huishouden of ook even een uurtje meepikken? Geef jezelf dan eens de mogelijkheid om je ogen te sluiten en wat rust te pakken. De gemiste slaap inhalen lukt natuurlijk nooit helemaal, maar een uurtje per dag extra doet toch echt al wonderen voor je gemoedstoestand. Dat huishouden komt later wel.
Slaap af en toe een ochtendje uit
Is het in de nacht niet mogelijk om de voedingen uit handen te geven? Kijk dan of het mogelijk is om in de weekenden wat langer te blijven liggen. Als voor je baby de dag is begonnen, laat je hem met je partner mee naar beneden gaan en pak jij nog wat uurtjes extra. Een paar uur doet al wonderen. Dit is vooral een goede optie voor mama’s die borstvoeding geven. Zodra je kindje weer voeding nodig heeft, kan je partner hem altijd weer bij je brengen. Tot die tijd blijf je lekker liggen. Zo laad je toch nog een beetje extra op.
De Boxspringspecialist found 1 time
Boxspring 180×200 found 1 time
Approved
The text has been approved successfully.
- De beste babyverzorgingsproducten: wat werkt écht? - 6 December 2024
- Feestelijke vegetarische kersthapjes voor kinderen - 5 December 2024
- Fruit kersthapjes voor kinderen - 4 December 2024