Als je meerdere kinderen hebt doe je al snel dingen samen met het hele gezin. Terwijl juist die één-op-ééntijd ook ontzettend waardevol kan zijn. Daarom probeer ik ook minimaal 1x per jaar met de kinderen alleen op pad te gaan, dat is zo gegroeid vanwege persreizen waar maar 1 kind mee mag en ook al wil je de kinderen ‘gelijk’ behandelen is het ook heel goed als ze zo af en toe mama niet hoeven te delen. Onlangs bleef kleine broer logeren bij oma en opa dus had ik samen met de oudste dochter een moeder-dochterdagje. Papa was gewoon aan het werk, het was namelijk op een vrijdag (studiedag). Vooraf hadden we nog niet echt plannen; tenminste uitslapen want het was twee avonden achter elkaar best laat geworden, en daarna gezellig samen buitenshuis ontbijten. Maar daarna? Gelukkig kreeg ik via Instagram tips voor leuke activiteiten en uitstapjes en wil ik die samen met nog wat andere ideeën graag met jullie delen. Het fijne is; ze zijn voor ieder budget beschikbaar.

Uitslapen

Wat is er beter dan niet wakker gemaakt te worden door de wekker en niet te hoeven stressen omdat je op tijd naar school moet? Gewoon lekker omrollen dus en nog even verder doezelen. Gezellig samen met elkaar in het grote bed. Al dan niet met een filmpje erbij zodat je goed uitgeslapen aan deze dag begint.

Ontbijten

Ontbijten kan je op heel veel verschillende manieren; wij hebben gekozen voor buitenshuis te ontbijten. Er zijn meerdere formules zoals de Ikea of Hema waar je goedkoop kan ontbijten. Zelf kozen wij voor de LaPlace, deze heeft namelijk sinds begin dit jaar een samenwerking met de Efteling en naast een Kids Smulmenu zouden er ook Eftelingspeelhoekjes zijn. Vooraf had ik opgezocht in welke vestiging, maar ondanks dat die in Leiderdorp op de lijst stond, was daar geen Eftelingspeelhoekje. Wel een ander speelhoekje en voor dochter maakte het niets uit. Na het eten heeft ze ook nog prima buiten gespeeld.

Geen zin om het huis uit te gaan? Koop dan bijvoorbeeld een blik met croissantjes om zelf te maken. Natuurlijk wel met een chocoladehagelslag (of pasta) vulling. Glaasje jus erbij en een gekookt of gebakken eitje en wat vers fruit. Daarna heerlijk in badjassen genieten van een ontbijt op bed. Een goed begin van de dag is tenslotte het halve werk!

Shoppen

Je dochter kan vast nog wel iets gebruiken; nieuwe schoenen, een winterjas, een jurkje of een paar sokken. Bedenk iets wat er nodig is en ga vervolgens op jacht en zoek samen iets uit. Of bepaal vooraf een budget waarvoor er geshopt mag worden. Ze vinden het geweldig als ze zelf iets mogen uitzoeken en dat heeft als voordeel dat ze er thuis ook minder moeilijk over zullen doen om aan te trekken. Ze hebben het tenslotte zelf uitgekozen in de winkel. Naar mate ze ouder worden zullen ze steeds meer een eigen smaak krijgen. Dus dan is het fijn als ze zelf ook hun kleding kunnen uitzoeken. Geen kledingshoppers? Je kan natuurlijk altijd als alternatief kiezen voor de speelgoedwinkel… Misschien hebben ze nog wel een cadeaubon liggen van hun verjaardag die dan ingewisseld kan worden.

Tutten

Ik weet niet hoe het met jullie kinderen zit, maar al vanaf jongst af aan heeft mijn dochter een fascinatie voor nagellak. Uitgebreid de nagels lakken is dan ook altijd een succes. Nog leuker vindt ze het als ze vervolgens ook de nagels van mama mag lakken ;-) Naast nagellak is het ook heerlijk om met een maskertje op te gaan liggen. Wij hebben gekozen voor een sheetmasker, in het begin vond ze dit nog wel een beetje spannend. Het voelde namelijk koud aan, maar nadat mama er één op had durfde ze ook. Natuurlijk wel dan samen op de foto! Of wat dacht je van een heerlijk bad met lekker veel schuim en badconfetti, een geurtje uitzoeken.

Helemaal bijzonder maak je het als je een privé-sauna huurt voor een paar uurtjes. Kan je heerlijk bubbelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat andere gasten er last van hebben.

Filmpje kijken

Ook hier kan je weer kiezen tussen gezellig samen naar de bioscoop of gewoon lekker thuis op de bank. Naast elkaar een comfortabel plekje zoeken, kussentje achter de rug, dekentje over je heen, wat lekkers te eten en drinken erbij en genieten maar!

Koekjes of taart bakken

Allebei de kinderen vinden het geweldig om te bakken. Je kan natuurlijk zelf het deeg maken, of kant-en-klaar een deeg of mix halen waar je alleen nog maar water bij hoeft te gieten. Het grote voordeel daarvan is dat je sneller klaar bent en minder rommel hebt. Het voordeel van sneller klaar is dat je ook sneller het resultaat kan proeven.

Lunchen

Naast ontbijt moet er natuurlijk ook geluncht worden. Er zijn vast genoeg restaurantjes waar je nog nooit geweest bent. En als je één-op-één tijd doorbrengt met je kind is er toch al snel veel meer mogelijk waar je anders niet zo snel heen zou gaan. Wie weet ontdek je zelf ook weer een leuk plekje? Kijk bijvoorbeeld op Instagram of er plekjes zijn waar ze ‘bijzondere’ dingen hebben. Zoals een chocoladefondue of een freak shake.

Knutselen

De meeste meisjes vinden het geweldig om te knutselen. Van een tekening maken tot kleien of spelen met kosteloze materialen. Naast dit vrij knutselen zijn er ook heel veel diy-pakketten. Als je samen in de stad bent (of zorg dat je dit vooraf in huis hebt) zoek dan een leuk diy-pakketje uit. Bijvoorbeeld om een tas te versieren, kleding te maken of bijvoorbeeld een mozaïek. Maak de tafel leeg en vervolgens lekker samen creatief bezig zijn. Heb je meteen een mooie herinnering aan deze dag.

Wil je echt iets origineels doen of iets nieuws leren; ga dan op zoek naar een workshop. Bijvoorbeeld potten bakken of portret tekenen?

Minidisco

Als er verder niemand bij is kan je ook gewoon even lekker gek doen. Zo had onze dochter bedacht dat ze met de Grimm’s regenboog een dansvloer kon afzetten op de grond door ze in een rondje te plaatsen, K3-muziek (of andere liedjes naar voorkeur) aan en vervolgens gezellig samen swingen.

High tea (of limo)

Heerlijk een soort borreluurtje met allemaal lekkere hapjes. Maar dan met een pot thee (of een kan limonade). Gezellig samen lekker eten en ondertussen bijkletsen. Weet je ook weer even wat er in het leven van de ander speelt. Ook dit kan je zowel buitenshuis als thuis doen. Met de taart die je zelf gebakken hebt en wat andere hapjes en gebakjes.

Fotoshoot

De meeste meisjes vinden het geweldig om model te zijn. Hoe leuk is het dan om een fotoshoot te doen? Gewoon thuis, voor een lege witte muur. Allerlei leuke accessoires verzamelen en er op los klikken. Ergens in een photobooth of fotohokje samen op de foto’s of een afspraak maken bij een fotograaf voor een hele moeder-dochtersessie. Na afloop kan je die foto’s gebruiken om in te lijsten en een mooi plekje te geven aan de muur!

Weekendje / nachtje weg

Helemaal bijzonder is het natuurlijk om een nachtje weg te gaan. Dit kan gewoon in een hotel in Nederland zijn, waarbij je net wat anders boekt dan normaal. Denk bijvoorbeeld aan een kasteel, of slapen in een vliegtuig. Of een stedentrip wat verder binnen Nederland.

Lees ook: Unieke accomodaties & Originele overnachtingen met kinderen
Lees ook: Moeder dochter weekend Düsseldorf
Lees ook: Moeder dochter weekend Brussel
Lees ook: Moeder dochter vakantie Zweden
Lees ook: Overnachten bij Van der Valk hotel Dordrecht met kinderen
Lees ook: Moeder zoon weekend Disneyland
Lees ook: Moeder zoon vakantie Kreta Griekenland

Andere geschikte moeder-dochteractiviteiten zijn:

  • Picknicken in het park
  • Uitwaaien op het strand
  • Wandeling maken door het bos
  • Samen een puzzel maken
  • Een spelletje spelen

Vergeet niet; het maakt eigenlijk niet uit wat je doet. Zolang je het maar samen doet en het iets is wat je allebei leuk vindt. Probeer dus ook zoveel mogelijk die telefoon in je broekzak te laten (tenzij om een ussie te maken).

Heb jij wel eens een moeder-dochterdate?

Mother daughter spa stockphoto from Shutterstock / vgstockstudio

Lees ook

Linda van Aken