Skip to Content

Missed abortion; wat zijn de symptomen, oorzaken of kans op miskraam

Missed abortion; wat zijn de symptomen, oorzaken of kans op miskraam

Terwijl ik zit te tikken is het, dubbel genoeg, Moederdag. Een dag waarop ik ook altijd stil sta bij moeders die hadden willen of hadden moeten zijn.

De blijdschap van vrouwen die dolgelukkig staren naar een positieve zwangerschapstest om een paar weken (of zelfs maanden) later de rauwe pijn voelen van het verlies.

Want hoe klein je kindje (of officieel nog embryo/foetus) dan nog is, met hem of haar krijgt je diepgewortelde ouderschapswens een deuk. Zeker als het niet de eerste keer is.

Misschien dus niet de beste dag om een stuk over miskramen te tikken. Of juist wel: ook de moeders die nog nooit hun kindje mochten vasthouden doen er namelijk toe. Hoewel iedereen hoopt dat een zwangerschap eindigt in een gezond kindje, is dit niet altijd het geval. E

en zwangerschap kan bijvoorbeeld ook in een miskraam eindigen. Als zoiets gebeurt kun je vele vragen hebben. Ik zet een aantal dingen op een rijtje en deel mijn persoonlijke ervaringen.

Wat is een miskraam?

We spreken over een miskraam als de zwangerschap in de eerste 16 weken spontaan eindigt. Het vruchtje is niet levensvatbaar en wordt afgestoten door jouw lichaam. Het vruchtje is vaak al eerder gestopt met groeien en het hartje klopt niet meer.

1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Onder miskraam vallen in Nederland alle zwangerschappen die voor 16 weken door het lichaam zelf worden afgebroken.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een termijn van 20 weken.

Je lichaam stoot dit vruchtje dus af. Het is een beetje afhankelijk van de duur van jouw zwangerschap hoe heftig dit lichamelijk is.

Ben je nog vrij vroeg in de zwangerschap dan zal dit wat weghebben van een heftige menstruatie. Je verliest bloed en stolsels en hebt ook last van buikkrampen. Het kan zijn dat vlak voor de miskraam ook de zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en gespannen borsten al zijn afgenomen.

Gemiddeld kun je nog een week lang bloedverlies hebben na een miskraam.

Heb je een miskraam dan mag je geen tampons gebruiken wegens infectiegevaar. Gebruik maandverband en houd er rekening mee dat je meer bloed verliest dan bij een normale menstruatie.

In de dagen na je miskraam horen de buikkrampen minder te worden. Is dit niet het geval, neem dan contact op met je verloskundige. Het kan zijn dat er wat weefsel is achtergebleven en dat er een curettage nodig is.

Hoe ontstaat een miskraam?

Een miskraam kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zowel bij de moeder als het kindje. Zo kan het vruchtje zich ontwikkelen met een (chromosoom)afwijking, waardoor hij niet verder kan groeien.

Een andere keer komt het doordat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, al iets ouder bent of een vleesboom. En dan is er natuurlijk nog de minieme kans dat het misgaat door een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Wat is het verloop?

Vaak nemen de zwangerschapssymptomen al wat af voor je een miskraam krijgt. Je voelt je minder misselijk en je borsten zijn minder gespannen. Vervolgens verlies je (doorgaans kort en hevig) bloed, stolsels en weefsel en ervaar je een soort weeën.

Wat is het verschil met ‘gewoon’ bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Als je bloed verliest tijdens de zwangerschap hoef je je niet altijd zorgen te maken. Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van bloedverlies. Hoewel dit behoorlijk beangstigend kan zijn, hoeft dit niks te betekenen.

1 op de 5 vrouwen heeft bloedverlies tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Heb je eenmalig een beetje bloedverlies dan is er vaak niks aan de hand en zet de zwangerschap door.  

Soms komt het door een geknapt bloedvaatje, ‘menstruatie’ die gewoon doorgaat of blaasontsteking.

Bij een miskraam is het heviger, verlies je als gezegd stolsels en weefsel en voel je echt krampen. Heb je langer last van bloedverlies of krijg je er buikkrampen bij, dan is de kans dat je een miskraam gaat krijgen helaas groter.

Bij twijfel of onrust is het wel altijd raadzaam je verloskundige of gynaecoloog te raadplegen, maar het is dus niet altijd slecht nieuws.

Andere symptomen waaraan je een miskraam kan herkennen

Naast bloedverlies zijn er nog andere klachten waarvan je last kan hebben en een teken kunnen zijn van een miskraam.

  • Rugpijn
  • Pijn of krampen in de onderbuik
  • Naast bloed kan je ook kleine stolsels verliezen, dit is het baarmoederslijmvlies en vliezen
  • Verminderde symptomen zwangerschap (borsten zijn bijvoorbeeld vaak al minder gespannen)
  • Bloedverlies
  • Zie je het vruchtje? Dat is afhankelijk van het stadium waarin je zwangerschap zich bevindt. Naarmate je richting de 10 weken gaat, zal je ook bij een miskraam al een klein mensje kunnen zien (ter grootte van een boontje).

Op deze website hier vind je foto’s van een miskraam. (let op: kunnen schokkend zijn!)

Wat is een missed abortion?

Persoonlijk vind ik abortion een beetje naar klinken. Alsof je er bewust voor gekozen hebt de zwangerschap te beëindigen. Dit is echter niet zo. Bij een missed abortion kom je er bij de eerste echo vaak pas achter dat het hartje niet meer klopt.

Je lichaam heeft het vruchtje dan nog niet afgestoten en je kunt nog last hebben van de zwangerschapsverschijnselen.

Een gyneacoloog of verloskundige zal waarschijnlijk eerst afwachten of jouw lichaam het vruchtje zelf afstoot. Gebeurt dit niet, dan zal er besloten worden dat je naar het ziekenhuis moet om een curettage te ondergaan.

Bij mijn derde zwangerschap was dit het geval. Omdat ik dus eerder een miskraam had gehad mocht ik eerder naar het ziekenhuis voor een inwendige echo.

Daaruit bleek dat het hartje niet klopte en dat het vruchtje ook al gestopt was met groeien. Het heeft nog een paar weken geduurd voordat het vruchtje uiteindelijk vanzelf afkwam.

Wat is een curettage?

In overleg met je arts of verloskundige beslis je of je een curettage krijgt. Bij een curettage moet je naar het ziekenhuis. Onder verdoving wordt je baarmoeder schoon gemaakt met behulp van een schrapertje of slangetje. Na de curettage heb je nog een aantal dagen last van bloedingen.

Verschillende soorten miskraam

Er zijn verschillende redenen waarom een zwangerschap kan eindigen in een miskraam, vaak vanwege medische redenen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een normale zwangerschap vindt na de eisprong een bevruchting plaats in de eileider, die het vruchtje vervolgens richting de baarmoeder transporteert. Maar soms gaat het mis: dan blijft het vruchtje steken of nestelt het zich op een andere plek in (op één van je eierstokken, in je baarmoederhals of buikholte). Klachten ontstaan vaak pas later.

In eerste instantie lijkt dit op een normale zwangerschap, maar na verloop van tijd zal je meer pijn ervaren, soms bloed verliezen of flauwvallen.

Dit kan levensgevaarlijk zijn als je het te laat ontdekt (met name als de eicel in je eileider zit: de vrucht groeit door en deze kan knappen, waardoor er veel bloed vrijkomt in je buik), dus wees altijd alert op onduidelijke klachten en bel je verloskundige bij twijfel. Dit komt voor bij 1-2% van de zwangerschappen.

Mola zwangerschap

In het geval van de mola zwangerschap ontstaat er wel een placenta, maar geen embryo. Daarvoor in de plaats ontstaan blaasjes op de placenta die pas kan worden ontdekt tijdens de echo.

Het gevaar van de mola zwangerschap is dat ze hem in het ziekenhuis onder narcose moeten verwijderen en je na afloop nog een halfjaar moet wachten voor je weer zwanger mag worden.

Soms ontstaat namelijk een persisterende trofoblast (kankersoort) die ze met chemo moeten behandelen. Een mola-zwangerschap kan erfelijk zijn. Ook je leeftijd kan een rol spelen.

Windei

Een windei houdt in dat in je lichaam wel een vruchtzak is ontwikkeld, maar dat deze leeg is. Dit leidt altijd tot een miskraam.

Miskraam met 4 weken zwangerschap (spontane abortus)

Een zwangerschap van vier weken betekent eigenlijk dat je twee weken bevrucht bent. Lees hier meer over het bepalen van de uitgerekende datum.

Wanneer je het vruchtje met twee weken zwangerschap verliest, noem je dat een ‘spontane abortus’. Veel vrouwen weten niet eens dat ze zwanger waren en ervaren gewoon hun gebruikelijke menstruatie.

Maar het komt tegenwoordig wel vaker voor dat een vrouw weet dat het misging. Dat heeft te maken met de zwangerschapstesten die steeds accurater worden en die je steeds eerder kan gebruiken.

Miskraam met 5-6 weken

Wanneer je verder bent in je zwangerschap, weet je het vaak wel: je deed een positieve test en moet nu afwachten tot je naar de verloskundige mag. De kans op een miskraam is nu nog 15% (en dat percentage neemt af naarmate je dichterbij de 12 weken komt). Vaak gaat er in dit stadium iets mis in de aanleg van je kindje.

Miskraam met 7-12 weken

De gevolgen van een miskraam zijn vaak heftiger wanneer je het kindje al op de vroege echo hebt kunnen zien. Soms eerst met kloppend hartje en bij de vervolgecho niet meer. Sommige vrouwen ervaren weeën wanneer ze de vrucht verliezen.

Wanneer dit niet lukt op een natuurlijke manier, kan je medicijnen krijgen of voert de gynaecoloog een curettage uit.

Kun je een miskraam voorkomen?

Als je een miskraam krijgt betekent dit dat er een aanlegfout is geweest bij de ontwikkeling van het vruchtje. Je kunt een miskraam niet voorkomen door het rustig aan te doen of medicijnen te slikken.

De kans op een miskraam is wel groter als je bijvoorbeeld rookt, drinkt, overgewicht hebt of iets ouder bent.

Wat is de kans op een miskraam?

Gemiddeld is de kans 15%, maar de kans op een miskraam is per persoon afhankelijk van meerdere factoren:

  • Leeftijd
  • Fysieke gezondheid
  • In sommige gevallen: een aandoening bij de moeder

Dat neemt niet weg dat rokende vrouwen niet alsnog een gezond kindje op de wereld kunnen zetten natuurlijk, maar deze factoren hebben wel invloed. Naarmate je ouder wordt, stijgt ook de kans op een miskraam.

Dat geldt ook voor vrouwen met een ongezonde levensstijl en misschien zelfs een aandoening als het Asherman Syndroom (verklevingen in de baarmoeder).

Risicofactoren op een miskraam

Bij het volgende kan de kans op een miskraam groter zijn:

  • Roken
  • Alcohol drinken
  • Drugsgebruik
  • Overgewicht
  • Bij gebruik van bepaalde pijnstillers
  • De gezondheid van de moeder (risicoverhogende factoren: suikerziekte, lichamelijke aandoeningen)

Leeftijd (de kans neemt toe: 18-25% voor vrouwen van 35-39)

Rondom de oorzaken voor een miskraam heersen ook misverstanden. Zo kan seks geen oorzaak zijn, evenals paardrijden of snowboarden.

Controle na een miskraam

Wanneer je lichaam op natuurlijke wijze de zwangerschap afbreekt, hoef je in principe niet meer op controle. Ook na een curettage (waarbij je baarmoeder wordt ‘leeggezogen’) zou je baarmoeder schoon moeten zijn en stopt het bloeden binnen enkele dagen.

Neem altijd contact op met een deskundige wanneer je na een paar dagen nog steeds last blijft houden van bloedingen.

Verwerking en herstel

Hoewel je in principe kort na de miskraam weer mag proberen om zwanger te raken – in principe is de kans op een volgende miskraam namelijk niet groter dan daarvoor – is het raadzaam naar jezelf te kijken of je er al aan toe bent.

Doorgaans is een onvoldragen zwangerschap (ongeacht de termijn) een heel verdrietige gebeurtenis. Als je tijd nodig hebt om te rouwen, neem die dan ook. Zorg goed voor jezelf en vraag om hulp als je het even niet meer weet. En probeer erover te praten.

Gevoelens zijn ontzettend persoonlijk en het is alleen aan jou om te bepalen wanneer je het kunt loslaten en door wil voor de volgende ronde.

Lichamelijk gezien ben je dus wel redelijk snel klaar voor een volgende zwangerschap, al zou het volgens sommige onderzoeken beter zijn om in elk geval één cyclus te wachten.

Na meerdere miskramen

Elke nieuwe miskraam geeft ook nieuw verdriet. Wanneer je meerdere miskramen achter elkaar meemaakt, kan je worden doorverwezen voor chromosomenonderzoek of naar de gynaecoloog.

Hij zal verder kijken wat er mogelijk aan de hand is. Ook hier geldt weer dat het verstandig kan zijn om je tijd te nemen om deze gebeurtenissen te verwerken.

Als je meerdere miskramen hebt gehad

Als je een miskraam hebt gehad is het risico niet veel groter dat je volgende zwangerschap weer eindigt in een miskraam. Heb je een tweede miskraam gehad, dan is het risico wel groter. De kans op herhaling is dan ongeveer 25%. Je kunt dan doorverwezen worden naar het ziekenhuis waar chromosomenonderzoek plaatsvindt.

Ook wij hebben dit gehad. Nadat het voor de tweede keer fout was gegaan, werden we doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier kregen we een aantal vragenlijsten die we moesten invullen en moesten we bloed afstaan.

Bij ons werd niks gevonden waaruit bleek dat iets de miskramen veroorzaakte. We kregen ‘groen licht’ voor een volgende zwangerschap.

Na drie miskramen is het risico weer hoger dat een volgende zwangerschap eindigt in een miskraam, namelijk 35% Ook dan kun je doorgestuurd worden voor onderzoek. Wij hebben na onze derde miskraam besloten geen verder onderzoek te laten doen.

Opnieuw zwanger worden na een miskraam

Na mijn eerste en tweede miskraam kreeg ik het advies om een cyclus te wachten. Met andere woorden: ik moest eerst een keer menstrueren voordat ik weer zwanger zou raken. Mijn derde miskraam was vrij vroeg in de zwangerschap.

Als ik nog geen test had gedaan dan had ik waarschijnlijk gedacht dat mijn menstruatie iets verlaat was geweest, zei mijn verloskundige. Dit keer hoefde ik niet te wachten en mocht ik meteen weer proberen zwanger te worden.

Uiteraard was dit een persoonlijk advies. Jouw arts of verloskundige kan met jou bespreken wat in jouw geval het beste is. Lichamelijk gezien kun je er misschien wel aan toe zijn, psychisch kan het een ander verhaal zijn.

Wat doet een miskraam psychisch met je?

Psychisch gezien is het krijgen van een miskraam behoorlijk zwaar en zit je er niet echt op te wachten om direct weer zwanger te worden. Vaak wordt een miskraam ook niet echt begrepen door omstanders. Er was immers nog weinig aan jou te zien. De zogenaamde goedbedoelde commentaren die je krijgt kunnen jou behoorlijk wat verdriet bezorgen.

Vanaf het moment dat ik die positieve test in handen hield voelde ik me moeder. Ik dacht na over namen, ik dacht na over de inrichting van het kamertje, ik dacht na over eigenlijk alles.

En ineens is het over. Je blijft achter met een leeg en verdrietig gevoel en kunt je behoorlijk eenzaam voelen. Ook boosheid en het ‘waarom’ kunnen overheersen. Mijn persoonlijke verhaal over het krijgen van mijn eerste miskraam lees je hier.

Missed abortion; wat zijn de symptomen, oorzaken of kans op miskraam - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

laura
Volg mij via