“Minute to win it”-spelletjes zijn korte opdrachten die je in spelvorm aan iemand geeft en deze moet deze opdracht dus, hoe verrassend, in een minuut uitvoeren. Dit kan een opdracht zijn voor 1 persoon, maar ook voor met z’n tweeën (of meer). Leuk om te doen en er een hilarisch geheel van te maken. Gewoon op een luie zondagmiddag maar minstens net zo leuk om het voor een verjaardagsfeestje te gebruiken!

Een spelshow ervan maken

Ga je deze spelletjes spelen tijdens een feestje, dan doe je het natuurlijk ook helemaal voor het echt. Van origine is het een spelshow en dat kun je uiteraard prima thuis nabootsen. Iemand moet de rol op zich nemen van presentator. Hoe meer deze persoon in zijn rol zit, hoe leuker! De show komt van oorsprong uit Amerika, maar is ook hier te zien geweest. Wat voor opdrachten kan je geven aan kinderen? Overigens kun je het natuurlijk ook kleiner aanpakken, want de opdrachten zijn net zo goed leuk om even de tijd mee door te komen op een saaie regenachtige dag, om maar een voorbeeld te geven.

Alles duurt 1 minuut

Bij iedere opdracht is het dus de bedoeling dat je binnen 1 minuut de opdracht uitvoert. Ga voor spellen die simpelweg wel of niet gelukt zijn. Wel gelukt een punt, niet gelukt geen punten! Voor kleinere kinderen kun je ook kiezen voor een andere manier: met de opdrachten haal je gewoon punten en wie het meeste heeft gehaald in die minuut heeft dat onderdeel gewonnen. In combinatie met pauzes om iets lekkers te nuttigen heb je een heel leuk thema te pakken voor een kinderfeestje.

Speel de rol als grappige presentator en maak het spannend! Zo maak je er een heus feestje van… Je kunt de kinderen voor zich laten spelen of je verdeelt de kinderen in teams. Bij opdrachten waarbij iets een minuut volgehouden moet worden, kun je kiezen voor een variant. Bij kleine kinderen kun je zeggen dat ze het bijvoorbeeld minimaal 15 seconden moeten volhouden. Zolang de minuut nog niet is afgelopen kunnen ze dan nog een keer een poging wagen.

Solo opdrachten

Alle ballonnen in de lucht houden

Blaas drie ballonnen op. De deelnemer moet alle drie de ballonnen van de grond afhouden, maar mag ze uiteraard niet vasthouden. Dit moet hij de volle minuut volhouden.

Vastzuigen

Met een rietje moet de deelnemer een voorwerp vastzuigen aan het rietje. En deze moet daar dus de hele minuut blijven hangen! Bijvoorbeeld een snoepje of een watje. Om het moeilijker te maken kan de deelnemer ondertussen bijvoorbeeld een parcoursje door het vertrek moeten afleggen.

Alle ballen verzamelen…

Zorg voor een doos per deelnemer (als je in teams speelt, dus per team 1 doos), waar een gat aan de bovenkant is gemaakt. Deze doos zet je op de grond en hier maak je een riem of ander stevig koord aan vast. Je bevestigt dit koord aan de broeklus of iets dergelijks van de deelnemer. Het idee is dat de doos beweegt als de deelnemer beweegt. In de doos verstop je bij allemaal evenveel pingpongballetjes. Door te bewegen moet de deelnemer proberen de ballen uit de doos te krijgen! Wie heeft er hoeveel uitgeschud bij een minuut?

Bekers en ballonnen

Zet op een tafel bekers neer (liefst heel lichte, dus waarschijnlijk wegwerpbekers). De deelnemers krijgen een ballon, die ze op moeten blazen. Vervolgens moeten ze met de lucht die hier uitkomt de bekers van de tafel af zien te krijgen. Bepaal van tevoren hoeveel bekers eraf gegooid moeten worden om te slagen. Of tel het aantal van alle deelnemers en gebruik dit als het aantal punten.

Fruit

Een banaan bind je aan een koord en die knoop je aan de voorkant aan iemands broek vast. Het is dus de bedoeling dat de banaan heen en weer kan zwiepen. Je legt een hoepel op de grond op enige afstand van de speler. Op de grond, voor de speler, leg je 2 stuks fruit die rond zijn. Sinaasappels kunnen hier prima voor gebruikt worden. De speler moet nu met de banaan de sinaasappels in de hoepel zien te krijgen. Lukt dit wel of niet?

Tictac challenge

Plak op een houten liniaal aan beide zijkanten een tictacdoosje. Als de deelnemer de houten liniaal in zijn mond houdt, staan de doosjes dus aan beide kanten op de liniaal. Nu moet de deelnemer proberen om de tictacjes uit de doosjes te schudden door heel hard met zijn hoofd te bewegen. Misschien nog vrij lastig om te doen. Dan kun je uiteraard kiezen voor doosjes op een liniaal met een grotere opening en stop je er de tictacjes of andere voorwerpjes in.

Blik gooien

Bouw een piramide met blikjes en de speler moet alle blikken omgegooid hebben binnen de minuut. Oudere spelers maak je het moeilijker door in plaats van ballen om mee te gooien elastiekjes te geven om mee te schieten…

Nog meer pingpongballen

Eigenlijk zijn pingpongballen ontzettend leuk om van alles mee te doen. Laat een speler bijvoorbeeld de balletjes één voor één tegen een muur gooien, waarna hij ze op moet vangen met een schaal die hij bovenop zijn hoofd heeft. Deze moet hij natuurlijk ook vasthouden, dus heeft hij 1 hand over om te gooien en de ander houdt de schaal (of emmer) vast. Wie heeft de meeste of wie redt een bepaald aantal binnen de minuut?

Duo opdrachten

Bekers vangen

Zet een beker op tafel. De eerste deelnemer moet de beker gooien, de ander moet hem op zien te vangen met een pollepel. Is het gelukt, dan is dit de eerste beker voor de toren die gebouwd gaat worden met de bekers. Zorg dus voor bekers die op elkaar gestapeld kunnen worden. Wie heeft de hoogste toren aan het einde van de minuut? Of als variant: heb je aan het einde van de minuut een bepaald aantal bekers op elkaar wel of niet gehaald?

Bellenblazen

De een blaast bellen, de ander krijgt een rond voorwerp (een borduurring, bijvoorbeeld) waarmee hij om de zeepbellen heen moet gaan. Hoeveel bellen weet hij door zijn ring te krijgen voordat ze klappen? Of moeilijker: een bepaald aantal bellen moet gehaald worden om wel of niet te slagen.

Kaarten in een meloen

Snijd een meloen in tweeën en plaats hem zo dat de opengesneden kant naar de speler toe ligt. De deelnemer krijgt een bepaald aantal kaarten en moet nu proberen om deze zo naar de meloen te gooien dat ze in het vruchtvlees blijven hangen! Dit kun je met 1 deelnemer tegelijk doen, maar ook in teamverband waarbij de speler afgelost wordt door een ander zodra hij of zij er een kaart in gekregen heeft.

Omdat dit best lastig is, kan deze variant fijn zijn. Bij kleine kinderen is deze waarschijnlijk nog te moeilijk. Dan kun je uiteraard een variant nemen dat ze de kaarten in een hoepel op de grond moeten gooien. Omdat kaart gooien best lastig is, kan dit zeker een uitdaging zijn.

Meer spelletjes vind je hier.

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)