Je dochter is net 17 geworden en kwam met het idee om met haar vriendinnen naar het buitenland te gaan. Ondanks dat je dochter niet naar Chersonissos of Salou op vakantie wil, wat bekend staat om het vele zuipen en drugs, vind je haar nog veel te jong. Ze is in jouw ogen nog een kind en je vindt het maar niks dat pubers zo jong al op vakantie willen. Wat is er mis mee om gezellig als gezin de zomervakantie te vieren? Je begint te twijfelen op het moment dat je hoort dat al haar vriendinnen wel mogen van hun ouders en al aan het plannen zijn. Dit zou betekenen dat je dochter buiten de boot valt wanneer ze geen gezamenlijke vakantie-ervaringen kan opdoen met haar vriendinnen. Na er wat langer erover nagedacht te hebben vind je je dochter toch vrij zelfstandig en zou ze een vakantie ook best aankunnen. Haar vriendinnen ken je en je weet dat dit serieuze meiden zijn. Je hoeft in principe niet bang te zijn dat ze opeens bedenken dat ze willen comazuipen. Na heel wat afwegingen geef je je dochter toch toestemming met als voorwaarde dat ze goed voorbereid op reis gaat. Maar wat komt er allemaal kijken bij een goede voorbereiding?

Vakantie zelf laten betalen?

Afhankelijk van hoe lang je puber op vakantie wil, kost een vakantie toch nog wel aardig wat. Merendeel van de op vakantie gaande pubers leggen zelf een bedrag bij of betalen zelfs hun hele vakantie uit eigen zak. Veel pubers verdienen geld met hun bijbaantje en sparen een jaar lang voor hun welverdiende gezamenlijke vakantie. Ouders stoppen hun kind vaak nog wat geld toe voor de leuke uitstapjes en alle onvoorziene kosten. Zo onderschatten pubers vaak dat een drankje in een discotheek flink wat kost en dat je voor het openbaar vervoer ook nog geld moet reserveren. Wat extra geld kan hierbij helpen en je puber krijgt meteen meer inzicht in hoeveel geld er in- en uitgaat tijdens een vakantie.

Maak afspraken en durf lastige onderwerpen te bespreken

Houd je puber van uitgaan of is je puber meer van zon, zee en strand? Wat voor ideeën heeft de vriendinnengroep om te doen? Hoe vaak gaan ze uit eten en is er ook nog een mogelijkheid om zelf te koken? Hoe vaak en hoeveel denkt je puber te gaan drinken? Allemaal vragen waar vooraf over gesproken kan worden en waar afspraken over gemaakt kunnen worden. Zo mag je best je zorgen uiten over alcohol- en drugsgebruik. Je kan dit doen door de feiten over alcohol- en drugsgebruik te vertellen en welk effect dit kan hebben. Pubers zijn namelijk gevoelig voor feitelijke informatie.

Maak gezamenlijke afspraken en durf onderwerpen ook bespreekbaar te maken. Zo schijnt het zo te zijn dat bijna de helft van de pubers onveilig vrijt op vakantie. Het meenemen van condooms is dus geen onverstandige keuze. Laat je puber vooral ook meedenken en komen met goede oplossingen. Een goede concrete afspraak is bijvoorbeeld dat je puber niet meer dan drie glazen alcohol gaat drinken per avond. Of je puber zich daar echt aan gaat houden kan je natuurlijk niet controleren maar je hebt het in ieder geval wel bespreekbaar gemaakt. En bedenk: pubers die hun eigen oplossingen mogen bedenken van hun ouders zijn ook sneller bereid om deze ook uit te voeren.

Wie kan je puber vertrouwen tijdens de reis?

Mochten er volwassenen zijn in de buurt van het vakantieadres van je puber dan kan het helpen om even contact te leggen voor je puber. Mocht je puber toevallig toch iets vergeten zijn, is de stap snel gemaakt om even te vragen of ze een blikopener kan lenen. Wanneer je puber meegaat met een georganiseerde jongerenreis, dan zijn er vaak al reisleiders die ook als contactpersoon dienen. Tijdens een georganiseerde reis zijn er ook regelmatig contactmomenten en mogelijkheden om vragen te stellen. Vaak wordt er op de eerste avond al uitleg gegeven over de regels en de excursies die je kan boeken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan wat je kan doen als er een noodsituatie ontstaat en wat de afspraken zijn voor de terugreis.

Wat kan je puber doen bij problemen?

Merendeel van de pubers kunnen heel goed zelf bedenken wat goede oplossingen zijn bij lastige situaties. Sowieso is het verstandig om een noodnummerlijst te hebben en een kopie van het identiteitsbewijs in de koffer. Ook is een kluisje geen overbodige luxe om waardevolle spullen in op te bergen. Denk ook aan een goede reisverzekering, deze verzekeringen hoeven niet duur te zijn! Mochten er onverhoopt toch problemen ontstaan, is het handig dat je puber weet wat zij kan doen.

Bespreek daarom vooraf ook wat er mogelijk zou kunnen gebeuren en bij wie ze dan terecht zou kunnen. Zo kan je scenario’s verzinnen en je puber laten bedenken hoe zij erop zou kunnen reageren. Wat doe je wanneer een leuke jongen je meevraagt voor een feestje? Hoe reageer je wanneer een jongen meer wil dan alleen maar knuffelen? Wat doe je wanneer de groep nog langer wil blijven feesten en je de enige bent die dat niet wil? Laat je puber de oplossingen bedenken en luister aandachtig. Geef tussendoor nog een paar tips die zouden kunnen helpen maar geef je puber vooral complimenten voor de zelfbedachte oplossingen.

Hoe laat je je kind los?

Het allerbelangrijkste is dat je als ouder een manier vindt om je puber los te laten. Merendeel van de vakanties met pubers verloopt goed en hier mag je als ouder ook op vertrouwen. Na alle bovenstaande tips zijn alle voorzorgmaatregelen al getroffen en kan je op je puber vertrouwen dat zij het aankan. Het helpt ook heel goed om dit tegen je puber te zeggen dat je hem of haar vertrouwt. Dit vergroot alleen maar meer zijn of haar zelfredzaamheid en zelfvertrouwen! Mocht je je toch te druk maken dan is het altijd goed om even met andere ouders te praten en je hart te luchten. Bezorgde gevoelens horen er gewoon bij, maar laat ze niet de overhand nemen en gun je puber een fijne en prettige vakantie!

Spring break stockphoto from Shutterstock / rawpixel.com

Lees ook

Angela Reijnhoudt
Social