Skip to Content

Middelbare school kiezen; welke niveaus en wat is het beste?

Middelbare school kiezen; welke niveaus en wat is het beste?

Jouw kind is toe aan de volgende stap: de middelbare school. Als het goed is zal de basisschool jullie goed begeleiden in de keuze van een school en natuurlijk geven zij het advies welk niveau jouw kind heeft. Maar dan ben je er nog niet.

Want welke school past nu het beste bij jouw kind? En wie maakt nu eigenlijk uiteindelijk de keuze: de basisschool, jij of het kind zelf?

Advies school

Natuurlijk doe je weinig als je het niveau niet weet. Welk niveau is geschikt voor jouw kind? De basisschool volgt jouw kind langere tijd en bepaalt daarop een advies. Ook de test in groep 8 (wat tegenwoordig niet meer standaard de CITO is) telt mee.

Doordat deze eindtoets naar later in het jaar is verplaatst, zal nu toch vooral de keuze afhangen van de inschatting van de leerkrachten en toetsen die het kind al eerder maakte.

Hierbij tellen vooral de resultaten mee uit groep 6, 7 en 8. Het zogenaamde basisschooladvies, wat sinds 2015 leidend is voor plaatsing op een middelbare school, wordt genomen op basis van:

  • Kennis en vaardigheden
  • Werkhouding
  • Sociale ontwikkeling
  • Medische bijzonderheden
  • De thuissituatie
  • Gedrag

Niet eens met advies

Soms kan het gebeuren dat je het echt niet eens bent met het advies van school. Wat doe je dan?

Natuurlijk rustig in gesprek blijven gaan met de leerkracht en ook openstaan voor de redenen waarom zij dit advies hebben gegeven. Zij kennen je kind immers al langer en zien hoe hij zich op schoolgebied ontwikkelt.

De basisschool hoeft geen rekening te houden met de wensen van de ouders op dit gebied. Ben je overtuigd van jouw gelijk en kom je niet verder? Ga in gesprek met de middelbare school, want die hoeven zich niet aan het advies van de basisschool te houden!

Meer tips vind je op oudersonderwijs.nl.

Welke middelbare schoolniveaus zijn er?

In principe zijn er 3 niveaus, alleen vind ik dat persoonlijk een beetje vreemde indeling. Want zeker bij het VMBO zitten heel veel niveauverschillen. Maar goed, officieel spreekt men over:

  • VMBO
  • Havo
  • Vwo

Het VMBO is dus weer op te delen in:

  • Vmbo basis
  • Vmbo kader
  • Vmbo gemengde leerweg (niveau T, maar met praktijkvakken)
  • Vmbo T (theoretisch, de vroegere Mavo)

Voor moeilijk lerende kinderen, waarvoor basis eigenlijk nog te moeilijk is, is er nog praktijkonderwijs, maar hier kom je niet zomaar voor in aanmerking.

Je moet hiervoor een speciale verklaring hebben of je stroomt door vanuit het Speciaal Onderwijs.

Tip: Wist je dat je online ook een test kan doen om te zien welk niveau er bij je past?

Sfeer proeven tijdens open dagen

De ene middelbare school is de andere niet en vaak heb je de keuze uit meerdere scholen die jouw niveau aanbieden. Ga dus zeker sfeer proeven op open dagen.

Hoewel dat misschien nog niet helemaal is zoals het op een gewone schooldag is, de sfeer van het gebouw en de mensen hangt er toch wel.

Laat zeker je kind lekker ronddwalen en proeven van de leuke dingen die ze op zo’n dag kunnen doen. Neem hier echt de tijd voor. En denk niet na 1 school: nu weet ik het wel. Doe ze echt allemaal! Je weet maar nooit…

Middelbare scholen vergelijken; wat biedt de school nog meer?

Veel scholen bieden leuke extra’s, zeker in de brugklas. En leuke dingen maken de vervelende kanten van een middelbare school net weer even minder erg. Huiswerk? Bah.

Maar die leuke extra vakken zoals extra sport, bijvoorbeeld, of misschien wel theater, die maken het naar school gaan toch juist weer leuk!

En kijk vooruit! Want wat bieden de scholen voor de oudere leerlingen als extra’s of extra curriculaire activiteiten zoals een toneelklas, een schoolkoor / orkest of …

Speciaal voortgezet onderwijs

Natuurlijk kan je ook echt op zoek gaan naar een speciale school die aansluit bij jouw levensstijl. Je kunt hierbij denken aan zaken als geloof, maar ook aan andere mogelijkheden zoals antroposofisch ( Vrije School) of een school die heel erg veel aan cultuur doet.

Laat je de keuze van vriendjes meebepalen?

Soms hoor je dat kinderen hun keuze vooral laten bepalen door de keuze van hun vriendjes. Natuurlijk is het heel gezellig om met bekenden naar een nieuwe school te gaan. Maar bedenk wel dat in nieuwe klassen ook weer heel veel nieuwe vrienden kunnen zitten!

Is de eerste keus eigenlijk een andere school, maar wordt er voor een andere school gekozen om bij vrienden te blijven?

Misschien kan je toch beter voor je gevoel van een fijne school gaan en nieuwe vrienden maak je zo… En dat vriendje van de basisschool kan je ook na school nog gewoon opzoeken!

De afstand

De afstand is ook een dingetje. Woon je in een kleinere gemeente, dan zal je kind waarschijnlijk een grote(re) afstand moeten overbruggen. Kies je dus maar voor de dichtstbijzijnde school? Dat is wel heel verleidelijk, maar kijk toch echt ook nog verder.

En misschien is het met de fiets dan niet echt fijn, zoek eens uit of de bus dan niet een uitkomst is.

Het verschil in scholen is behoorlijk groot en je kind moet er wel jaren verblijven. Daarnaast moet je natuurlijk wel tevreden kunnen zijn met de kwaliteit van de school.

Wie kiest?

Wie kiest uiteindelijk de school? Niet de basisschool, die geven alleen het niveauadvies.

Misschien weet de leerkracht vrij veel van de middelbare scholen in de buurt en kan ze je tips geven welke school volgens haar/hem het beste bij je kind past. Maar de keuze is bij jullie!

Natuurlijk zal jij als ouder door de mooie verhalen van de middelbare school heen moeten prikken om tot een realistische kijk te komen. Dat kan jij beter dan je kind. Heb jij echt je twijfels, schrap deze school dan van je lijstje.

Maar: geef je kind wel de vrijheid om zelf te mogen kiezen uit de rest van de scholen. Zo geef je hem de kans om een school te vinden waar HIJ zich echt thuis voelt en waar hij enthousiast zal gaan beginnen!

Niet jij, maar je kind zal er immers iedere dag heen moeten. Wie dus kiest? Jullie samen! Jij maakt de voorselectie, waar hij uit kan kiezen…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)