De vakantie staat voor de deur, grote kans dat je ergens de komende tijd wel een weekje of langer er tussen uit gaat. Even een andere omgeving en opnieuw opladen zodat je er weer tegenaan kunt. Alleen, wat doe je met de telefoon? Neem je die mee of ga je zonder telefoon op vakantie? Als het gaat om de zakelijke telefoon is het vaak nog wel makkelijk om die thuis te laten. Aan de andere kant, tegenwoordig is er een 24-7 economie en lijkt het wel alsof je nooit echt vrij bent. Zodra je ’s ochtends wakker wordt verschijnen de eerste mailtjes en berichten op je telefoon en dat gaat zo de hele dag door tot je weer in bed kruipt. Misschien is het juist daarom wel zo goed om die telefoon thuis te laten, dat je echt even met je gezin kan genieten.

Google weet alles

Zelf neem ik wel altijd mijn telefoon mee, ik kan gewoon niet zonder. Zeker nu je binnen Europa gewoon een databundel hebt kan ik niet meer ‘zonder’. Zeker omdat nog niet alle campings een even goed wifi-netwerk hebben. Ik bestel er dan ook rustig wat mb’s bij, voor de prijs van een bundel hoef je het vaak niet te laten. Ik ben er zo aan gewend om even iets op te zoeken. Denk aan wat reviews lezen in Zwitserland over welke berg het leukste is om te beklimmen, of wat de openingstijden zijn van een bepaald museum, de route naar een bepaalde bezienswaardigheid en ga zo maar door. Soms kom je wel in gebieden waar geen bereik is, ook in Nederland vind je die nog, zoals een paar weken terug in Flevoland. Dat vind ik dan ook niet erg, wel lekker rustig zonder al die meldingen.

Favoriete fotocamera

Daarnaast hebben we een heel mooie spiegelreflexcamera, maar in de praktijk gebruik ik toch vaak mijn smartphone. Het is een beetje oefenen, maar dan maakt hij ook prima foto’s, althans vooral buiten. Je hebt je telefoon altijd bij je en de camera-app is zo geopend zodat je direct kan klikken. Zo leg je toch net wat meer momenten vast dan normaal, via dropbox worden ze ook naar de laptop verstuurd zodat ik daar meteen bij kan. Ook kunnen de mooiste foto’s gedeeld worden, bijvoorbeeld op Instagram.

Een maand geleden in Zwitserland kwam ik er in de bergtrein achter dat mijn telefoon nog in de auto lag. Dan voel je je wel enorm onthand. Want nu kan je ook geen foto’s maken of filmen. Daar baalde ik enorm van, want we gingen op weg naar de sneeuw en dan wil je toch foto’s maken. Al vraag je je af wat als je geen foto’s kon maken. Gelukkig heeft mijn moeder exact dezelfde telefoon, dus kon ik daarmee foto’s maken en gebruikte zij haar eigen camera.

Tip om langer gebruik te kunnen maken van je telefoon

Eigenlijk kan ik ook niet zonder een powerbank, ik heb er altijd wel een (of soms zelf meer) bij me voor het geval dat. Helaas werkt de een beter dan de ander en is mijn favoriet onlangs kapot gegaan dus is het nog even zoeken. Mocht de energie opraken en ik de powerbank vergeten zijn, dan gebruik ik sinds kort de energiebespaarfunctie. Dan worden allemaal designdingetjes uitgeschakeld en apps die op de achtergrond draaien, als je voor de ‘extreme’ variant kiest wordt ook internet uitgeschakeld en kan je net zoals je gewend bent alleen nog maar bellen en als je dat instelt foto’s maken (maar dan wel zonder geo-tag want dat kost natuurlijk ook energie). Dit werkt echt, van minuten kan je op die manier nog een paar uur maken!

Telefoon thuis laten

Toch kan ik het ook wel begrijpen als je op vakantie gaat en je telefoon bewust thuis laat. Zodat je even lekker met je gezin op pad bent. Dan moet je wel met elkaar praten en samen tijd doorbrengen, of genieten van een goed boek.

Young woman with smartphone stock photo from Shutterstock / ministocker

Lees ook

Linda van Aken