Skip to Content

Messy play betekenis en voorbeelden

Messy play betekenis en voorbeelden

Hier in huis gaan de kinderen met enige regelmaat aan het einde van de dag in bad. Natuurlijk omdat dat lekker fris is, en ze schoon naar bed kunnen. Dat schoon naar bed kan je heel letterlijk nemen.

Ze worden vaak vies tijdens messy play; bijvoorbeeld omdat ze in de teil met modder / water die buiten staat gaan zitten, of omdat ze met verf aan het kliederen zijn. Mochten ze niet vies zijn worden ze dat wel met het avondeten.

Heb je een tweejarige weleens zelf kwark laten eten terwijl jij de baby aan het eten geven bent? Ze kan heel netjes eten, maar als je even niet kijkt, ho maar. Dan zit er meer op haar kleding en in het haar, en de zwarte tafel? Die herken je niet meer terug.

Het in bad gaan vindt ze leuk, maar haartjes wassen minder. Op sommige dagen heeft ze echter pech, en zit ze twee keer in bad. Dan doe ik er een klein laagje water in zodat ze kan spelen.

Even weken zullen we maar zeggen, kan ik daarna een poging doen om haar haren te gaan wassen en helemaal schoon te spoelen.

Nu hebben we daar totaal geen problemen mee.

De kleding is hier op aangepast; natuurlijk heeft ze ook ‘oude’ kleding of kleding die we hebben gekregen, maar niet onze stijl zijn ofzo die als knutselkleding gedragen worden. Het komt echter ook voor dat ze ‘onverwachts’ vies wordt. Als ze die witte legging aan heeft bijvoorbeeld…

Messy play wat is dat eigenlijk?

In Nederland lees je hier niet zoveel over, maar in Amerika des te meer. Het is een soort variant op het sensopatisch spelen waar je in ons eigen kikkerlandje tegenwoordig ook steeds meer over hoort. En steeds meer voorkomt.

Denk maar eens aan het kinetische zand. Als je er op gaat zoeken kom je ook heel veel Engelstalige sites tegen.

Logisch, het is ook een Engels begrip. Een goede Nederlandse vertaling is er volgens mij niet. Verbeter me als je die wel weet. Ik kan vervolgens wel op zoek gaan naar een definitie maar eigenlijk is het heel voordehandliggend; messy play betekent vies worden.

Niet bang zijn voor een beetje rommel en vies worden. Na afloop kunnen de kinderen natuurlijk helpen met opruimen, schoonmaken is ook een spel.

Waar is dat eigenlijk goed voor?

Goede vraag.

Er zijn verschillende redenen waarom messy play goed is voor de ontwikkeling van je kindje. Denk bijvoorbeeld eens aan het volgende:

  • Fijne motoriek. Het is een goede oefening voor de oog-handcoördinatie en de fijne motoriek. Denk bijvoorbeeld eens aan het stapelen van doperwten of het schrijven in polenta.
  • Samen spelen. Als er meerdere kinderen zijn leren ze te delen en wat een persoonlijke ruimte is.
  • Taalontwikkeling. Ze zullen gaan proberen om hun gevoelens onder woorden te brengen of als ze niet zo spraakzaam zijn kan je ze er vragen over stellen. Geef ze een pop of een paar dieren en ze zullen op hun manier proberen om het dagelijks leven na te spelen.
  • Persoonlijke ontwikkeling. Er is geen goed of fout; hierdoor kunnen ze lekker hun gang gaan en hun zelfvertrouwen ontwikkelen.
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling. Vaardigheden zoals concentratie, probleemoplossend vermogen en experimenteren zullen geoefend worden.
  • Intellectueel. Ook als je ze geen vragen stelt zullen ze ‘hypotheses’ gaan opstellen en uittesten. Ze gaan proberen om het spel te ‘begrijpen’ en nieuwe dingen te bedenken.
  • Creatieve ontwikkeling. Na al het bovenstaande lijkt me dit zeer vanzelfsprekend. Zeker met vormeloze materialen wordt er veel gevraagd aan de fantasie van kinderen.

Tot slot is deze manier van spelen ook zeer geschikt voor kinderen waar al een labeltje op is geplakt, of een vermoeden daartoe bestaat.

Het is rustgevend omdat ze zelf de regels kunnen bepalen en er geen goed / fout mogelijk is.

Inspiratie voor messy play?

Op mijn blog vind je al een aantal artikelen over sensopatisch spelen; bijvoorbeeld met scheerschuim verven of met de voetjes verven. Of de eetbare varianten zoals met yoghurtverf in bad, met gelatine of met maïsmeel.

Maar je kan er natuurlijk nog veel meer mee. Een aantal materialen die perfect geschikt zijn voor messy play:

  • Modder. Gewoon een teil water, een emmertje zand en nog wat los zandbakspeelgoed. Of liever een aantal stokjes en steentjes en laat maar gaan.
  • Koffie. Koop een extra pak (goedkope) koffie tijdens je supermarktbezoekje, zorg voor een diepe bak en klaar. Ruikt ook nog eens lekker!
  • Badschuim. Ja, ook dat is een variant voor messy play. Maar blijft je kind toch een beetje schoon.
  • Baking soda en azijn. Leuk ook op een lichttafel en voor experimenten.
  • Blotevoetenpad. Buiten de deur is een blotevoetenpad altijd leuk. Priscilla schreef hierover, maar ook in Nederland en België vind je ze.

Ben je dan toch een beetje bang voor vieze handjes, overweeg dan eens om te verven met schone handjes, waterballetjes of vul zo’n hersluitbaar boterhamzakje met haargel.

Tips voor messy play?

Inspiratie is fijn, maar tips gebaseerd op de ervaring hier in huis kunnen ook heel handig zijn.

  • Wie: Messy play is geschikt voor iedereen; voor baby’s die al goed op hun buik kunnen liggen en hoofdje op houden tot oma’s en opa’s van 99 jaar.
  • Wat: De materialen die geschikt zijn voor messy play vind je hier boven al. Laat je kindje ook zelf eens (onder begeleiding) op zoek gaan naar leuke materialen. The sky is the limit.
  • Waar: Buiten op het grasveld (zeker vlak voor een regenbui) of de badkuip / vloer in de douche zijn uitermate handige plaatsen. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld ook heel goed op een douchegordijn spelen. Komt het daarbuiten; is het spel voorbij.
  • Wanneer: Een cake smash is natuurlijk de perfecte gelegenheid voor een messy play. Maar ook op alledaagse basis. Messy play is bijvoorbeeld leuk voor op een zonnige dag buiten om daarna onder de tuinslang te gaan spelen of aan het einde van de dag, na het eten en voor het badderen. Komt je kindje ook een beetje tot rust.
  • Hoe: Gebruik je fantasie; daar zijn geen regels voor. Het beste kan je eenvoudig beginnen met één of hooguit twee materialen en daar langzaamaan middelen aan toevoegen. Kleding die iets aan de kleine kant is, of waar een gat / vlek in zit zijn prima kleding. Voor buiten gewoon lekker op blote voeten of met regenlaarsjes aan. Staat ook nog eens superschattig.
  • Niet doen: Probeer aanwijzingen zoals “niet gooien” of “niet…” te vermijden, maar in plaats daarvan te melden wat er van ze verwacht wordt. De rijst in de bak, of met elkaar delen.

Vergeet niet; als jij bang bent om vies te worden geef je dat al snel over aan je kinderen. Het goede voorbeeld geven doet wonderen! Heb je daarna meteen een goede reden om een uur in een heerlijk bad door te brengen.

Hoe denken jullie over vies worden tijdens het spelen? Mogen jullie kinderen dat?

Linda van Aken
  1. Onzeweg says:

    Hoi,

    wat leuk, ik heb nog nooit gehoord van messy play. Onze zoon is 2 en 1/2 en heeft een zandbak waar hij nog nooit mee heeft gespeeld, hij zegt steeds: mama doen! Hij houdt niet van viezigheid, wat ik echt jammer vind. Zodra er iets aan zijn vingers zit komt hij naar me toe met open hand en wil hij dat ik het schoonmaak. na het lezen van jouw leuke logje, vind ik dat wel erg jammer en vraag ik me af of onze kleine M ooit wel van zand zal gaan houden..

  2. Linda says:

    Oeps, ondanks mijn site waarbij ik dit regelmatig promoot, moet ik eerlijk bekennen dat ik vaak liep te mopperen op mijn kinderen. Niet dat ze niet vies mogen worden, maar ze flikken het altijd weer om dit te doen in hun nieuwe, nette goed. Je wordt het wel zat om 7 dagen in de week kleren weg te moeten gooien omdat ze weer eens groene knieën hebben of dat ze er weer een gat in hebben gevallen (nogal een dure bedoening) Oude kleren lagen er wel, maar deden ze gewoon niet aan! Tegenwoordig gaat het steeds beter. Ze beginnen het nu zelf te beseffen dat ze, wanneer ze oude kleren aan hebben, meer mogen doen, dan wanneer ze nieuw goed aan hebben en trekken nu al gelijk de oude kleren aan :)

  3. Pauline says:

    Ben gek op ‘messy play’!
    Alleen dat schoonmaken… :-S Daar ben ik dan weer minder fan van.

  4. Sas says:

    Wat goed dat je hier uitgebreid aandacht aan besteed! Zo belangrijk

  5. Jess says:

    Ik ben er nooit zo bewust mee bezig maar Sam speelt iedere dag lekker buiten en wordt eigenlijk standaard vies en nat. Vind het altijd heerlijk als hij lekker aan het prutsen is en kan me er niet druk over maken. Hoe viezer, hoe beter! Niets leuker dan plassen stampen en spelen in het bos. Moddersoep maken, is hier momenteel favoriet.

Comments are closed.