Skip to Content

Menstruatie klachten; hoeveel dagen ervoor, uitblijven en bloedverlies verminderen als het erger worden

Menstruatie klachten; hoeveel dagen ervoor, uitblijven en bloedverlies verminderen als het erger worden

Het wordt wel eens sarcastisch het maandelijkse feest genoemd, je menstruatie. Het liefst zou je met een warm dekentje en comfort food lekker op de bank liggen en series kijken, al is dit met een gezin en baan niet haalbaar om dit elke maand en de hele cyclus te doen.

Bijna alle vrouwen merken net voor hun ongesteldheid dat hun stemming verandert of dat ze last hebben van gevoelige borsten, hoofdpijn of pijn in de onderrug.

Dit is niet iets waar jij je zorgen over hoeft te maken, maar erg vervelend is het wel. Wat kun je doen aan deze symptomen om het ongemak zoveel mogelijk tegen te gaan?

Naar schatting zijn er maar liefst 1 op de 3 vrouwen die last hebben van heftige pijnklachten als ze menstrueren. Dit komt neer op ongeveer 800.000 vrouwen in Nederland.

Veel bloedverlies, heftige buikkrampen, maagklachten en zelfs overgeven of flauwvallen is iets waar deze grote groep vrouwen maandelijks mee te stellen heeft.

Ook kampen veel vrouwen met een ijzertekort omdat ze zoveel bloed verliezen en zijn ze moe, snel duizelig en hebben het koud.

Wanneer naar de huisarts?

Thuisarts.nl raadt aan om bij de volgende 5 klachten een bezoek aan de huisarts te brengen:

Heftige pijn

Heftige pijn is altijd een teken om contact op te nemen met de huisarts.

Hevige menstruatie- of buikpijn kan duiden op endometriose, een pijnlijke en ernstige aandoening waarbij baarmoederslijmachtig weefsel chronische ontstekingen geeft.

Als je hier op tijd bij bent, kan onvruchtbaarheid mogelijk voorkomen worden. Maar het kan ook zijn dat er iets met de eierstokken of met je baarmoeder aan de hand is.

Extreme PMS klachten

Veel vrouwen ervaren PMS-klachten zoals hoofdpijn, buikkrampen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen.

Er zijn ook vrouwen met PMDS, je kunt dit wel zien als het gemene zusje van PMS. De klachten bij PMDS zijn erg heftig, denk aan slapeloosheid, woedeaanvallen, angsten, prikkelbaarheid, depressiviteit en andere lichamelijke klachten.

De gynaecoloog in het ziekenhuis kan je hier bij adviseren, er wordt wel eens aan je gevraagd om een menstruatiedagboek bij te houden waarin je de klachten noteert.

In het algemeen kun je PMDS herkennen aan deze klachten die verband houden met de menstruatie.

Hevig bloedverlies

Het verschilt per vrouw in wat je als hevig bloedverlies ziet, maar er zijn vrouwen die per uur hun maandverband of tampon moeten verwisselen omdat ze anders kans op doorlekken hebben.

Ook als je een lange periode ongesteld bent, langer als 7 dagen of als je een korte cyclus hebt is het raadzaam om langs de huisarts te gaan.

Tussentijds bloedverlies

Ga ook bij tussentijds bloedverlies of bloedverlies na de gemeenschap naar de huisarts.

Er hoeft niet iets ernstigs aan de hand zijn, het kan dat je last hebt van een wondje in je baarmoeder of door gebruik van medicijnen, maar het kan ook duiden op ernstige aandoeningen zoals baarmoederhalskanker.

Lees ook: Spotting bloedverlies tussen menstruatie of tijdens zwangerschap

Ineens uitblijven van je menstruatie

Heb je altijd een regelmatige menstruatie en blijft deze uit, terwijl je niet zwanger bent of nog te jong voor de overgang?

Dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan, deze kan onderzoeken of er sprake kan zijn van schildklierproblemen of van een hormonale disbalans.

In zeldzame gevallen kan het betekenen dat je vervroegd in de overgang zit, zeker belangrijk om dan naar de huisarts te gaan omdat dit ook andere lichamelijke klachten geeft zoals bijvoorbeeld botontkalking en een slechte nachtrust.

Lees ook: Menstruatie overslaan, vervroegen of uitstellen voor vakantie 

Menstruatieverlof

Sinds 2001 hebben vrouwen in Zuid-Korea recht op een maandelijkse dag vrij, je zou het kunnen zien als menstruatieverlof.

Er zijn meer landen bekend waar vrouwen thuis kunnen blijven als ze klachten ondervinden door hun menstruatie, dit zijn vooral landen in Azië zoals Japan, Taiwan, Zuid-Korea en Indonesië.

In Europa is Italië het eerste land waar ze het voorbeeld van hun Aziatische buren willen volgen.

Wat te doen aan menstruatieklachten?

Warmte helpt te ontspannen

Maak gebruik van een kruik of warm bad om zo te ontspannen. Een warm bad of een warme kruik kan helpen tegen buikkrampen en rugpijn.

Als de rugpijn hierdoor niet geheel weggaat zijn er ook onderrugoefeningen die helpen om deze te ontspannen.

Een bekende is het hol en daarna bol maken van de rug, maak eerst de rug bol en daarna weer hol en herhaal dit 5 keer.

Bewegen

Misschien iets waar je niet direct zin in hebt, maar door te bewegen maakt je lichaam dat fijne stofje endorfine aan waardoor pijnprikkels minder snel door ons zenuwsysteem opgenomen worden, oftewel: het vermindert de pijn.

Lekker een stuk wandelen of zwemmen kan dus helpen om je wat beter te voelen. Mensen die depressief zijn krijgen vaak de tip om te gaan wandelen in de natuur, voor een slechte stemming kan wandelen ook helpen.

Massage

Een onderrugmassage helpt om die pijnlijke, stijve rug losser te maken. Kijk je partner eens lief aan, dit kan ook met een speciaal warmtekussentje voor in je rug.

Orgasme

Tja, niet iets waar je misschien aan denkt of zin in hebt maar het blijkt dat bij een deel van de vrouwen een orgasme kan zorgen voor minder menstruatieklachten en pijn. Ook door de stofjes die vrijkomen bij het klaarkomen.

Anticonceptie methoden

Als je een anticonceptiemiddel gebruikt, kan dit van invloed zijn op je menstruatie. Een koperhoudend spiraaltje kan de pijnklachten verergeren.

Mocht je dus veel last hebben van bloedverlies en krampen dan is het niet aan te raden om dit spiraaltje te laten plaatsen.

Informeer altijd bij de huisarts wat deze aanraadt om als anticonceptie te gebruiken.

Deze anticonceptie staat bekend als methoden die de menstruatieklachten kunnen verminderen, raadpleeg wel altijd een dokter en bespreek dat je zoveel last hebt van je menstruatie voor je overgaat tot deze middelen:

  • Hormoonspiraal
  • Anticonceptiepleister
  • Prikpil
  • De pil zonder oestrogeen
  • De anticonceptiering
  • De combinatiepil
  • Het anticonceptiestaafje
Het wordt wel eens sarcastisch het maandelijkse feest genoemd, je menstruatie. Het liefst zou je met een warm dekentje en comfort food lekker op de bank liggen en series kijken, al is dit met een gezin en baan niet haalbaar om dit elke maand en de hele cyclus te doen.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *