Skip to Content

Melatonine kinderen; ervaringen, effecten en tips doorslapen

Melatonine kinderen; ervaringen, effecten en tips doorslapen

Het concentreren op school is lastig en je kind gaapt veel. Je kunt je dan als ouder behoorlijk radeloos voelen. Het kan zijn dat je naar de dokter gaat. En dat deze als advies geeft om melatonine tabletjes uit te proberen. Wat doet melatonine? En zijn er ook bijwerkingen aan het gebruik hiervan?

Dit is wat melatonine doet

Er zijn kinderen die ’s avonds zeer slecht in slaap kunnen komen, ook zijn er veel slaapproblemen bij kinderen.

Ondanks een vast bedritueel, weinig prikkels voor het slapengaan en een kamer die is toegespitst op een goede nachtrust. Terwijl je kind de slaap wel hard nodig heeft. De volgende dag voelt je kind zich moe.

Melatonine zorgt ervoor dat wij mensen ons slaperig gaan voelen. Het is een hormoon wat het lichaam zelf aanmaakt. Door de melatonine krijgt je lichaam het seintje dat het tijd is om naar bed te gaan.

Vaak slik je melatonine in tabletvorm. De laatste jaren zijn melatoninetabletjes ook bij de drogist en apotheek verkrijgbaar.

Hoe je lichaam melatonine aanmaakt

De aanmaak van melatonine vindt plaats in de pijnappelklier. Deze klier zit in de hersenen. Het is een kleine klier die middenin aan de achterkant van de hersenen ligt. De gehele dag door geeft de pijnappelklier melatonine af. Dit wordt aan het bloed doorgegeven.

Afhankelijk van het tijdstip op de dag, is de hoeveelheid melatonine die afgegeven wordt. Zo wordt er ’s ochtends en ’s middags minder melatonine afgegeven dan ’s avonds.

De melatoninepiek ligt rond de avond. Het moment om je klaar te maken voor je nachtrust. Na de nacht wordt de hoeveelheid melatonine weer minder. De afgifte van melatonine verschilt per persoon. Als je een avondmens bent, komt de melatoninepiek later dan bij een ochtendmens.

Onderzoekers ontdekten dat licht van invloed is op de aanmaak van melatonine.

Als het buiten of in de kamer donkerder wordt, zal de aanmaak van melatonine geleidelijk omhoog gaan. En in een lichte omgeving, gaat de aanmaak omlaag.

Tablet melatonine helpt de aanmaak ervan te stijgen

Melatonine kinderen; ervaringen, effecten en tips doorslapen - Mamaliefde

Binnen een half uur tot 2 uur na de inname van een melatoninetablet, zal de waarde stijgen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de piek eerder bereikt wordt.

Het helpt om makkelijker in slaap te vallen, ook voor kinderen. Voor het doorslapen heeft melatonine weinig effect, maar voor het inslapen des te meer.

Een oplossing voor het doorslapen kan een melatonineretard zijn. Hierdoor wordt doorslapen wel gemakkelijker. Je kunt het vergelijken met een langzaam werkende vorm van melatonine.

Als je kind midden in de nacht wakker wordt, dan is een melatonineretard een hulpmiddel om weer in slaap te vallen. Het lichaam ‘snapt’ dat het nog geen tijd is om wakker te worden en te blijven.

Inname melatonine kinderen

Melatonine is verkrijgbaar in tabletjes. Het beste kan je kind dit innemen met water.

Omdat het een tijdje duurt voor de gewenste hoeveelheid melatonine wordt afgegeven aan het bloed, kun je de tabletten een half uur tot twee uur voor de slaaptijd ingeven.

Het is per kind verschillend hoe snel dit gaat. Wel is het zo dat een volle maag de verhoging van melatonine tegenhoudt.

Vaak is de opbouw zo als je start met het innemen van melatonine bij een kind:

  • 1 uur voor de gewenste slaaptijd neemt je kind met water een melatoninetabletje in
  • Als blijkt dat het in slaap vallen langer dan een uur duurt, dan kan de volgende dag het melatoninetabletje eerder gegeven worden.

Het is belangrijk om ook bij een melatoninetabletje een vast bedritueel aan te houden. Ook het slapen in een donkere kamer kan helpen om het lichaam meer in de slaapstand te brengen.

Kinderen die na het innemen van het tabletje nog gaan TV kijken, sporten of spelen zullen lastig in slaap vallen. Dit omdat het lichaam zich nog niet voorbereidt op het slapengaan. Door je kind in bed te leggen, een uurtje na het tablet, helpt dit mee aan het gevoel om zich slaperig te voelen.

Let op: Melatonine is namelijk geen slaapmiddel. Het helpt je kind om zich slaperig te gaan voelen.

Welke bijwerkingen kleven er aan het gebruik van melatonine?

Net als alle medicijnen kan het gebruik van melatonine ook bijwerkingen geven. Gelukkig hebben de meeste kinderen geen klachten of bijwerkingen door het gebruik van een melatoninetablet.

Bijwerkingen kunnen zijn:

  • Hoofdpijn (vaak de eerste dagen na het gebruik van de tabletjes)
  • Stemmingswisselingen
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Meer dromen krijgen
  • Slaperig blijven bij het opstaan

Bespreek de bijwerkingen altijd met de huisarts. Deze kan dan afwegen of er verder gegaan kan worden met de tabletjes of dat er een andere oplossing bedacht moet worden.

Dosering melatonine

De huisarts schrijft niet bij ieder kind een standaard hoeveelheid voor. Vaak zal er gestart worden met een hoge dosis melatonine, 1-2mg. Dit omdat het effect dan hoger is. Ouders kunnen dan in de gaten houden hoe lang het duurt voor hun kind slaperig wordt.

Als het effect bewezen is, wordt de dosering vaak naar beneden afgebouwd. De meeste kinderen slikken een hoeveelheid van 0,5 tot 1,5 mg melatonine. Je zou het mogelijk niet verwachten, maar een te hoge dosering kan juist een kind over de slaap heen tillen. Met als gevolg dat je kind alleen maar langer wakker blijft.

Melatonine kan veilig gebruikt worden volgens de apotheek.

Vaak zijn melatoninetabletjes nodig voor een korte periode, maar het kan ook dat je kind dit langer voorgeschreven krijgt. Doe dit altijd in overleg met je huisarts, zodat deze het proces goed mee kan volgen.

Melatonine kinderen; ervaringen, effecten en tips doorslapen - Mamaliefde
Mirjam de Stigter