De meivakantie, ook wel bekend als de voorjaarsvakantie is het ene jaar in mei, maar kan ook al in april plaatsvinden. Vaak valt het tegelijk met Koningsdag, of 4 en 5 mei. 1 week is verplicht, maar veel scholen plannen vanwege de feestdagen het rooster zo dat je twee weken vrij bent. In een groot gedeelte van Europa is het al heerlijk weer zodat je dit ook heel goed kan gebruiken als periode om op vakantie te gaan. Maar dan zonder dat je de hoofdprijs hoeft te betalen vanwege het voorseizoen. Ook in de meivakantie worden er allerlei activiteiten georganiseerd in Nederland. In deze vakantie vallen er een aantal feestdagen die op extra evenementen kunnen rekenen zoals de Lammetjesdagen, Pasen, Koningsdag en de 5 mei bevrijdingsfestivals.

Let op: Vanwege het Coronavirus gaan de events dit jaar natuurlijk niet door.
Een aantal organisaties hebben daarom alternatieven, klik vooral door om die te lezen.
Lees ook: Tips om de vakantie thuis zo leuk mogelijk te maken.

Paasweekend

Het eerste weekend van de meivakantie is dit jaar het Paasweekend. Ook als je niet naar de kerk gaat wordt dit steeds vaker gevierd, zo worden er eieren verstopt die gezocht mogen worden, thuis in de achtertuin of ergens op locatie gezellig met andere gezinnen. Wie weet wat je nog meer vindt… Vergeet ook niet de vreugdevuren die met name in het oosten van het land worden aangestoken of het traditionele bezoekje aan de meubelboulevard.

Lees ook: De leukste uitjes en activiteiten tijdens het Paasweekend; van paasvuren tot paasmarkten en festivals
Lees ook: Paaseieren zoeken Nederland
Lees ook: Last minute weekend weg tijdens het Paasweekend

Koningsdagfeesten & vrijmarkt

Ook in het kader van Koningsdag worden er overal feesten georganiseerd in de avonduren of overdag. Natuurlijk vinden ook de traditionele vrijmarkten plaats. Kan je gezellig met je kind op zoek gaan naar nieuwe schatten, of misschien wel verkopen om zo meer ruimte te maken in huis. Natuurlijk mogen oranje of een rood-wit-blauwe outfit niet ontbreken net als de oranje tompouce van de Hema.

Lees ook: Vrijmarkten in Nederland; De leukste rommelmarkten om op Koningsdag te bezoeken, ook met kinderen
Lees ook: Koningsdag vrijmarkt; tips voor koopjesjagers
Lees ook: Koningsdag tips en originele ideeën om geld te verdienen
Lees ook: Koningsdag activiteiten en spelletjes ook voor peuters en kleuters

Bevrijdingsfestivals

Lekker dansen op muziek, een feestje vieren, wat eten of meedoen aan één van de vele andere activiteiten die worden georganiseerd? Tijdens de bevrijdingsdagfestivals kan dat! Niet alleen meer voor volwassenen maar steeds meer festivals zijn ook leuk voor kinderen, of worden speciaal daarvoor georganiseerd. Veel van deze festivals zijn ook gratis te bezoeken!

Lees ook: De leukste bevrijdingsdagfestivals met kinderen

Meivakantie uitjes Drenthe

Meivakantie met Klus Plopsa Indoor Coevorden – Coevorden

Kabouter Klus, de gekste en handigste kabouter van de Lage Landen, komt tijdens de meivakantie Plopsa Indoor Coevorden op stelten zetten. Hij staat te popelen om samen met jou te zingen en te dansen tijdens de te gekke Klus Show! Plopsa Indoor Coevorden is de ideale locatie om samen met de familie de eerste lentekriebels te beleven!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Plopsa Indoor Coevorden

Meivakantie uitjes Flevoland

Waterfeest Batavialand – Almere

Tijdens het waterfeest in Batavialand kun je aan de slag met water. Zo kun je allerlei proefjes doen in het waterlab. Leer hoe stoom ontstaat of welke materialen drijven of juist zinken. Ook kun je lekker met water aan de gang tijdens het waterkanonschieten of met supersoakers blikken omschieten. Luister naar de verhalen van de watermens en laat je schminken als zeemeermin of –man. Een spetterend feest met muziek en dans.

Meer informatie vind je hier.

Brute Kracht; Planes en Cars Aviodrome – Lelystad

Kom auto’s en vliegtuigen spotten en machtige machines bewonderen tijdens Brute kracht: Planes en Cars. Stel ook je eigen kracht op de proef en klim naar grote hoogte op het ‘krachtveld’ tijdens dit stoere evenement!

Zelf een echt vliegtuig besturen? Dat is de droom van menig kind! Tijdens de Kindervliegdagen hanteren jonge piloten van 8 tot en met 16 jaar de stuurknuppel van een Cessna 172.

André Kuipers komt 5 mei een presentatie geven over zijn ervaring in de ruimte. Na de presentatie, welke 75 minuten duurt, is er de mogelijkheid om André Kuipers te ontmoeten tijdens een meet & greet in de foyer!

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Luchtvaart & Themapark Aviodrome Lelystad review 

Orchideeënhoeve met Jungle Freakshow

Ga in de meivakantie op avontuur in de geheel overdekte Orchideeën Hoeve en beleef een werelds dagje uit. Test jouw junglekennis tijdens de spannende Junglefreakshow, ontmoet de sterren van het nieuwe Makirijk en ravot er op los in de waterrijke speeltuin. Wil je je bezoek aan de Orchideeën Hoeve nog spannender maken? Schuif dan aan bij de bloedstollende Junglefreakshow en kom oog in oog te staan met de griezeligste talenten uit de jungle. Aan de hand van moeilijke junglevragen en uitdagende opdrachten testen onze rangers in een half uur tijd jouw junglekennis en kun je laten zien dat jij een echte ranger bent!

Meer informatie vind je hier.

Meivakantie uitjes Gelderland

Kinderrondleiding kasteel Ammersoyen – Ammerzoden

In de schoolvakanties zijn er rondleidingen speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders door kasteel Ammersoyen. De kinderen mogen zich eerst verkleden tot jonkvrouw of ridder, daarna gaan ze met de gids een tour maken door het kasteel. Voor even waan je je een echte ridder of jonkvrouw! Onderweg zie je onder meer torenkamers, de ridderzaal, ‘plonsplees’ en schatkisten. Via trappen in de muren klimmen we naar de wapenkamer waar jullie harnasonderdelen mogen passen. We sluiten de rondleiding af met een bezoekje aan de spannende kerker van het kasteel. Na afloop van de rondleiding kunnen jullie in de taveerne een knutselactiviteit doen.

Meer informatie vind je hier.

Burgers’ Zoo – Arnhem

Burgers’ Zoo organiseert vanaf de start van de meivakantie de grootste apenkooi van Nederland. Kinderen en volwassenen worden uitgedaagd om te klimmen, hangen, rennen, vliegen en springen over een creatief ontworpen parcours van klimtoestellen en speelattributen in de buitenlucht. Niet alleen is het gezond om te bewegen, maar ook ontdekken deelnemers spelenderwijs hoe goed dieren op verschillende onderdelen presteren. Bovendien kan het parcours met verschillende vaardigheden als insteek worden afgelegd. Aan elke invalshoek is een bijpassende diersoort gekoppeld: zo lenig als een aap (behendigheid), zo sterk als een beer (kracht), zo snel als een cheeta (snelheid) of zo licht als een vlinder (evenwicht / balans). Spelenderwijs ontdek je tijdens het parcours allerlei informatie over de prestaties van die diersoorten op bepaalde vaardigheden.

Meer informatie vind je hier.

MuZIEum – Nijmegen

Bij het muZIEum brengen ze hun tijd graag door in de tuin! En daarom organiseren ze een leuke activiteit waarin je de lente kunt beleven zoals onze blinde collega’s en dus in het pikkedonker! Hoe werk je in de tuin als je blind of slechtziend bent? Hoe pak je dat aan? Bij het muZIEum kun je het in de meivakantie gaan ervaren! Samen met een blinde of slechtziende gids ga je de muZIEumtuin in en ervaar je het buitenleven, maar dan zonder iets te zien. De gids is dé ervaringsdeskundige en kan je hier van alles over vertellen.

Meer informatie vind je hier.

Meivakantie uitjes Noord-Brabant

Kinderkunstfabriek – Den Bosch

De Kinderkunstfabriek is een onderdeel van het programma in de Verkadefabriek dat speciaal is samengesteld voor kinderen. In de Kinderkunstfabriek vind je theatervoorstellingen, films, tentoonstellingen, dansvoorstelling voor en door kinderen. Tijdens de meivakantie vinden er extra voorstellingen plaats.

Meer informatie vind je hier.

Animal Event Speelland Beekse Bergen – Hilvarenbeek

Het festival voor alle dierenfans; jong en oud onderging in 2018 een ware metamorfose en in 2019 wordt deze nieuwe koers voortgezet. De vijf event area’s zijn opnieuw met elkaar verbonden door een centrale Promenade. De thema’s Bos, Park, Eiland, Strand en Dorp waarin je de diverse dieren tegen komten ook kan knuffelen of bewonderen, sluiten ook nu weer aan bij de verschillende delen van het evenemententerrein. Een vaste route loopt langs pistes, podia, terrasjes en stands. Naast betoverende dierenshows, interactieve workshops en leerzame demonstraties biedt het evenement gezellige foodcourts en verrassend straattheater.

Meer informatie vind je hier.

Meivakantie uitjes Noord-Holland

NEMO Science Museum – Amsterdam

Tijdens de meivakantie kun je genieten van extra workshops en demonstraties in NEMO Science Museum. Laat de tandwielen draaien en ga aan de slag met scheikundige proefjes in het laboratorium. In workshops en demonstraties ontdek je hoe nuttig en leuk ‘maken’ is. Zo maak je in De Werkplaats je eigen tandwielen. In het Laboratorium word je zelf een wetenschapper met een witte labjas aan. Zet je veiligheidsbril op en ga aan de slag met experimenten en proefjes. NEMO’s Kettingreactie in deze vakantie extra vaak te zien. NEMO is in de meivakantie ook op maandagen open.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: NEMO Science Museum Amsterdam met kinderen

Piratenweken Scheepvaartmuseum -Amsterdam

Schip ahoy! Ben jij een stoere piraat? Kom dan tijdens de meivakantie  naar de Piratenweken in Het Scheepvaartmuseum. Je kunt op de foto met Aadje Piraatje op het Open Pleyn en er is een leuke kleurplaat. En er zijn elke dag allerlei extra activiteiten voor families met kinderen van 3 t/m 12 jaar!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Scheepvaartmuseum met kinderen

Tropenmuseum – Amsterdam

Haal je creatieve hart op tijdens de meivakantie in het Tropenmuseum. Ontdek vier bruisende modesteden in de tentoonstelling Fashion Cities Africa en maak een foto met jouw zelf gemaakte pet van eigen ontwerp met mode van Nairobi of Casablanca op de achtergrond. Liever zelf aan de slag? Doe dan mee met een van de creatieve activiteiten in de Lichthal en ontwerp je eigen tas, pet, strik of armband. Deze mag je na afloop natuurlijk mee naar huis nemen!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Tropenmuseum Amsterdam; metZieZo naar Marokko

Linnaeushof – Heemstede

Laat je kinderen lekker buiten uitrazen in Europa’s grootste speeltuin: Linnaeushof die altijd rond deze tijd opengaat.  Bij de opening van het nieuwe speelseizoen presenteert Linnaeushof een fantastisch nieuw klim en klauter speeltoestel waarop je een behendigheidsparcours kunt afleggen. Het toestel (zie impressie beneden) is maar liefst vijftien meter lang en vijf meter breed. Met tien overgangen van eucalyptushout en touw leg je er een sportief en vrolijk parcours op af, slingerend en springend van paal tot paal en over eilandjes. Een te gekke uitdaging voor kinderen vanaf zes jaar, maar ook voor volwassenen. Dit spannende speeltoestel belooft een van de grootste hits in het komende seizoen te worden.

Daarnaast loopt van 27 maart t/m 26 mei loopt de coole YouTube Vlogwedstrijd van Linnaeushof. Wat je moet doen? Maak tijdens je bezoek aan Linnaeushof een te gek filmpje en plaats het op YouTube. Bezoekers aan de website van Linnaeushof stemmen vervolgens op hun favoriete filmpje. In de aanloop naar het nieuwe speelseizoen verloot Linnaeushof maar liefst tien keer vier vrijkaartjes onder de kinderen die een leuke reactie achterlaten op de aankondiging van de YouTube Vlogwedstrijd op de Facebookpagina van Linnaeushof. Vertel bijvoorbeeld waarom je graag aan de wedstrijd mee wil doen of wat je leuk vindt aan het speelparadijs in Bennebroek. Het liefst natuurlijk met een filmpje.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Linnaeushof

Dat wordt lachen! Beeld en geluid – Hilversum

Grappenmakers (in de dop) opgelet! Van zondag 28 april tot en met zondag 5 mei staat Beeld en Geluid helemaal in het teken van humor. Geniet met het hele gezin van de theatershow van VET Kindercabaret, laat je fantasie de vrije loop tijdens de familie-acteerworkshop of leer de kneepjes van het stand-up comedy vak van professionele lolbroeken zoals Tex de Wit en Comedyhuis Utrecht. Dat wordt lachen!

Meer informatie vind je hier.

Keukenhof met roofvogelshows – Lisse

Ieder voorjaar staan in de Keukenhof meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Dit is een unieke en onvergetelijke belevenis, niet alleen voor toeristen maar ook met kinderen. Naast de ruim 32ha aan bloemen zijn er speciale shows, is er een kinderboerderij, kan je een tochtje maken met de boot of een stukje fietsen.

In de meivakantie vliegen valken, uilen, buizerds en arenden vlak boven je hoofd. Deze spectaculaire roofvogelshows duren 45 minuten en starten om 12.00 uur en om 14.30 uur.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Keukenhof Lisse met kinderen; een typisch Hollandsch uitje met speeltuin, doolhof en kinderboerderij

Kids Adventure Week – Zandvoort aan Zee

Tijdens de meivakantie hoef je je in Zandvoort aan Zee nooit te vervelen! Daar zijn kinderen namelijk de baas tijdens de Kids Adventure Week. Houd je kind van vieze, creatieve, leuke, stoere, gekke en toffe activiteiten? Om alles in goede banen te leiden wordt er een Kinderburgemeester aangesteld. Hij/zij heeft een ere-functie tijdens de Kids Adventure Week en krijgt daarom ook de ambtsketen van de ‘echte’ burgemeester overhandigd. En dit zal slechts één van de vele officiële taken zijn die de Kinderburgemeester zal vervullen.

Meer informatie vind je hier.

Meivakantie uitjes Limburg

Piratenweken Kasteelpark Born – Sittard-Geleen

Tijdens de meivakantie organiseert het Kasteelpark themaweken vol doe-activiteiten. 2019 wordt het jaar van de Piraten! Ahoy maatjes! Ga je mee schatzoeken of word je liever gekielhaald? Klim in het kraaiennest en ontdek het leven van de Piraten. Op een aantal dagen zijn er extra activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Meivakantie uitjes Zuid-Holland

Kinderrijk; Wij zijn de baas Pro Demos – Den Haag

Als de politici vrij zijn, nemen kinderen het Binnenhof over. ProDemos organiseert ook deze meivakantie (van 30 april t/m 4 mei) verschillende activiteiten voor kinderen. Zo kan je vrijdag 4 mei kun je bij ProDemos al knutselend, spelend en luisterend ontdekken hoe de Tweede Kamer werkt en dat je ook zelf politicus kunt worden. Iedere editie van Kinderrijk heeft een ander thema. Deze meivakantie: “Wij zijn de baas!” De kids beslissen zelf wat er gebeurt tijdens een vogelgriepepidemie, stellen vragen aan Kamerleden en bezoeken de Tweede Kamer. Ook besteden we speciaal aandacht aan 4 en 5 mei en het belang van vrijheid voor de democratie.

Meer informatie vind je hier.

Kinderen testen ouders Omiversum – Den Haag

Tijdens de meivakantie krijgen kinderen de kans hun ouders op hun natuurkennis te testen bij Omniversum. Daarvoor nemen ze hen na afloop van de grootbeeldfilm Backyard Wilderness mee op een gratis safari in de achtertuin van het Haagse filmtheater. Vinden je ouders dat je te vaak op je mobiel zit en dat je meer naar buiten moet gaan? Nu heb je de kans om je ouders te testen of zij wel genoeg buiten zijn geweest. Bij de kassa krijg je een routekaart met vragen en weetjes, waarmee je kunt uitvinden hoeveel je ouders weten. Als ze een voldoende halen, krijgen ze een gratis kopje koffie of thee. De safari duurt ongeveer dertig minuten, maar als ze slim zijn misschien wel korter.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Recensie Backyard Wilderness Omniversum Den Haag

Familiedagen – Gorinchem

Bezoek de familiedagen tijdens de meivakantie in Gorinchem  en laat je verrassen door een ruim aanbod aan interessante winkels en bedrijven. Ideaal om inspiratie op te doen, je te laten inspireren of leuke workshops te volgen. De vernieuwde pleinen, diverse podia en het kindervermaak vullen elkaar feilloos aan. Aanwezige branches zijn onder andere: mode, wonen, ondernemerschap, literatuur, gezondheid, religie, ontspanning en muziek. Voor jong en oud is er volop vermaak tijdens Familiedagen. Ontspan bij het horen van de muzikale klanken op het hoofdpodium, vergaar extra kennis tijdens één van de presentaties in het kennistheater of loop langs bij één van de vele themapleinen. Kinderen kunnen al hun energie kwijt bij de uitgebreide kinderanimatie, er zijn activiteiten voor elke leeftijdscategorie!

Meer informatie vind je hier.

Circusstad Festival – Rotterdam

Circusstad Festival is een vijfdaags programma bomvol voorstellingen en acts die aanspreken bij jong en oud. Spectaculair, creatief en meeslepend. Op het Schouwburgplein in hartje Rotterdam kun je overdag genieten van voorstellingen in de tenten en van losse acts op het gezellige festivalterrein. ’s Avonds beleef je internationale topvoorstellingen in zalen van Theater Rotterdam en het Oude Luxor Theater. Er zijn ook workshops. Wil je vliegen, balanceren, of jongleren met bizar veel ballen? Je leert het gewoon van de artiesten zelf. Daarna drink je een biertje of ranja met ze!

Meer informatie vind je hier.

Maaspodium – Rotterdam

In de meivakantie worden er in het Maaspodium negen familievoorstellingen voor diverse leeftijden geprogrammeerd. Voor én na de voorstellingen is er van alles te doen in en rondom het Maaspodium. Zo gaan de deuren naar het Maasterras wagenwijd open en grazen er schapen op ons grasveld. Na afloop van elke voorstelling scheert de stadsherder een schaap. Na het scheren is er een demonstratie waarin de net geschoren wol wordt gekaard. In foyer kan je zelf vilten. Daarnaast zijn er extra activiteiten Binnen en buiten. Wist je dat je bij Maas bij alle voorstellingen die om 11:00 uur beginnen vanaf 9:30 u heerlijk kan ontbijten voor maar €3,50 p.p.?

Meer informatie vind je hier.

Zeemonsters – Maritiem Museum Rotterdam

In de familietentoonstelling Zeemonsters gaan bezoekers op onderzoek uit. Ze nemen het monster van Loch Ness onder de loep, ontmoeten een mega-octopus, reuzenkrab en zeemeerminnen. Maar er is ook een grote schildpad die doet alsof hij een eiland is en zelfs de walvis die Jonas opat. Allemaal fantasie? Of zouden ze echt kunnen bestaan? Zeemonsters is een spannende tentoonstelling, waarin niets is wat het lijkt. Ook de meivakantie staat in het teken van zeemonsters. Verder zijn bonusmonsters te ontdekken in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, waarmee voor deze tentoonstelling is samengewerkt. Vanaf 31 maart krijgen bezoekers, op vertoon van hun entreebewijs van het Maritiem Museum, 50% korting op een toegangsticket van Het Natuurhistorisch.

Meer informatie vind je hier.

Romeinenweek

De Nationale Romeinenweek bestaat sinds 2014. In heel Nederland organiseren inmiddels ruim honderd organisaties allerlei activiteiten rond de Romeinse geschiedenis en de limes om gezamenlijk deze bijzondere periode uit de geschiedenis op de kaart te zetten. Het thema van 2019 is ‘Waar zijn de vrouwen?’. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak onderbelicht. Ten onrechte. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen.

Meer informatie vind je hier.

Landal

De meivakantie is het ideale moment om met het gezin samen te zijn en eropuit te gaan. Er zijn volop extra activiteiten op de parken van Landal. Of wat dacht je van een lang weekend tijdens Pasen? Als je een verblijf boekt in de meivakantie (ook tijdens het Paasweekend) in de periode 19 april tot 6 mei 2019, ontvang je tot 25% korting.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landal vakantieparken Nederland; Overzicht kindvriendelijke parken en ervaringen

Spring break kids stockphoto from Shutterstock / just dance

Lees ook

Linda van Aken