Skip to Content

Medicijnkastje; deze EHBO inhoud zou je standaard in huis moeten hebben met kinderen

Medicijnkastje; deze EHBO inhoud zou je standaard in huis moeten hebben met kinderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Zeker als gezin met kinderen is het prettig als je bepaalde noodoplossingen in je medicijnkastje hebt liggen. Dit zijn onder andere EHBO-middelen, medicatie en middelen ter voorzorg zoals condooms.

Er kan altijd wel eens een ongelukje gebeuren welke niet te voorzien was. Met een ongelukje zoals een tekenbeet of een val kun je ingrijpen met een pincet of met een pleister.

Zelfhulpmiddelen om je te beschermen tegen lichamelijke ongemakken

Heb je veel pijn? Zorg ervoor dat je pijnstillers in huis hebt om de ergste pijn te onderdrukken. Denk daarbij aan koortsremmende of ontstekingsremmende middelen. Al deze middelen helpen je snel af te komen van lichamelijke ongemakken.

Ook kunnen ze prima als noodoplossing dienen voordat er een dokter wordt ingeschakeld. Het is een fijn gevoel om een medicijnkastje in huis te hebben waar je alle benodigde spullen in hebt liggen.

Er zijn diverse soorten pijnstillers. Bekende pijnstillers zijn paracetamol, ibuprofen en aspirine. Indien je kinderen hebt, heb je een speciale juniorvariant nodig. Kinderen hebben tenslotte een andere dosering nodig dan volwassenen.

Deze drie pijnstillers zorgen voor het afnemen van hoofdpijn, oorpijn, spierpijn, buikpijn, infecties, griep, koorts, ontstekingen en andere pijnsoorten.

Als de paracetamol niet goed werkt kun je als alternatief ook altijd ibuprofen in je medicijnkastje hebben liggen. Dit medicijn werkt naast pijnstillend ook ontstekingsremmend. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter en zorg voor de juiste dosering.

Aspirine werkt bloedverdunnend. Deze pijnstiller kan ook bij nood worden ingezet zoals bij verdikt bloed en bij de eerste vermoedens van een bloedstolsel. Uiteraard moet er in dat laatste geval snel medische hulp worden ingeschakeld. Pijnstillers zorgen tevens dat je goed kunt slapen omdat de demping urenlang aanhoud.

Zelfhulpmiddelen

Prettig is als je een lijst samenstelt voor een bezoekje aan de drogist of apotheek. Het is zeer fijn als je allerlei middeltjes hebt die kleine kwaaltjes kunnen bestrijden of onderdrukken.

Diarree kan zomaar opkomen. Dat kan knap verveld zijn als je het druk hebt of onderweg bent. Zorg dat je altijd diarreeremmers in huis hebt. Bij ernstige diarree kunnen jij of je kind zelfs uitdrogen, wat zeer gevaarlijk kan zijn.

Diarreeremmers helpen erge diarree tegen te gaan. Ideaal dus als zelfhulpmiddel. Verder is goed water drinken zeer belangrijk.

Tegen hoest zijn er ook veel zelfhulpmiddelen. Denk aan hoestdrank of hoesttabletten tegen kriebelhoest of vastzittende hoest. Veel van deze middelen onderdrukken de hoestprikkel en zorgen voor loskomend slijm. Zo kun jij je dag weer door zonder irritante hoest.

Verder zijn zalfjes tegen heftige jeuk een snelle oplossing. Dit kunnen zalfjes zijn tegen een droge huid, schimmelinfectie, eczeem of een andere oorzaak omtrent jeuk. Beter smeren dus in plaats van hele nachten liggen krabben.

Heb je last van spierpijn? Dan kun je speciale zalf of pleisters gebruiken.

Vitaminepillen en supplementen

Supplementen als vitaminetabletten zijn essentieel voor een fit lichaam. Sommige mensen hebben te kort aan bepaalde bouwstoffen die noodzakelijk zijn, zoals Zink. Zink en aanvullende vitaminetabletten kunnen een tekort snel aanvullen.

Het gevolg is dat de weerstand een stuk beter wordt en je minder snel ziek bent. Ook lichamelijke klachten als gevolg van een tekort zullen sneller verdwijnen. Zink is onder andere goed voor vruchtbaarheid voor mannen, goed voor de huid, slijmvliezen of gezichtsvermogen.

Jodiumtabletten

Deze zijn noodzakelijk bij een jodiumtekort. Een schildklier gaat minder goed werken als deze langdurig onvoldoende wordt gevoed met jodium. Daarbij kun je last krijgen van overgewicht en vele andere lichamelijke klachten bij een slecht werkende schildklier.

Jodiumtekort is eenvoudig aan te vullen met jodiumtabletten. Daarnaast heeft ieder gezin in Nederland binnen een bepaalde afstand van een kernenergiecentrale jodiumtabletten opgestuurd gekregen voor het geval dat er een ongeluk gebeurt.

Zinkzalf of sudocrème

Zinkzalf of sudocrème helpen bij kinderen perfect tegen huidaandoeningen. Denk aan eczeem, pokken, jeuk, droge huid en vervelling. Ook voor een koortslip werkt zinkzalf perfect. De aangedane huid moet meerdere dagen worden behandeld om effect te bereiken. Fijn om dit middel altijd in huis te hebben dus.

Let op: Check datum

Voor de inname van medicijnen die volgens een vast schema ingenomen moeten worden is het handig dat je datums kunt checken. Er zijn bepaalde medicijndoosjes verkrijgbaar die alle dagen en tijdstippen van de week weergeven.

Ook handig om een klein kalendertje in je medicijnkastje te hebben hangen. Zo weet je hoe lang je een bepaalde kuur moet nemen en houd je bij hoeveel pillen er al zijn ingenomen. Je streept elke dag af. Hierdoor sla je geen tabletten over. Ideaal voor de anticonceptiepil.

Thermometer

Griep of koorts? Met een thermometer houd je altijd jouw lichaamstemperatuur bij. Je kunt nauwkeurig meten wanneer de temperatuur stijgt of daalt. Koorts kan gevaarlijk zijn als deze boven de 41 graden uitstijgt.

Daarom is een thermometer een goed meetinstrument om de ziekte mee in te schatten. Je weet zo ook direct of het verstandig is om eventueel een arts in te moeten schakelen.

Tekenpen

In de zomer kan het barsten van de teken. Vooral kinderen spelen graag in de natuur. Teken zijn kleine spinachtige insecten die zich vastbijten in de huid. Deze zuigt zich vol met bloed. Een tekenbeet kan zorgen voor ernstige ziektes zoals Lyme.

Meestal ontstaat er dan een rode kring om de beet heen van enkele diameters. Er moet dan snel met antibiotica worden gestart.

Een tekenpen helpt de teek veilig uit de huid te halen zonder dat de kop achterblijft. Als de hele teek verwijderd is kunnen er geen bacteriën meer in de bloedbaan komen. Een tekenpen moet iedereen daarom in huis hebben. Vooral in de zomermaanden lopen veel mensen een tekenbeet op.

Pincet

Met een pincet kun je nauwkeurig splinters verwijderen. Splinters in de huid kunnen zo klein zijn dat je ze nauwelijks ziet. Meestal zijn ze afkomstig van hout. Ze zijn ook meestal niet te grijpen met vingertoppen.

Een pincet kan een splinter veilig uit de huid trekken. Je hebt dan ook minder kans op infecties in de aangedane huid. Ook glassplinters kunnen gericht worden verwijderd met een pincet.

Ontsmettingsmiddelen

Een wond kan snel gaan ontsteken. Een open wond moet behandeld worden met ontsmettingsmiddel voordat deze afgeplakt of gehecht wordt.

Is je kind gevallen op het schoolplein en heeft hij een kapotte knie? Zorg ervoor dat je wat betadinejodium op de wond aanbrengt. Dit bijt even. Echter voorkomt het nare infecties. Daarnaast is alcohol en desinfecterende handgel ook aanbevolen.

Verband, verbandschaar en pleisters

Bij een val kunnen er nare wonden ontstaan die snel behandeld moeten worden. Dit voorkomt namelijk dat er schadelijke bacteriën de wond intrekken. Pleisters en verband zijn daarom onmisbaar om in huis te hebben.

Bij een kneuzing kan verband goed helpen om het aangedane lichaamsdeel te verstevigen. Zo kan de kneuzing eerder genezen. Zorg dat je verband makkelijk op maat af kunt knippen door een verbandschaar in je EHBO-doos te hebben liggen.

Condooms

Je kent het vast wel. Jouw puberzoon of -dochter neemt af en toe een geliefde mee naar huis. Echter is het wel fijn dat ze ook veilig seksueel contact met elkaar kunnen hebben om de kans op ongewenste zwangerschap en geslachtsziekten te verkleinen. Het is daarom handig om altijd condooms in huis te hebben liggen.

Als er geen condooms aanwezig zijn, hebben sommige pubers wel eens de neiging om het onveilig te doen. Uit voorzorg kunnen condooms dus heel wat ellende voorkomen. Je hoeft ze daar in het begin ook maar één keer op te wijzen, aangeven dat je geen verantwoording nodig hebt en je zorgt dat ze aangevuld worden.

Linda van Aken